Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ίσως έρχεται αναστροφή των πόλων της Γης - Οι συνέπειες



Καταστροφικές για την ανθρωπότητα οι συνέπειες της αντιστροφής των μαγνητικών πόλων. Προβλέπονται σοβαρά προβλήματα στα δίκτυο του ηλεκτρισμού, ριζική αλλαγή του κλίματος και μεγάλη αύξηση των καρκινοπαθειών

Το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει τη Γη εκτείνεται χιλιάδες χιλιόμετρα στο διάστημα, ο μαγνητισμός του επηρεάζει τα πάντα και προστατεύει από καταστροφικούς ηλιακούς ανέμους.

Τα τελευταία 200 χρόνια έχει εξασθενήσει κατά 15% και σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό ίσως είναι σημάδι πως οι πόλοι της Γης ετοιμάζονται να αντιστραφούν, γεγονός που θα δημιουργήσει μεγάλες αλλαγές στην ανθρώπινη ζωή.
Αν πράγματι σημειωθεί η αντιστροφή, όπως προειδοποιεί ο διευθυντής του εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Ντάνιελ Μπέικερ, είναι πιθανό κάποια μέρη του πλανήτη να καταστούν ακατοίκητα, λόγω αδυναμίας διατήρησης δικτύου ηλεκτροδότησης.




Όπως αναφέρει η Daily mail ο Ντάνιελ Μπέικερ, διευθυντής του εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ενδείξεις αντιστροφής. Τονίζει, επίσης, ότι αν αυτό συμβεί, είναι πιθανό κάποιες περιοχές του πλανήτη να καταστούν "ακατοίκητες" λόγω της καταστροφής των δικτύων ηλεκτρισμού.




Ιστορικά, ο βόρειος και ο νότιος μαγνητικός πόλος της Γης αλλάζουν κάθε 200.000-300.000 χρόνια. Η τελευταία αντιστροφή όμως έχει καθυστερήσει αρκετά, αφού συνέβη πριν από περίπου 780.000 χρόνια.
Τα πιο πρόσφατα δεδομένα από δορυφόρους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος που παρακολουθούν το μαγνητικό πεδίο της Γης, δείχνουν ότι μπορεί να επίκειται αναστροφή. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ο τετηγμένος σίδηρος και το νικέλιο "παίρνουν" την ενέργεια από τον πυρήνα της Γης, κοντά στα σημεία που δημιουργείται το μαγνητικό πεδίο. Αν και οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, το περιγράφουν ως μια "ανησυχητική δραστηριότητα", που υποδηλώνει ότι το μαγνητικό πεδίο ετοιμάζεται να αντιστραφεί.
Αν συμβεί αυτό, ο πλανήτης μας θα εκτεθεί σε ηλιακούς ανέμους που είναι ικανοί να προκαλέσουν τρύπες στο στρώμα του όζοντος. Ο αντίκτυπος μπορεί να είναι καταστροφικός για την ανθρωπότητα, καθώς θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στα δίκτυα του ηλεκτρισμού, θα αλλάξει ριζικά το κλίμα και θα αυξηθούν τα ποσοστά του καρκίνου.
Μόνο που μια τέτοια αλλαγή στη μαγνητική πολικότητα θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα, αλλάζοντας καθοριστικά το κλίμα και επιφέροντας δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. «Είναι μεγάλη δουλειά», παρατηρεί σχετικά ο καθηγητής Richard Holme του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ: «Φανταστείτε για μια στιγμή το ηλεκτρικό σας δίκτυο να μη δουλεύει για μερικούς μήνες και πόσο λίγα πράγματα δουλεύουν στις μέρες μας χωρίς ρεύμα».
Την ίδια ώρα, μια έρευνα του National Space Centre της Δανίας συσχετίζει την υφιστάμενη κλιματική αλλαγή περισσότερο με το μαγνητικό πεδίο παρά με την εκπομπή ρύπων και αν ισχύουν οι προβλέψεις τους, τότε μια αντιστροφή στους μαγνητικούς πόλους θα φέρει καταστροφικά αποτελέσματα στο παγκόσμιο κλίμα.
«Η ακτινοβολία θα είναι 3-5 φορές μεγαλύτερη από αυτή που προκαλείται από τις ανθρωπίνως παραγόμενες τρύπες του όζοντος», σημειώνει σχετικά ο καθηγητής Colin Forsyth του Mullard Space Science Laboratory του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
Τις προβλέψεις για την αντιστροφή της γήινης μαγνητικής πολιτικότητας επιβεβαιώνει και η British Geological Survey, που μας λέει πως το μαγνητικό πεδίο της Γης αντιστρέφεται 4-5 φορές ανά 1 εκατ. χρόνια και η τελευταία έχει αργήσει υπόπτως πολύ.
dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου