Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Σήμερα η απολογία του Ακη

Σήμερα είναι η μεγαλύτερη ημέρα της ζωής τού Α. Τσοχατζόπουλου, καθώς θα κληθεί από τους δικαστές να δώσει τη δική του εκδοχή για τις κατηγορίες περί «μαύρου πολιτικού χρήματος» που του αποδίδονται.
Η μεγάλη στιγμή των απολογιών έφτασε στη δίκη για το «μαύρο πολιτικό χρήμα». Μόνο που ο Ακης Τσοχατζόπουλος ενδέχεται να... φύγει. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έχει εδώ και μέρες αποφανθεί πως σήμερα η ακροαματική διαδικασία θα μπει σε ένα από τα σημαντικότερα στάδιά της, σε αυτό των απολογιών...
Οπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει ο πρόεδρος της έδρας, Χρ. Κατσιάνης, ο πρώην υπουργός, το όνομα του οποίου «φιγουράρει» πρώτο στον κατάλογο των κατηγορουμένων, θα πρέπει να προετοιμαστεί, προκειμένου το να είναι σε θέση να δώσει τη δική του εκδοχή για τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Οι αντιδράσεις τού Ακη Τσοχατζόπουλου και των συνηγόρων του δεν στάθηκαν ικανές να αλλάξουν την κρίση τού δικαστηρίου. Μάλιστα, οι υπερασπιστές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο κατηγορούμενος υπουργός να μην εμφανιστεί στην επόμενη συνεδρίαση, δίνοντας ουσιαστικά τη... σειρά του στο δεύτερο εκ των κατηγορουμένων, επιχειρηματία Αστέριο Οικονομίδη.
Η υπερασπιστική γραμμή, όμως, των βασικότερων από τους 19 κατηγορουμένους έχει διαφανεί ήδη από την ανάκριση, αλλά και κατά την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία.
Το ΚΥΣΕΑ
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος σε κάθε ευκαιρία δηλώνει την αθωότητά του. Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της αποδεικτικής διαδικασίας, εξακολουθούσε να ζητεί την κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ, για να φανεί -όπως λέει- ότι δεν υπήρξε δωροδοκία και κατ' επέκταση ξέπλυμα. Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η θέση του γύρω από τις χειρόγραφες σημειώσεις, στις οποίες καταγράφονται στοιχεία και ονόματα. Μέχρι σήμερα, το μόνο που έχει πει σχετικά είναι πως πρόκειται για «ιδιωτικά πονήματα» διαφόρων συντακτών, χαρακτηρίζοντάς τα προσωπικά δεδομένα.
Ο Ζήγρας
Ο περιβόητος εξάδελφος, Νίκος Ζήγρας, είναι αυτός που έχει ταράξει πολλές φορές τα νερά. Καταγγελτικός και λαλίστατος -σε σημείο που ακόμα και ο προεδρεύων στην έδρα έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το σύνολο των στοιχείων που παρέχει στο δικαστήριο- από την πρώτη μέρα της συνεδρίασης έχει κάνει ολοφάνερες τις προθέσεις του. Στόχος του είναι να ενισχύσει το κατηγορητήριο, κατά το οποίο εγκέφαλος της υπόθεσης δεν ήταν άλλος από τον πρώην υπουργό. Ανάμεσα στα διάφορα «πιπεράτα» που έχει αναφέρει, είναι η βαλίτσα με τα 80 εκατομμύρια δρχ., η οποία -σύμφωνα με τον Ν. Ζήγρα- μεταφέρθηκε από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνο Μιχαηλίδη, με αποδέκτη τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Αντίστοιχα, έχει καταγγείλει τον εξάδελφό του «ως φυσικό και ηθικό αυτουργό για όλη την οργάνωση, που με χρησιμοποίησε και με εκμεταλλεύτηκε».
Η Βίκυ
Η Βίκυ Σταμάτη απουσίαζε κατά το μεγαλύτερο μέρος της δίκης, λόγω προβλημάτων υγείας. Οι φορές που έχει επιχειρήσει να μιλήσει είναι μετρημένες, ενώ δεν έχουν λείψει οι περιπτώσεις όπου ο συνήγορός της, Αλ. Κούγιας, έχει αποτρέψει δηλώσεις της από το εδώλιο. Ολα δείχνουν, πάντως, πως θα κρατήσει τη στάση «παντρεύτηκα τον Ακη Τσοχατζόπουλο και έχω πάρει ένα σπίτι (σ.σ. αυτό της οδού Δ. Αρεοπαγίτου) με δάνειο».
Ο Σμπώκος
Ο Ιω. Σμπώκος, τέως γ.γ. Εξοπλισμών, αναμένεται να αναλύσει διεξοδικά τις συμβάσεις υποβρυχίων και Tor Μ1, καθώς και πώς λαμβάνονταν οι αποφάσεις κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εθν. Αμύνης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι συνηγορούσε στα αιτήματα Τσοχατζόπουλου για κλήτευση του ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να γίνει κατανοητό -όπως έχει αναφέρει- ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν μετά την αποχώρησή του.
Η Αρετή
Η πιο πρόσφατη έκπληξη, πάντως, ήρθε από την Αρετή Τσοχατζοπούλου. Πριν από περίπου 10 ημέρες, προσκόμισε συμβολαιογραφικό έγγραφο, με το οποίο εκχωρεί στο Δημόσιο τρία «ύποπτα» -κατά τη δικογραφία- ακίνητα. Οπως ισχυρίστηκε ο συνήγορός της, Μιχ. Δημητρακόπουλος, η εντολέας του «είναι αθώα. Εχει τρία παιδιά και αυτό που κυριαρχεί στη σκέψη της είναι να της δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψει κοντά τους».
Ο Σαχπατζίδης
Ο επιχειρηματίας και πρώην μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Γ. Σαχπατζίδης, διατηρεί μέχρι σήμερα «χαμηλό προφίλ». Κατά τη διάρκεια της δίκης δεν προχώρησε σε δηλώσεις -αντίθετα με συγκατηγορουμένους του- ούτε χρειάστηκε να ερωτηθεί από την έδρα για καίρια σημεία της δικογραφίας. Από την πρώτη ημέρα συνεδρίασης είχε πει ενώπιον των δικαστών και των εισαγγελέων της έδρας: «Είμαι αθώος! Ζω και αναπνέω μόνο για τη στιγμή της απολογίας μου».

Η δίκη

Οι καταθέσεις μαρτύρων, τα έγγραφα που κατά καιρούς διαβιβάστηκαν από τον ανακριτή Γ.Μαλλή προς το δικαστήριο, αλλά και οι... διευκρινίσεις τού Νικ. Ζήγρα, έδωσαν πρόσθετα στοιχεία στην ήδη ογκωδέστατη δικογραφία για το «μαύρο πολιτικό χρήμα».
Στις περισσότερες από 30 συνεδριάσεις του δικαστηρίου, έχουν αναφερθεί μεταξύ άλλων τα εξής:
* Ο ειδικός σύμβουλος του ανακριτή, Π. Βλάχος, αποκάλυψε έναν άγνωστο τραπεζικό λογαριασμό, ύψους 5,1 εκατ. γαλλικών φράγκων, του Νικ. Ζήγρα, που ανοίχθηκε το 1997 στη Credit Lyonnais. Πρόσθεσε πως η ύπαρξη του λογαριασμού καταδεικνύει διακίνηση χρημάτων προτού το ΚΥΣΕΑ αποφασίσει την προμήθεια των Tor Μ1.
* Ο Νικ. Ζήγρας υποστήριξε πως ο λογαριασμός στην τράπεζα UBS Ελβετίας, με δικαιούχο τη Βίκυ Σταμάτη, άνοιξε με το κλεμμένο διαβατήριό του, ενώ πλαστογραφήθηκε η υπογραφή του «από κάποιο πρόσωπο στο οποίο έμοιαζε», κατονομάζοντας τον πρώην υπουργό.
* Ο ίδιος μίλησε για βαλίτσα, με την οποία μεταφέρθηκε το ποσό των 80 εκατ. δρχ. Κατονόμασε τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνο Μιχαηλίδη, ως «μεταφορέα» και τον Ακη Τσοχατζόπουλο ως αποδέκτη.
* Διαβιβάστηκαν από τον ανακριτή Μαλλή έγγραφα που περιλαμβάνονται στην εν εξελίξει έρευνα για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών. Ανάμεσα σε άλλα, εμφανίζονται «ύποπτες» κινήσεις διαφόρων λογαριασμών, από τον Ν. Ζήγρα προς τις εταιρείες Morelia και Norris.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου