Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Δεκαπενταύγουστος: Τι γιορτάζουμε - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα



Η ημέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη στην Παναγία, αφού γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου.
Τηρείται νηστεία από την 1η μέχρι τις 14 Αυγούστου λόγω της γιορτής, στο διάστημα αυτό δεν γίνονται γάμοι από την εκκλησία.
Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Θεοτόκος έμαθε από τον Θεό για τον επικείμενο θάνατό της, ανέβηκε στο όρος των Ελαιών, έναν ορεινό όγκο στα ανατολικά της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, για να προσευχηθεί και να προετοιμαστεί.

Από εκεί ειδοποίησε τους Αποστόλους για να είναι έτοιμοι για το επικείμενο γεγονός. Όμως επειδή κατά την ημέρα της κοίμησης (του θανάτου Της) ορισμένοι Απόστολοι δεν βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, λέγεται ότι μια νεφέλη τους έφερε κοντά Της.
Η Παναγία ετάφη στο μνήμα της Γεσθημανής. Τρεις μέρες μετά τον θάνατό Της, το σώμα της ανελήφθη στους ουρανούς, καθώς ο τάφος βρέθηκε άδειος.
Ακόμα τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζουν πολλοί τον ονομαστική τους εορτή. Συγκεκριμένα οι: Παναγιώτης, Παναγιώτα, Δέσποινα, Μαρία, Μαργετίνα, Μαριγώ, Μαρινίκη, Μιρέλλα, Μάριος, που ξαναγιορτάζουν στις 8 Σεπτεμβρίου (Γέννηση της Θεοτόκου) και στις 21 Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου), Γεσθημανή, Θεοτόκης, Θεοτοκία, Μαριάντζελα, Μαρινέλα, Ελώνα, Ελόνα, Ηλιοστάλακτη, Καθολική, Κρυστάλλω, Κρουσταλένια, Πρέσβεια, Συμέλα (Σιμέλα)

fosonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου