Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Σκηνικό έντασης στήνουν οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ: Στέλνουν στην περιοχή 10 πολεμικά πλοία

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς μετά τις προκλήσεις προκλητικές ανακοινώσεις της Τουρκίας για διεξαγωγή γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Άγκυρα στέλνει δέκα πολεμικά πλοία για να περιφρουρήσουν το πλοίο Barbaros και το γεωτρύπανο Fatih. Όλα αυτά, την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος
Αποστολάκης έστελνε μήνυμα στην Άγκυρα, ότι «η Ελλάδα θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Συγκεκριμένα, τα πλοία έχουν αναπτυχθεί σε Κυρήνεια, Αμμόχωστο και Μερσίνα, με την εντολή να επέμβουν οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί, όπως μεταδίδει επικαλούμενη «έγκυρες πηγές» η τουρκική έκδοση του Sputnik. Αντίστοιχες πληροφορίες αναμεταδίδουν και Έλληνες ανταποκριτές στην περιοχή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τουρκική δύναμη στην περιοχή περιλαμβάνει και υποβρύχια.Χαρακτηριστικό του κλίματος που επιχειρεί να δημιουργήσει το καθεστώς Ερντογάν είναι το σχόλιο του τουρκικού Sputnik ότι «έχει δημιουργηθεί ατμόσφαιρα πολέμου στην περιοχή».

Μήνυμα Αποστολάκη

Η νέα επιθετική ενέργεια της Άγκυρας πραγματοποιείται ενώ στην Κύπρο βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, για τις εργασίες του 5ου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Αμύνης Ελλάδος – Κύπρου.
Ο κ. Αποστολάκης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας ότι «επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ανησυχία

Ενδεικτική της ανησυχίας με την οποία η Λευκωσία παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις, είναι και η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, τη Δευτέρα, ο οποίος χαρακτήρισε τη γεώτρηση εντός τη κυπριακής ΑΟΖ ως «δεύτερη εισβολή της Τουρκίας».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διεμήνυσε πως δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια στο ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας και συμπλήρωσε πως «είναι αδύνατον να μιλά κανένας για ειρήνευση κάτω από απειλές».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αναστασιάδης θα εγείρει το θέμα των πρόσφατων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας κατά την διάρκεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Ρουμανία, το οποίο και θα διεξαχθεί την Πέμπτη. Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Σίμπιους, όπου και θα προβεί σε παρέμβαση κατά την οποία θα ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων που συμμετέχουν στο ΕΛΚ, για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πέραν αυτού, όπως έγραψε το Newpost, η Κυπριακή Δημοκρατία επιστρατεύει ότι νομικό οπλοστάσιο της δίνει τη δυνατότητα το διεθνές δίκαιο για την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ανακοίνωσε ότι προχωράει σε διεθνή εντάλματα για όσους μετέχουν στην παράνομη γεώτρηση. Κι αυτά δεν αφορούν μόνο τους Τούρκους που επιβαίνουν στον «Φατίχ», αλλά και τους Σουηδούς ή άλλης υπηκοότητας επιστήμονες και άλλο προσωπικό που εργάζονται στα πλοία της σουηδικής εταιρείας εξορύξεων που συνοδεύουν το τουρκικό γεωτρύπανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου