Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Επενδύσεις 12 δισ. ευρώ κρίνουν το στοίχημα της ανάπτυξης



Εγκαινιάζοντας προ ημερών την πρώτη μεγάλη βιομηχανική-ενεργειακή επένδυση στην απαρχή της θητείας της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το δικό του φιλοεπενδυτικό "μανιφέστο"-προσκλητήριο, καλώντας τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να συμμετάσχει στην εθνική προσπάθεια και να ανταποκριθεί στον δικό του ρόλο: "να εμπιστευτεί ξανά την Ελλάδα και να κερδίσει και αυτός μαζί της".
Σε αυτό το προσκλητήριο συνοψίζεται η κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες, να προκαλέσει στο πρώτο πεντάμηνο της διακυβέρνησης ένα θετικό επενδυτικό σοκ, το οποίο και θα αποδώσει καρπούς έγκαιρα εντός της κυβερνητικής θητείας, προκειμένου το μέρισμα της ανάπτυξης να φτάσει σε ολόκληρη την κοινωνία. Επομένως, από την ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου στο προσκλητήριο για επενδύσεις θα κριθεί εν πολλοίς και η συνολική επίδοση του φιλόδοξου κυβερνητικού προγράμματος.
Κομβικής σημασίας σε αυτή την προσπάθεια είναι η επιτυχία του αναπτυξιακού νόμου, που καλείται, με μελετημένες οριζόντιες παρεμβάσεις σε τομείς που επηρεάζουν τις επενδύσεις, να άρει γραφειοκρατικά εμπόδια, να απλοποιήσει διαδικασίες με στόχο να κινητοποιηθούν εθνικά και ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Ήδη η κυβέρνηση πιστώνεται θετικές εξελίξεις, όπως είναι η άρση των capital controls, την ίδια στιγμή που θέτει ως προτεραιότητες της πολιτικής τη σταδιακή μείωση της βαριάς φορολογίας, την οργάνωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης με τρόπο που να απελευθερώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες ώστε "κανείς επιχειρηματίας πια να μην μπορεί να επικαλείται ανυπέρβλητα εμπόδια σε έναν τόπο πολιτικής σταθερότητας και κινήτρων, που όλοι πια αρχίζουν να αναγνωρίζουν ως έναν ζηλευτό επενδυτικό προορισμό". 
Επενδυτικό τσουνάμι
Ο τομέας των επενδύσεων βρέθηκε στο επίκεντρο κατά τους πρώτους τρεις μήνες της κυβερνητικής θητείας και ήδη αποτυπώνονται τα πρώτα απτά δείγματα ανταπόκρισης. Αιχμή του δόρατος και εμβληματική ναυαρχίδα των επενδύσεων που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να αλλάξουν το κλίμα αλλά και τη διεθνή εικόνα της χώρας αποτελεί το έργο του Ελληνικού, όπου τα εμπόδια ξεπεράστηκαν με παροιμιώδη αποφασιστικότητα και το έργο μπήκε έπειτα από χρόνια παλινωδιών και τραγελαφικών καταστάσεων στη γραμμή της εκκίνησης. Μόνο το συγκεκριμένο έργο έχει πολλαπλασιαστική αξία για τους τομείς των κατασκευών, της βιομηχανίας, του real estate και του τουρισμού, που ισοδυναμεί με το 2% του ΑΕΠ. Όμως δεν είναι το μόνο. Στο επενδυτικό προσκλητήριο του Κ. Μητσοτάκη είναι έτοιμοι να απαντήσουν θετικά και να πατήσουν το κουμπί για νέες μεγάλες επενδύσεις επιχειρηματίες σε μια σειρά από κομβικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, η βαριά βιομηχανία και η πράσινη οικονομία.
Οι επενδύσεις
Η πρώτη μεγάλη ενεργειακή επένδυση αφορά το νέο πράσινο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Mytilineos, μια επένδυση αξίας 300 εκατ. ευρώ, που ήδη ξεκίνησε να κατασκευάζεται και είναι η πρώτη μεγάλη βιομηχανική επένδυση της θητείας Μητσοτάκη. Ανάλογες επενδύσεις για νέες μονάδες, μετά και την εξαγγελία για πλήρη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού συστήματος, δρομολογούν επίσης η ΓΕΚ Τέρνα, η Elpedison, ο όμιλος Κοπελούζου και η Καράτζης. Η συνολική αξία των συγκεκριμένων επενδύσεων ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.
Στη βαριά βιομηχανία, η Elvalhalcor έχει σε εξέλιξη μια κομβικής σημασίας επένδυση για την εγκατάσταση νέου τετραπλού θερμού ελάστρου, με πολλαπλή υπεραξία για την οικονομία, καθώς αυξάνει την παραγωγή αλουμινίου από τους 280.000 στους 400.000 τόνους ετησίως, με κόστος 150 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ήδη εκπονεί νέο πλάνο και αναμένεται να αποφασίσει να προχωρήσει και στη δεύτερη φάση, για αύξηση της δυναμικότητας στους 500.000 τόνους, με πολλαπλά οφέλη τόσο στο ισοζύγιο των εξαγωγών, αφού είναι καθαρά εξαγωγικό, όσο και στην απασχόληση, ως βαριά βιομηχανική επένδυση.
Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η επένδυση που δρομολογεί η Mytilineos για τη δημιουργία νέας μονάδας αλουμίνας. Στην ουσία πρόκειται για τη δημιουργία μιας δεύτερης Αλουμίνιον, που έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ. Τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται η βασική μελέτη και θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση.
Στον τουρισμό βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά επενδυτικά projects, μεταξύ των οποίων το Αtalanti Hills, το project της Ιθάκης, η Κασσιώπη στην Κέρκυρα και η Αφάντου στη Ρόδο, ενώ συνεχώς αυξάνονται οι επενδύσεις σε νέες μεγάλες τουριστικές μονάδες που θέλουν να επωφεληθούν της διαρκώς αυξανόμενης πορείας του εισερχόμενου τουρισμού. Ταυτόχρονα, η επένδυση στο Ελληνικό έχει πολλαπλασιαστική αξία τόσο για την περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού όσο και για τον τομέα του real estate. Στα σκαριά εκτιμάται ότι βρίσκονται στους δύο τομείς επενδύσεις πάνω από 5 δισ. ευρώ.
Οικοδομή
Εκτός από τις μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις, το πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας (αναστολή ΦΠΑ, έκπτωση φόρου για ενεργειακές αναβαθμίσεις, πάγωμα φόρου υπεραξίας) φέρνει πολλαπλασιαστικό effect, τόσο για την απασχόληση κυρίως σε τεχνικούς κλάδους όσο και για τη ζήτηση σε βιομηχανικούς κλάδους όπως το αλουμίνιο, η χαλυβουργία και τα τσιμέντα. Ήδη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, καταγράφεται αύξηση της εγχώριας ζήτησης τσιμέντου, ενώ η εκτίμηση είναι ότι και στον χάλυβα θα υπάρξει αύξηση από το 2020. Στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει και η επανεκκίνηση μεγάλων έργων υποδομής, όπως ο ΒΟΑΚ, τα περιφερειακά αεροδρόμια (Fraport, 1,3 δισ. ευρώ) αλλά και οι μεγάλες επενδύσεις στα λιμάνια (ΟΛΠ, ΟΛΘ, περιφερειακά λιμάνια). Μόνο στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης οι επενδύσεις που έχουν εγκριθεί και έχουν ήδη ξεκινήσει φτάνουν το 1 δισ. ευρώ, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων.
Τέλος, στον τομέα της ενέργειας σημαντικές επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ, όπου υπάρχει στρατηγικός επενδυτής η κινεζική State Grid, έχοντας ήδη πατήσει το κουμπί για τη διασύνδεση της Κρήτης και για τις δύο επόμενες φάσεις της διασύνδεσης των Κυκλάδων.
Επενδυτικό κενό
Οι επενδύσεις αυτές και η συμμετοχή τόσο ξένων επενδυτών όσο και ελληνικών κεφαλαίων είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ο ΣΕΒ έχει κατ επανάληψη αναφερθεί στην ανάγκη κάλυψης του επενδυτικού κενού των 100 δισ. ευρώ που αφήνει πίσω της η πολυετής ύφεση. Σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου, η αποκατάσταση του επενδυτικού κενού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5-6 έτη, με αύξηση των επενδύσεων κατά 15% κάθε χρόνο.
Υπό αυτή την έννοια, ο ρόλος του αναπτυξιακού αλλά και άλλων παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, η μείωση της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, το χωροταξικό και βέβαια η μείωση της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους, αποκτούν τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου