Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Εφ’ όλης της ύλης… νίκη Μητσοτάκη επί του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Κοινοβουλευτική νίκη κατέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη μετωπική σύγκρουση που προκάλεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση για το επιτελικό νομοσχέδιο.
Ο κ. Μητσοτάκης χάραξε το εθνικό όραμα για την απόκτηση ενός ριζοσπαστικού μοντέλου νέας διακυβέρνησης της Ελλάδας για το Δημόσιο στις
ανάγκες του 21ου αιώνα, με υπηρεσίες αντάξιες των αναγκών των πολιτών και της κοινωνίας. Παράλληλα «σήκωσε το γάντι» και απάντησε σε όλες τις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύοντας πόσο κολλημένος παραμένει ο κ. Τσίπρας στο χθες, τη μικροπολιτική και τα φθηνά παρωχημένα επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Μια σύγκρουση των δύο κεντρικών μονομάχων που κατέδειξε, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, το πόσο εκνευρισμένος τελικά είναι ο κ. Τσίπρας επειδή τον «μαύρισε ο λαός» στις εκλογές και πόσο αλαζόνας είναι, που μπορεί να προσβάλλει «την ετυμηγορία του λαού που έδωσε εντολή στη Ν.Δ. με 40% για να κυβερνήσει» . Μάλιστα ο πρωθυπουργός συνέστησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «βρει τον σωστό του ρόλο… και να ξεφύγει από την αντίληψη του αδικημένου και να καταλάβει ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, για αυτό οι πολίτες έδωσαν σε εμάς την εντολή».
Ο πρωθυπουργός χθες από το βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας σηματοδότησε με εμβληματικό τρόπο την «αλλαγή σελίδας» του δημόσιου τομέα με κάθετο μάλιστα τρόπο. Που ξεκινάει από την ίδια τη δομή λειτουργίας στελέχωσης της κυβένρησης που γίνεται συλλογική, ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη. Με το κυριάρχο κυβερνητικό όργανο που είναι το Υπουργικό Συμβούλιο να αποκτά οργανόγραμα, ρόλο συλλογικών και δημοκρατικών αποφάσεων αλλά και αυτοελέγχου των υπουργών. Την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης με τα στελέχη της να αναβαθμίζονται και να έχουν δικαίωμα υπογραφής αποφάσεων. Ο πολίτης να απελευθερώνεται και να παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Να μπορεί να ιδρυθεί μια επιχείρηση ή να κάνει κάποιος έναρξη επαγγέλματος ή να στελεχώνεται ένα νοσοκομείο με μια υπογραφή γενικού διευθυντή. Με την κατάργηση των κομματικών προϊστάμενων και την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας η οποία συγκεντρώνει τα 6 διάσπαρτα και επικαλυπτόμενα σώματα ελέγχου και επιθεωρήσεις. Μια Αρχή που, όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, θα διοικείται από έναν ανεξάρτητο επικεφαλής και όχι με τον τρόπο που ο κ. Τσίπρας ήθελε: να είναι επικεφαλής ένας αναπληρωτής υπουργός Διαφάνειας, δηλαδή ένα στέλεχος της εκτελεστικής επιτροπής να ελέγχει την εκτελεστική επιτροπή!
Ο κ. Μητσοτάκης χθες όμως «έσβησε» και τα δήθεν ψέματα που μονότονα ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει εδώ και ημέρες περί κομματικής απόβασης μετακλητών στις δομές του πρωθυπουργικού επιτελείου: «161 ήταν οι μετακλητοί σας συνεργάτες, κ. Τσίπρα, και αυτοί μειώνονται για πάντα, θεσμοθετημένα σε 108, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς από 93 περιορίζονται σε 58 και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%». Απάντηση στους 700 μετακλητούς που «μετρούσε» ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός αποδόμησε και το επιχείρημα περί «συγκεντρωτισμού» εξηγώντας ότι δεν είναι συγκεντρωτισμός άλλα να υπογράφονται στην Αθήνα με την Cosco και άλλα να αποφασίζονται στο υπουργείο στον Πειραιά, άλλα να αποφασίζει και συμφωνεί το Μαξίμου με τον επενδυτή του Ελληνικού και αυτά να τα φρενάρει το υπουργείο Πολιτισμού. Ή αποφάσεις να μην υλοποιούται ποτέ και να χάνονται στη διαδρομή από τους υπουργούς. «Eμείς», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «θέλουμε να παράγουμε και να λειτουργούμε ως καλοκουρδισμένη μηχανή φέρνοντας αποτέλεσμα». «Εμείς», είπε, «δεν συμφωνούμε στο δόγμα ΣΥΡΙΖΑ που έλκεγε: πήραμε την κυβέρνηση, θέλουμε να πάρουμε τώρα και την εξουσία. Η διοίκηση του κράτους ανήκει στους άξιους δημόσιους υπαλλήλους που αυτή η κυβέρνηση τους σέβεται. Και αντί για ανασχηματισμούς προσώπων στις καρέκλες των υπουργείων -αυτή δεν είναι λύση- εμείς επιλέγουμε να δημιουργήσουμε στέρεους θεσμούς».
Ο κ. Μητσοτάκης όμως δεν άφησε να πέσουν κάτω και οι προσωπικές επιθέσεις του κ. Τσίπρα κατά του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, επειδή εισηγείται αυτές τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Στην κατηγορία που του απέδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ως δικηγόρος είχε αναλάβει ως εξωτερικός συνεργάτης αμοιβόμενες υπηρεσίες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο κ. Μητσοτάκης του απάντησε ότι ο κ. Γραπετρίτης είναι άξιος, αυτοδημιούργητος, που εγκατέλειψε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία για να προσφέρει. «Δεν είναι άνθρωπος του κομματικού σωλήνα», είπε. Και επειδή η αναφορά αυτή του κ. Τσίπρα ήταν για να θολώσει τα νερά σχετικά με τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τα όσα εκείνη ανέφερε το 2009 όταν νουθετούσε τους άλλους δικαστές από το βήμα της Ενωσης Δικαστών μετά τη συνταξιοδότησή τους να μη χρησιμοποιούν τη θέση τους ως εφαλτήριο για πολιτικές θέσεις και να μην πηγαίνουν στα γραφεία των υπουργών ζητώντας μια τοποθέτηση «για 30 αργύρια».
Τέλος, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε αναπάντητες ούτε τις αιχμές του κ. Τσίπρα σχετικά με τον νέο διοικητή της ΕΥΠ και εάν θα αλλάξει τον νόμο γιατί δεν έχει τα τυπικά προσόντα πτυχίου. Διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός πως «δεν πρόκειται να αλλάξουμε κανένα νόμο» και συνέστησε στον κ. Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις για τα σαφέστατες υπόνοιες που άφησε προχθές ο κ. Βαρουφάκης ότι ο διοικητής της ΕΥΠ επί ημερών του παρακολουθούσε τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου