Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Άνω - κάτω στα Σκόπια για την συμφωνία - Ερευνώνται απειλές κατά βουλευτών



Την στιγμή που όλοι κάνουν υπολογισμούς και σενάρια για το εάν ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ θα καταφέρει να συγκεντρώσει τους 80 βουλευτές για την αναθεώρηση του Συντάγματος ξέσπασε νέα θύελλα με απειλές κατά βουλευτών του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO.

Στην δίνη μίας πολιτικής αναταραχής βρίσκονται τα Σκόπια την ώρα που αναμένεται να ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Την στιγμή που όλοι κάνουν υπολογισμούς και σενάρια για το εάν ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ θα καταφέρει να συγκεντρώσει τους 80 βουλευτές για την αναθεώρηση του Συντάγματος ξέσπασε νέα θύελλα με απειλές κατά βουλευτών του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO.

Το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων δήλωσε ότι θα εξετάσει αναφορές πως μέλη της αντιπολίτευσης που μπορεί να θέλουν να στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών δέχονται απειλές για την ζωή τους. «Κανένας στην Μακεδονία δεν έχει το δικαίωμα να απευθύνει απειλές εναντίον άλλων πολιτών και νομοθετών. Οι νομοθέτες θα πρέπει να είναι σε θέση να ασκήσουν την συνταγματική υποχρέωση τους, να εκπροσωπήσουν τους πολίτες και να αποφασίσουν ελεύθερα στο όνομα τους», είπε ο υπουργός Εσωτερικών της πΓΔΜ, Όλιβερ Σπασόφσκι.

Μάλιστα εξήγησε ότι οι απειλές είναι κάποιες φορές δημόσιες αλλά και ιδιωτικές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τον Όλιβερ Σπασόφσκι θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να αποτρέψει «απειλές και πιθανή παρεμπόδιση της δουλειάς των νομοθετών».

Ωστόσο, δημόσια κανένας από τους 48 βουλευτές του VMRO δεν έχει παραπονεθεί ότι λαμβάνει απειλές για την ζωή του. Μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε, όμως, με ανώνυμες δηλώσεις στο δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων για την ερευνητική δημοσιογραφία BIRN, ότι έχει δει με τα μάτια του ορισμένα από τα απειλητικά μηνύματα που φθάνουν στους βουλευτές του VMRO. «Μηνύματα στα κινητά που δεν απειλούν μόνο τις ζωές των βουλευτών αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρουν και τις οικογένειες τους… έχουν σταλεί από άγνωστους αριθμούς οπότε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτά», είπε στο BIRN η πηγή του VMRO.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι απειλές εκτοξεύονται εναντίον βουλευτών που είναι «ύποπτοι» ότι θα παρακούσουν την γραμμή του κόμματος και θα υπερψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ζάεφ: «Κάποιοι δεν θέλουν να ενταχθούμε στο Νάτο»


Σε συνέντευξη στη FAZ ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στο Κοινοβούλιο. Διαβεβαιώνει επίσης ότι αποκλείει νέα αλλαγή ονόματος από μελλοντική κυβέρνηση.

Χωρίς να τις κατονομάζει, ο πρωθυπουργός Ζάεφ τονίζει ότι υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μάλιστα όπως λέει, διατηρούν πολλούς δεσμούς με εσωτερικούς αντιπάλους της νατοϊκής ένταξης και στηρίζουν την καμπάνια κατά του δημοψηφίσματος. «Όταν η καγκελάριος Μέρκελ μας επισκέφθηκε την ημέρα της ανεξαρτησίας μας, κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα μια φωτογραφία με την φράση, "συγχαρητήρια για την ημέρα της ανεξαρτησίας σας, προσέξτε μήπως είναι και η τελευταία". Ήθελαν να πείσουν όλους εκείνους που θα ψήφιζαν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ότι θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Μακεδονίας. Ήταν καλά φτιαγμένο, βλέπει κανείς ότι πίσω από αυτό κρύβονται επαγγελματίες» σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την κατοχή ντοκουμέντων από μυστικές διαπραγματεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων με την Ελλάδα, η δημοσίευση των οποίων θα μπορούσε να «πιέσει» βουλευτές να εγκρίνουν τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Ζόραν Ζάεφ απαντά αρνητικά. «Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης γνωρίζουν πολύ καλά ό,τι έχω παραδώσει και έπρεπε να παραδώσω σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλο το υλικό στην ειδική εισαγγελία».

Ο Γερμανός δημοσιογράφος επανέρχεται στο ενδεχόμενο η μελλοντική κυβέρνηση να ακυρώσει τη συμφωνία για το όνομα παρά τη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που είχε αναφέρει ο Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα κι όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. «Νέα αλλαγή ονομασίας δεν πρόκειται να γίνει διότι η Ελλάδα διαθέτει και μελλοντικά όλα τα εργαλεία για να μας σταματήσει από ένα τέτοιο βήμα κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ που θα κρατήσει πολλά χρόνια». Και όταν η πΓΔΜ γίνει μέλος του ΝΑΤΟ; «Αποκλείω ότι θα μπορούσε να σχηματιστεί πλειοψηφία των δυο τρίτων στη Βουλή, εξάλλου καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τολμήσει κάτι τέτοιο».

Πηγή  skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου