Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Πώς ο Τσίπρας παραδέχθηκε τον ανθελληνισμό του ΣΥΡΙΖΑ

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Γαλάτσι, έχει προκαλέσει συζητήσεις για πολλούς λόγους. Μία φράση, ωστόσο του πρωθυπουργού έβγαλε στην επιφάνεια τα ανθελληνικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ…
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο πρωθυπουργός σε ένα σημείο της ομιλίας του, αποκάλεσε «ανθέλληνα» τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού
Κόμματος, για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ επειδή ήθελε την Ελλάδα, όπως είπε, εκτός ευρώ. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε τα εξής: «ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος στο ανθέλληνα Βέμπερ που ήθελε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».
Η αποστροφή αυτή, όμως, εμπεριέχει μία δόση αυτοκριτικής που μπορεί να μην είναι εμφανής εκ πρώτης όψεως. Αν ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι ανθέλληνας επειδή ήθελε την Ελλάδα εκτός ευρώ, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 και της περήφανης διαπραγμάτευσης, τι είναι; Και για όποιον βιαστεί να απαντήσει, ας παραθέσουμε τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Πριν από περίπου έναν μήνα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ βρέθηκε στο Παρίσι, και συγκεκριμένα στο Paris School of International Affairs, όπου και μίλησε ενώπιον φοιτητών. Εκεί ο κ. Τσακαλώτος, μίλησε για όλους και για όλα, αλλά αυτό που θα εξετάσουμε είναι η περίοδος του πρώτου εξαμήνου του 2015 μέχρι και το δημοψήφισμα.
Γι αυτές τις μέρες που ουδείς δεν έχει ξεχάσει μέχρι και σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε πως «ηττηθήκαμε», γιατί όπως είπε, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απείλησε με Grexit τους Ευρωπαίους, ενώ δεν είχε αντιληφθεί πως αυτό ακριβώς ήθελαν οι Γερμανοί. Τελικώς «ηττηθήκαμε και συμβιβαστήκαμε», είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Το μεγαλύτερό μας λάθος ήταν, είπε, ότι δεν καταλάβαμε πως αυτό το οποίο θεωρούσαμε εμείς ως μέσο άσκησης πίεσης, ήταν αυτό το οποίο ήθελαν οι Γερμανοί, εννοώντας το Grexit.
Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας μία απτή πραγματικότητα. Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την σύμφωνη γνώμη του Αλέξη Τσίπρα, ήταν διατεθειμένη να βγάλει την Ελλάδα εκτός ευρώ σε περίπτωση που δεν έβρισκε χρυσή τομή με τους εταίρους μας. Αλλά ας πούμε πως είμαστε καλόπιστοι και πως όλο αυτό ήταν απλώς μία μπλόφα.
Ακόμα και έτσι, μία μπλόφα τέτοιου βεληνεκούς, είναι το απαύγασμα του τυχοδιωκτισμού. Να θες δηλαδή να σύρεις έναν ολόκληρο λαό στο χείλος του γκρεμού μα ανυπολόγιστες συνέπειες και ανοιχτό το ενδεχόμενο η άλλη πλευρά να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις, ούσα έτοιμη για το Grexit. Για όποιον δεν θυμάται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο κείμενο-οδηγό για το πώς θα γινόταν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Είτε έχουμε να κάνουμε με ανθελληνισμό, είτε με αυταπάτες ή και τυχοδιωκτισμό, δεν έχει σημασία. Όλα τα παραπάνω είναι πλευρές του ίδιου ζαριού, γιατί αυτοί οι άνθρωποι έπαιξαν τις τύχες της χώρας στα ζάρια και αυτό είναι στην ουσία ανθελληνισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου