Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Μητσοτάκης: Δεν θα βάλουμε σε ζυγαριά την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλες.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης : «Το ευρωπαϊκό συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα του Ιουλίου.Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τριών κρατών και δεν παράγει έννομες
συνέπειες».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη μέλη για την όντος εισαγωγικών συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.  Από εδώ από τις Βρυξέλλες στέλνω μήνυμα σιγουριάς σε όλους τους Έλληνες ότι έχουμε ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, αλλά έχουμε και ισχυρούς συμμάχους που θα στέκονται πάντα δίπλα στην Ελλάδα σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε.

Θεωρούμε την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης άκυρη, ανυπόστατη, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε πως «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ότι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Δεν παίζουμε με τις λέξεις, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που λέμε, υπερασπιζόμαστε την ελληνική κυριαρχία με κάθε τρόπο». Η υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά, σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός από την Τουρκία, βρίσκεται αποκλεισμένη απελπιστικά σε διπλωματικό επίπεδο».
Την πεποίθηση ότι στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα εκπεμφθεί το ίδιο μήνυμα που εκφράζεται από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είπε πως στην συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο θα συζητηθούν και θέματα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι κάτι που προγραμματίζει αυτή τη στιγμή, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, είναι και πρέπει να είναι ανοικτός.
«Δεν σταματάμε ποτέ να συζητάμε, όμως δεν συζητάμε για τις κάμερες και την επικοινωνία. Αν υπάρχει σοβαρός διάλογος και δυνατότητα να κάνουμε πρόοδο, είμαι ανοικτός να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν ανα πάσα στιγμή. Αλλά αυτή τη στιγμή με το βαθμό κλιμάκωσης από την Τουρκία, δεν θεωρώ ότι θα ήταν κάτι τέτοιο παραγωγικό» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου