Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Πρόγραμμα θεραπείας για άτομα που πάσχουν από Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας



Στην Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο ξεκίνησε το ερευνητικό πρόγραμμα Διαλεκτικής Συμπεριφορικής Θεραπείας το οποίο απευθύνεται σε άτομα που παρουσιάζουν Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας.


Το ομαδικό πρόγραμμα Διαλεκτικής Συμπεριφορικής Θεραπείας για άτομα που πάσχουν από Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ, είναι ένα τεκμηριωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο έχει δείξει έως σήμερα μια πολύ καλή αποτελεσματικότητα.

Η Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας είναι η πιο συχνή Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής, καθώς 3.5% των γυναικών και 2% των ανδρών θα εμφανίσουν Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας στην διάρκεια της ζωής τους, ποσοστό τριπλάσιο από αυτό της Ψυχογενούς Ανορεξίας και Ψυχογενούς Βουλιμίας συνολικά.


Τα άτομα που πάσχουν από Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας έχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας, κατά τα οποία καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα τροφής μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ μέσα σε ένα διάστημα 2 ωρών). Η ποσότητα της τροφής είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα κατανάλωναν οι περισσότεροι άνθρωποι μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα και κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Κατά την διάρκεια του επεισοδίου έχουν αίσθηση απώλειας ελέγχου. Τα υπερφαγικά επεισόδια έχουν τουλάχιστον 3 από τα παρακάτω χαρακτηριστικά: τρώνε πολύ πιο γρήγορα από το κανονικό, τρώνε μέχρι να νιώσουν δυσάρεστα γεμάτο το στομάχι τους, τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού ακόμη και όταν δεν πεινάνε. Τρώνε κρυφά γιατί ντρέπονται για την συμπεριφορά τους, νιώθουν δυσάρεστα, βιώνουν έντονο άγχος και έχουν τύψεις για την συμπεριφορά υπερβολικής κατανάλωσης τροφής. Το στρες σχετικά με την υπερφαγία είναι παρόν κατά την διάρκεια της διάγνωσης. Η συμπεριφορά αυτή συμβαίνει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τρεις μήνες περίπου και δεν συνοδεύεται από ακατάλληλες αντιρροπιστικές συμπεριφορές. Η συμπεριφορά δεν συμβαίνει στα πλαίσια Ψυχογενούς Ανορεξίας ή Ψυχογενούς Βουλιμίας.


Όλο και περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν το ρόλο του συναισθήματος στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και στην προκειμένη περίπτωση της Διαταραχής Επεισοδιακής Υπερφαγίας. Σύμφωνα με τη Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία, η υπερφαγία είναι μια συμπεριφορά η οποία έχει ως στόχο να επηρεάσει, να ελέγξει ή να αλλάξει έντονες, είτε συχνότερα δυσάρεστες, είτε ευχάριστες συναισθηματικές καταστάσεις.


Στόχος της Διαλεκτικής Συμπεριφορικής Θεραπείας για άτομα που πάσχουν από την Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας είναι η εκπαίδευση των ατόμων σε δεξιότητες ρύθμισης του συναισθήματος με στόχο να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την υπερφαγία ως μέσο ρύθμισης του και ταυτόχρονα να μάθουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης του, όπως επίσης και η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς.


Πληροφορίες- Ραντεβού: Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 72, Αθήνα 11528, Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 7289250, 210 7289240



medlabgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου