Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Σκάνδαλο μεγατόνων η διαχείριση κονδυλίων για το προσφυγικό.Σιωπή από ΣΥΡΙΖΑ.


Διαστάσεις σκανδάλου που θα πρέπει να ερευνηθεί άμεσα από τον εισαγγελέα, παίρνει η υπόθεση των κοινοτικών κονδυλίων για το προσφυγικό. Πλέον δεν είναι η μόνο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) που διεξάγει έρευνα. Δεν είναι οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι κάτι συμβαίνει με τη διαχείριση τεράστιων ποσών που έχουν δοθεί.

Είναι ότι τα στόματα έχουν ανοίξει και μέσα στην κυβέρνηση καθώς κάποιοι προσπαθούν ήδη να «πηδήσουν από το τρένο» προτού αυτό συγκρουστεί.
Οι αποκαλύψεις του επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη ή μάλλον είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που θα πρέπει να ελεγχθεί.
Ενας άνθρωπος σε καίρια θέση, που γνωρίζει το μεταναστευτικό – προσφυγικό και υπηρετεί στο αρμόδιο υπουργείο, δεν μπορεί να κάνει τόσο σοβαρές καταγγελίες χωρίς να υπάρχει παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Αλλά και χωρίς να απαντά η κυβέρνηση.
Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, επιχείρησε να απαξιώσει τον διευθυντή του λέγοντας ότι: ««Την περασμένη Τρίτη το πρωί και ώρα 10:00 κάλεσα τον κ. Ηλιόπουλο, διευθυντή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και του ανακοίνωσα ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί η συνεργασία του με το υπουργείο, λόγω πολλαπλών αδυναμιών ανταπόκρισης στα καθήκοντά του. Του ζήτησα να μου απαντήσει το πρωί της Παρασκευής εάν θα παραιτηθεί ή θα πρέπει να ακολουθήσω τη διαδικασία για την παύση του».
Εντελώς ξαφνικά δηλαδή (κι ενώ πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για ατασθαλίες με τα κοινοτικά κονδύλια) ο υπουργός ζητά από τον επικεφαλής της πιο κομβικής υπηρεσίας να παραιτηθεί. Και το κάνει με την αιτιολόγηση ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.
Δεν δίνει διευκρινήσεις για το γεγονός αυτό όπως και δεν απαντά στην ουσία. Δηλαδή στις καταγγελίες που έκανε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία κ. Ηλιόπουλος.
Τι έλεγε
Ο κ. Βίτσας είναι έκθετος καθώς αναγάγει ένα τόσο σημαντικό θέμα στο πεδίο της προσωπικής αντιπαράθεσης στοχοποιώντας και υποβαθμίζοντας το έργο του διευθυντή του. Εκτός κι αν όσα λέει ο υπουργός προήλθαν από την οργή του για τα καταγγελλόμενα που έπρεπε να μείνουν στη… ντουλάπα του υπουργείου του.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι προ ημερών ο κ. Βίτσας είχε κάνει λόγο για σπέκουλα και αθλιότητας αναφέροντας: «Είναι 2018, μιλάμε για ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει από το 2015, το οποίο έχει ολοκληρωθεί κατά τα 2/3. Για την περίοδο 2015-2020, έχουν διατεθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα χρήματα δίνονται όταν γίνονται οι υποδομές. Δηλαδή, φαντάζομαι ότι το 2020 αν σταθεροποιηθούν οι ροές θα χρειάζονται πολύ λιγότερα χρήματα. Στη σίτιση για παράδειγμα, το 2016 όταν γινόταν η σίτιση με catering, με 5 ευρώ ημερησίως ανά πρόσφυγα, μόνο στη Μόρια με 7.000 ανθρώπους φτάνει τα 35.000 ευρώ το μήνα. Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν πολύ υψηλότερο κόστος» υπογράμμισε ακόμη ο Δ. Βίτσας.
Επί της ουσίας, και εν αναμονή της παρέμβασης της Δικαιοσύνης για το θέμα, ο κ. Ηλιόπουλος θα πρέπει να απαντήσει και να αποδείξει τα καταγγελλόμενα.

Λέει χαρακτηριστικά:
Υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ και άλλων φορέων, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.
Τονίζει ότι μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος και οι Αρχές να μπουν στη «Διαύγεια» και να αντλήσουν στοιχεία, να δουν τις απορρίψεις δαπανών κονδυλίων που έχουν διατεθεί από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για να μελετήσουν και να βγάλουν συμπεράσματα. Υπάρχει υλικό και για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για άλλους φορείς που εμπλέκονται, ώστε κάποιος μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για το αν γίνεται κακοδιαχείριση ή όχι.
Με λίγα λόγια βάζει στο στόχαστρο και τον Πάνο Καμμένο ο οποίος σημειώνουμε ότι μήνυσε δημοσιογράφους του «Φιλελεύθερου» και απαίτησε τη σύλληψή τους. Παράλληλα, υποστήριξε ότι όλα τα κονδύλια που διαχειρίστηκε το υπουργείο Αμυνας είναι τσεκαρισμένα.
Λέει επίσης ο κ. Ηλιόπουλος ότι «αν αποδειχθούν τέτοιες περιπτώσεις (κακοδιαχείρισης), αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που λαμβάνουμε από την Ε.Ε. δεν θα πληρωθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά από τον ελληνικό προϋπολογισμό, δηλαδή τους φορολογούμενους. Αντίστοιχα, υπάρχει σοβαρό θέμα με τις δεκάδες ΜΚΟ, οι οποίες διαχειρίζονται πολλαπλάσια κονδύλια συγκριτικά με το ελληνικό κράτος, χωρίς να γνωρίζουμε τα μνημόνια συνεργασίας, με ποιον τα έχουν συνάψει και τι ακριβώς κάνουν. Έχω ζητήσει κατ» επανάληψη από το υπουργείο να μου δώσουν τα μνημόνια συνεργασίας των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά και την ενδοχώρα, για να διευκολύνουμε τη λειτουργία τους, αλλά δεν κατέστη δυνατό να μας τα δώσουν, εάν υπάρχουν. Ποιος βγάζει άκρη;»
Στο στόχαστρο δηλαδή και οι ανεξέλεγκτες ΜΚΟ οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν έχουν ελεγχθεί από την κυβέρνηση.
Και καταλήγει ο κ. Ηλιόπουλος: «Η OLAF τι ακριβώς ελέγχει; Δεν μπορεί να είναι όλα σωστά. Εγώ δεν είμαι εισαγγελέας. Γνωρίζουμε όμως όσοι ασχολούμαστε με το προσφυγικό ότι συμβαίνουν διάφορα πράγματα που δεν συνιστούν χρηστή διαχείριση. Προτίθεμαι να ενημερώσω τις ευρωπαϊκές Αρχές για την κατάσταση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα, και θα το κάνω».
Θα τα πει όλα
Είναι η τελική βόμβα. Αφού ζητά επί της ουσίας να παρέμβουν έλληνες ανακριτές («τα υπόλοιπα στον εισαγγελέα) τονίζει ότι αν τον καλέσει η OLAF θα αποκαλύψει τα πάντα. Και προφανώς έχει αποδείξεις για όλα όσα λέει διότι ως διευθυντής έχει δει πρόσωπα, χαρτιά και καταστάσεις».
Να θυμίσουμε ότι η OLAF, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου ευρωπαϊκών θεμάτων «Νew Europe», ερευνά μια χορηγία ύψους 52 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016. Πηγή της Κομισιόν ανέφερε ότι η υπόθεση που αφορά το ελληνικό υπουργείο Άμυνας είναι η μόνο γνωστή περίπτωση παρατυπιών που εστάλη στην OLAF, μετά την ετήσια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών (DG HOME) για το 2017.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, δύο περιπτώσεις απάτης που συνδέονται με συγκεκριμένες παρατυπίες παραδόθηκαν στην OLAF για έρευνα, ενώ η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών συνέχισε να βοηθά την έρευνα. Η εν λόγω χορηγία, 52 εκατ. ευρώ, δεν εμπίπτει -όπως αναφέρεται- στο πεδίο ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και δεν υπόκειται στη διαδικασία αυτή λόγω του ότι η Επιτροπή χειρίζεται τις χορηγίες έκτακτης βοήθειας με διαφορετικό τρόπο. Προκειμένου να επαναχρηματοδοτήσει τα έργα που υπάγονται στη χορηγία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει κατά πόσο το έργο εκτελείται στην πραγματικότητα σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια. Η Επιτροπή μάλιστα επισκέφθηκε το συγκεκριμένο έργο σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες -στα τέλη του 2016 και στα μέσα του 2017- για να προσδιορίσει εάν οι συμβεβλημένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών παρείχαν τρόφιμα σε αιτούντες άσυλο σε καταυλισμούς και hot spots.
«Το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το ζήτημα δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα που εμπλέκεται έχει διαπράξει παρατυπία ή απάτη. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας», αναφέρεται σχετικά.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν σκιές που πρέπει να φωτιστούν καθώς φήμες αναφέρονται και σε άλλες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης. Κάποιοι συνδέουν τις υποθέσεις με τα κοινοτικά κονδύλια με την έρευνα που έγινε στα γραφεία του ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα και την απομάκρυνση τριών στελεχών του.
Μετά τις αποκαλύψεις του κ. Ηλιόπουλου η υπόθεση παίρνει νέα τροπή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου