Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Εξαφάνισε την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου

Την καταδίκη των προκλητικών τουρκικών ενεργειών από το ΝΑΤΟ θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που ξεκινά αύριο στο Λονδίνο, θέτοντας το ζήτημα του τερματισμού της τακτικής ίσων αποστάσεων απέναντι στην Τουρκία, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και την Ελλάδα που ουδέποτε επιδίωξε ένταση στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, όμως, ο Ελληνας πρωθυπουργός στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι «η χώρα μας ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».
Στη σκιά της διαρκώς εντεινόμενης κλιμάκωσης της προκλητικότητας της γειτονικής χώρας ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει και σε επίπεδο ηγετών της Συμμαχίας αυτό που έχει επισημάνει ήδη και στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας, μετά τη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα, ότι η συγκεκριμένη τακτική της Συμμαχίας αδικεί την Ελλάδα.
«Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας, που ουδέποτε επιδίωκε ούτε επιδιώκει την ένταση στην περιοχή μας», υπογράμμισε και χθες από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της Ν.Δ., απ’ όπου διαμήνυσε πως «μία συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της».
Το μήνυμα αυτό θα μεταφέρει στη βρετανική πρωτεύουσα όπου στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ αναμένεται να συμμετάσχει και σε δείπνο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στους ηγέτες των χωρών, όπως η Ελλάδα, που συνεισφέρουν πάνω από 2% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό της Συμμαχίας. Στο δείπνο αυτό, αλλά και στη διμερή συνάντηση που όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι προγραμματίζεται για τις 7 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας, αλλά και θα αναδείξει για μία ακόμη φορά τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου συμμάχου και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Στη Σύνοδο του Λονδίνου ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους συμμάχους να σταθούν απέναντι στην παραβίαση των διεθνών κανόνων, κάτι που γίνεται με ολοένα και πιο σαφή τρόπο σε επίπεδο Ε.Ε.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν μάλιστα την ικανοποίηση για την πολύ ξεκάθαρη καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας από τον γενικό γραμματέα του ΕΛΚ Αντόνιο Λόπεθ, ο οποίος τόνισε στον χαιρετισμό του στο Συνέδριο της Ν.Δ. ότι «θεωρούμε ως αυθαίρετες, παράνομες και μη αποδεκτές τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου Μνημονίου Συνεργασίας με τη Λιβύη αλλά και τη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ με συντεταγμένες μονομερώς ορισμένες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στις θαλάσσιες αυτές ζώνες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο στη χθεσινή ομιλία για «ξεκάθαρη καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» και σχολίασε -στον απόηχο της ελληνικής αντίδρασης για τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν στην εκδήλωση στα Υψαλα- ότι «όπως γυρίσαμε εμείς την πλάτη στις εμπρηστικές αναφορές στην τελετή για τον αγωγό ΤΑΝΑP, έτσι και η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην παραβίαση των διεθνών κανόνων».
Η αποχώρηση του υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου από την προχθεσινή εκδήλωση μετά τις νέες προκλητικές αναφορές του Τούρκου προέδρου χαρακτηρίστηκε αυτονόητη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, που έσπευσε να δηλώσει από το βήμα του γαλάζιου Συνεδρίου ότι «η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να έχει ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία, δεν είναι όμως διατεθειμένη να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και αυτό θέλουμε να είναι απολύτως σαφές».
Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί ο πρωθυπουργός ο οποίος δεν μπορούσε να παραστεί λόγω των εργασιών του 13ου Συνεδρίου και είχε αποφασιστεί να μεταβεί ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την περαιτέρω κλιμάκωση της προκλητικότητας με την υπογραφή του Μνημονίου με τη Λιβύη, αποφασίστηκε να εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Ενέργειας, ο οποίος δήλωσε μάλιστα στον Σκάι ότι «είχαμε αποφασίσει εκ των προτέρων ότι θα αποχωρούσε η ελληνική αντιπροσωπεία από την εκδήλωση στα Υψαλα, εάν ξεπερνούσε τα όρια ο Ερντογάν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου