Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Το «Ουράνιο Τόξο» ψαρεύει στα θολά νερά των Πρεσπών

Μετά το BBC ήταν η σειρά του ρωσικού πρακτορείου Σπούτνικ να ασχοληθεί με την «κοινότητα των σλαβόφωνων της Βόρειας Ελλάδας», διεθνοποιώντας ακόμη περισσότερο τις συνέπειες από τη συμφωνία των Πρεσπών.
Το πρακτορείο φιλοξενεί συνέντευξη του ιδρυτή του Ουράνιου Τόξου, Παύλου Βοσκόπουλου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ παρομοιάζει την Ελλάδα με τη
Γερμανία του Χίτλερ σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των μειονοτήτων!
Αποδεικνύεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών «φούσκωσε» τα… πανιά του πολιτικού φορέα που αποτελεί -ή τουλάχιστον επιχειρεί να αποτελέσει- το «βραχίονα» των αυτοαποκαλούμενων «Μακεδόνων». Ο Παύλος Βοσκόπουλος, με καταγωγή από τη Φλώρινα και σπουδές στην τέως Γιουγκοσλαβία, όχι μόνο επαναλαμβάνει την αξίωσή του για αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, αλλά φτάνει σε σημείο να δηλώσει ότι «θα αποτελούσε δείγμα δημοκρατίας, σε μία πολιτισμένη χώρα»! Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, αυτοχαρακτηρίστηκε ως «μέλος της σύγχρονης μακεδονικής μειονότητας» κάνοντας λόγο ότι είναι «η πραγματικότητα»! «Πώς είναι δυνατόν μία πολιτισμένη χώρα να μην δέχεται τη διαφορετικότητα και να μην αναγνωρίζει μειονότητες στο έδαφός της;», αναρωτήθηκε και έσπευσε να βαφτίσει μακεδονικό το σλαβικό ιδίωμα που μιλάει. Βέβαια, ο κ. Βοσκόπουλος παραδέχθηκε ότι η γλώσσα που μιλάει δεν έχει σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά αμέσως μετά συμπλήρωσε ότι «και οι σύγχρονοι πολίτες δεν έχουν άμεση σχέση με τον Σωκράτη και τον Περικλή»!
Υπενθυμίζεται ότι μόλις έπεσαν οι υπογραφές στις Πρέσπες, το «Ουράνιο Τόξο» είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία έκανε λόγο για «στυγνό εκβιασμό» σε ό,τι αφορά στην αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας! Αμέσως μετά πανηγύρισε για τη συμφωνία γιατί «για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει τη “μακεδονική” γλώσσα και τη “μακεδονική” ταυτότητα» αλλά θεώρησε «θλιβερό» το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αναγνώρισε τη «μακεδονική» μειονότητα. «Ενεργούμε ως Ελληνες πολίτες που επιδιώκουν μέσω των μειονοτικών δικαιωμάτων που μας στερεί το ελληνικό κράτος να συμβάλλουμε στον εκδημοκρατισμό του. Ενα από τα βασικά, αν όχι το βασικότερο βήμα, είναι η ειλικρινής και πλήρης -άνευ αστερίσκων και κωμικοτραγικών δηλώσεων- αναγνώριση της σύγχρονης “μακεδονικής” εθνικής ταυτότητας», υποστήριξαν οι συντάκτες της ανακοίνωσης του «Ουράνιου Τόξου».
Πάντως, ο πολιτικός φορέας δεν είχε -ούτε έχει- καταφέρει να κατακτήσει θέση στο ελληνικό πολιτικό στερέωμα. Και όλες του οι προσπάθειες στέφθηκαν από… αποτυχία! Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1994 πήρε μόλις 2.250 ψήφους στη Φλώρινα, ενώ το 1996 συνεργάστηκε με την ΟΑΚΚΕ. Εκτοτε δεν έχει συμμετάσχει σε εθνικές εκλογές, επειδή στην ουσία… απαξιοί να ασχοληθεί με το ελληνικό πολιτικό σύστημα! Τελευταία φορά που συμμετείχε σε εκλογές ήταν το 2009 για το Ευρωκοινοβούλιο. Στη Φλώρινα έλαβε μόλις 1.195 ψήφους.
Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, μία χούφτα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως έχοντες «μακεδονική εθνική συνείδηση» επιχειρούν να δημιουργήσουν φορείς και συλλόγους με… εθνικά «μακεδονικά» χαρακτηριστικά, ώστε σε ένα επόμενο στάδιο να διεκδικήσουν την αναγνώρισή τους ως μειονότητα. Ολα τα ελληνικά δικαστήρια απέρριψαν το αίτημα για τη σύσταση των μη κερδοσκοπικών σωματείων, με αποτέλεσμα η υπόθεση να πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στις 10 Ιουλίου 1998 η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, δηλαδή για παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, καθώς το δικαστήριο έκρινε πως «προληπτική» στέρηση του δικαιώματος δεν μπορεί να υφίσταται και πως τα ελληνικά δικαστήρια δεν τεκμηρίωσαν τις προθέσεις που καταλόγισαν στους ιδρυτές του σωματείου στις αποφάσεις τους. Το ίδιο συνέβη και τον Ιούλιο του 2015, όταν η Ελλάδα καταδικάστηκε για τον ίδιο λόγο από το ίδιο Δικαστήριο.

Απάντηση στο BBC από την Ομοσπονδία Μακεδόνων

Με επιστολή της, η οποία κοινοποιήθηκε τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και τον ΟΗΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων απάντησε στο BBC για το θέμα με τίτλο: «Σλαβομακεδόνες – Η Αόρατη Μειονότητα στην Ελλάδα».
«Δυστυχώς η δημοσιογραφική έρευνα που οδήγησε στη συγγραφή του εν λόγω άρθρου έγινε μόνον με πληροφορητές και ιστορικούς που ανήκουν στην κατηγορία των αυτονομιστών. Αραγε αυτή η έρευνα ήταν απλά επιπόλαιη ή κατευθυνόμενη; Είναι κρίμα το BBC, ένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία παγκοσμίως, να δημοσιεύει τέτοια άρθρα που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και στηρίζονται σε ιδεοληψίες που διέπονται από εμφυλιοπολεμικά και διχαστικά σύνδρομα. Ζητούμε να αποκαταστήσετε την ιστορική αλήθεια δημοσιεύοντας την παρούσα επιστολή, ώστε να καταγραφεί η άποψη των γηγενών Μακεδόνων σύμφωνα με τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, οι οποίοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό τους.
Σας προσκαλούμε να σας ξεναγήσουμε σε όλη την επικράτεια της Μακεδονίας, ώστε να πραγματοποιήσετε αυτήν τη φορά αντικειμενική δημοσιογραφική έρευνα κι όχι με επιλεγμένους πληροφορητές, σχετικά με την ύπαρξη της φερόμενης ως «μακεδονικής» μειονότητας», αναφέρει -μεταξύ άλλων- η Ομοσπονδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου