Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Αλλάζει η πολιτική στο μεταναστευτικό.Κλειστά κέντρα και επιστροφές λαθρομεταναστών αποφάσισε η κυβέρνηση.

Εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται να αποσυμφορηθεί η δομή της Μόριας, σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η αποσυμφόρηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επιτευχθεί μέσω του  νομοσχεδίου για το άσυλο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, καθώς και δυο
προγραμμάτων για τη μεταφορά προσφύγων σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα με άμεση προτεραιότητα την αξιοποίηση ξενοδοχείων ανά την επικράτεια.

Προγράμματα για μεταφορά 56.000 ατόμων -Αλλαγές στο άσυλο
Συγκεκριμένα το ένα πρόγραμμα αφορά 40.000 άτομα και χρηματοδοτείται από την Κομισιόν και το δεύτερο με την ονομασία «Ήλιος» αφορά στη μεταφορά 16.000 ανά την επικράτεια.

«Αλλάζουμε το άσυλο. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Εξετάζουμε  γρήγορα τα αιτήματα,  δικαιώνουμε τους δικαιούχους και επιστρέφουμε τους μη δικαιούχους.  Δεν στοιβάζουμε», είναι η κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου για το άσυλο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίες εκτιμούν ότι οι νέες ρυθμίσεις και τα νέα πιο σαφή κριτήρια για την ένταξη κάποιου στην ευαλωτότητα,  θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποσυμφόρηση των νησιών.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν την κατάσταση στη Μόρια αυτή τη στιγμή μη βιώσιμη, μετά και από τα τελευταία γεγονότα με τις καταστάσεις εξέγερσης και γι αυτό στην κυβέρνηση επενδύουν πολλά για τη βελτίωση των συνθηκών στις ρυθμίσεις του νέου νόμου για το άσυλο.

Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα
Στο υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκαν εκτενώς οι τελευταίες εξελίξεις στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και το σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση του πλαισίου αίτησης και χορήγησης ασύλου.

Αναφορικά με το πρώτο, με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί τον συνδυασμό των παρακάτω μέτρων:

Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.
Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.
Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον Πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:
(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.

(β) Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Σοϊλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου