Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Χαμόγελα στις ΗΠΑ, μύδροι από τη Ρωσία για τη συμφωνία των Πρεσπών

Πυλώνα σταθερότητας για τα Βαλκάνια» χαρακτήρισε Αμερικανός αξιωματούχος τη συμφωνία των Πρεσπών, εκφράζοντας την «πολύ ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ» στην επίλυση της διαφωνίας με τα Σκόπια για το ονοματολογικό.

Την ώρα που η Μόσχα εξαπέλυε μύδρους κατά της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, η αμερικανική κυβέρνηση εξέφραζε, μέσω του υψηλού αξιωματούχου της, τη σαφή πρόθεσή της να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Για τις ΗΠΑ, η επίλυση της διαφωνίας Ελλάδας – Σκοπίων για το ονοματολογικό θα ευνοήσει τη χώρα μας και θα προωθήσει τις λύσεις σε άλλα προβλήματα της περιοχής – στην Αλβανία και γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια.
Η αμερικανική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όπως είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι στα Σκόπια θα συμβεί μια «ιστορική αλλαγή» όταν η χώρα θα γίνει μέλος των ευρω-ατλαντικών θεσμών και της Ε.Ε.
Ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετέφερε τις θέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Χαρακτήρισε «ορόσημο» τη χρονιά που πέρασε για τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς επεκτάθηκαν οι διμερείς συνεργασίες σε όλους τους τομείς -από την οικονομία έως την άμυνα και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας- και ευχήθηκε να συνεχιστεί αυτό το καλό κλίμα. Η αμερικανική πλευρά είναι πολύ ικανοποιημένη με την αλλαγή της δυναμικής της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, υπογράμμισε ο αξιωματούχος.
Δεν θέλησε να αναφερθεί στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και να απαντήσει στην πιθανότητα απόρριψης της συμφωνίας των Πρεσπών από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Σχετικά, πάντως, με την αποχώρηση Καμμένου από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., περιορίστηκε να πει πως υπήρξε μια «καλή σχέση» μεταξύ του τέως υπουργού Άμυνας και των ΗΠΑ.
Όσο για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, «δεν είναι εύκολες», όπως είπε, συμπληρώνοντας πως η Ουάσιγκτον στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα «να μη στρέψει την πλάτη της στη Δύση».
Ερωτηθείς για την αντίθεση της Ρωσίας στη συμφωνία των Πρεσπών και για την επικείμενη επίσκεψη του πρόεδρου της Ρωσίας στη Σερβία, ο Αμερικανός αξιωματούχος περιορίστηκε να πει ότι «οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις κινήσεις της Ρωσίας στα Βαλκάνια».
Διπλωματικό μπρα ντε φερ Αθήνας – Μόσχας
Με ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών Ρωσίας και Ελλάδας κλιμακώθηκε χθες η διπλωματική ένταση με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Μόσχα εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στη συμφωνία των Πρεσπών που ψήφισε η βουλή των Σκοπίων, κάνοντας ξανά λόγο για «έξωθεν επιβαλλόμενη διαδικασία της αλλαγής της ονομασίας της χώρας». Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, σε ανακοίνωσή του, επικρίνει την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για τη συμφωνία, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι αγνοούν τη βούληση του λαού τους για την επίλυση του ονοματολογικού.
Σκληρή ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, που τονίζει σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ότι «οι διεθνείς μας εταίροι καλούνται να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας και να επικροτήσουν το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών επέδειξαν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος να φτάσουν στη λύση ενός ιδιαίτερα ακανθώδους ζητήματος, προασπίζοντας, την ίδια στιγμή, τα εθνικά τους συμφέροντα… Η επίκληση πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό φίλων χωρών από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου