Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Ψηφιδωτό με τον Μέγα Αλέξανδρο βρέθηκε στη Γαλιλαία



Ένα πολύ ενδιαφέρον ψηφιδωτό με την μορφή του Μέγα Αλέξανδρου ανακαλύφθηκε στη Γαλιλαία, στο αρχαίο εβραϊκό χωριό του Χουκόκ, από την Τζόντι Μάγκνες, του UNC-Chapel Hill College of Arts and Sciences.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου, στο μωσαϊκό αυτό που προκαλεί παγκόσμιο θαυμασμό, πιστεύεται ότι απεικονίζεται ο Μέγας Αλέξανδρος και ένας Εβραίος αρχιερέας. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Οι ανασκαφές στην Κάτω Γαλιλαία βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2012.

Το ψηφιδωτό βρέθηκε στην ανατολική πλευρά της συναγωγής το 2013. Υπάρχουν τρεις οριζόντιες λωρίδες όπου απεικονίζουν φιγούρες ανθρώπων και ζώων. Ανάμεσα στα ζώα απεικονίζονται και ελέφαντες. Σε αυτήν που βρίσκεται υψηλότερα, η οποία είναι και η μεγαλύτερη, απεικονίζεται μια συνάντηση μεταξύ δύο ανδρών και πιστεύεται ότι πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο και έναν Εβραίο αρχιερέα. Προκαλεί μεγάλη εντύπωση γιατί πρόκειται για την πρώτη φορά που βρίσκεται μη βιβλικής θεματολογίας απεικόνιση σε αρχαία συναγωγή.



Το φετινό καλοκαίρι, η αρχαιολόγος αποκάλυψε επιπλέον τμήματα του ψηφιδωτού, καθώς μια επιγραφή.
Η αρχαιολογική έρευνα έδειξε ότι η επιγραφή είναι το κέντρο ενός μεγάλου τετραγώνου με ανθρώπινες φιγούρες, ζώα και μυθικά πλάσματα. Περιλαμβάνονται μορφές και μάσκες που σχετίζονται με τη λατρεία του Διονύσου.



Παράλληλα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως και στήλες καλυμμένες με γύψο και σχέδια βαμμένων φύλλων.
«Οι εικόνες σ' αυτά τα ψηφιδωτά και οι στήλες δεν έχουν βρεθεί ποτέ ξανά σε αρχαία συναγωγή", δήλωσε χαρακτηριστικά η Μάγκνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια συναγωγή είχε βρεθεί το 2012 ψηφιδωτό με τον Σαμψών και κάποιες αλεπούδες. Επίσης, το επόμενο καλοκαίρι βρέθηκε ψηφιδωτό με τον Σαμψών να κουβαλά την πύλη της Γάζας.



ipop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου