Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Για ένα πλεονέκτημα αδειανό…

Το βέβαιο είναι ότι δε μπορείς να κυβερνάς κάνοντας έκπτωση στις θέσεις σου. Πολλώ δε μάλλον όταν τις έχεις αναγγείλει, τις έχει υπερασπιστεί δημόσια. Και μάλιστα όταν ο πολίτης σου εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση ακριβώς γιατί στηρίχθηκε στην αξιοπιστία σου, πιστεύοντας ότι αυτό που υπόσχεσαι αυτό θα κάνεις.


Φυσικά τα τεσσεράμισι χρόνια Τσίπρα ήταν η ολοκληρωτική ανατροπή πάσης υπόσχεσης. Δε λέω ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν όλα όσα προεκλογικά υπόσχονταν, αλλά αυτός ΔΕΝ έκανε απολύτως τίποτε από εκείνα που σπάταλα υποσχέθηκε και τον έκαναν πρωθυπουργό. Τερμάτισε τα ψέματα, την εξαπάτηση, και αναδείχθηκε σε παγκόσμιο πρωταθλητή στις kolotoumbes. Το παραδέχεται και ο πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ, το περίφημο 4% λέγοντας ότι έκανε ό,τι μπορούσε. Ητοι, μηδέν. Στην κυριολεξία υπό το μηδέν.

Το ζήτημα του ασύλου ήταν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρώτιστο, ώστε τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβρη χωρίς τις ομάδες κρούσης των αναρχικών που καταστρέφουν όσα πράγματα είναι βαριά και δε μπορούν να κλέψουν, χωρίς τους ναρκέμπορους που κυκλοφορούν με άνεση πουλώντας την πραμάτεια τους ή κάνοντας ανεφοδιασμό στα βαποράκια και χωρίς όλους τους άλλους που χρησιμοποιούν το άσυλο για αποφυγή της σύλληψής του. Οι πανεπιστημιακοί που κάνουν με συνέπεια, φιλότιμο και αυτογνωσία τη δουλειά τους έχουν βιώσει θλιβερές καταστάσεις. Μια δράκα εξ αυτών, που δεν τα βγάζει πέρα στις υποχρεώσεις της, συνηθίζει να κάνει «υπόγειες συμφωνίες» μαζί τους, δήθεν λόγω της πούρας αριστεροσύνης τους, στην πραγματικότητα λόγω της καθολικής ανεπάρκειάς τους.
Ωστόσο, θα πρέπει και η αξιωματική αντιπολίτευση να αντιλαμβάνεται το εξής απλό: Γιατί ψήφισε ο λαός τον Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό; Γιατί δεν ήθελε άλλο Τσίπρα. Και έτσι τον έστειλε να θητεύσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Γιατί δεν έδωσε ποσοστά κάτω της βάσης στα άλλα κόμματα; Γιατί δεν πίστεψε ότι είχαν μια αξιόπιστη πρόταση. Γιατί δεν πιστεύει ότι η γραμμή που ακολουθούν είναι προς το συμφέρον της χώρας. Γιατί δεν εμπνέουν οι επικεφαλής και για χίλια άλλα «γιατί» που όλοι τα ξέρουμε. Οι τριπλές εκλογές είναι πρόσφατες και το αποτέλεσμά τους με τον καλύτερο τρόπο έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Ομως τα κόμματα νομίζουν ότι μπορεί να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη με όρους του… 2014.
Δεν έχουν αντιληφθεί ότι η εκλογή Μητσοτάκη αποτελεί τομή στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία. Το μέγα όφελος από τη διακυβέρνηση Τσίπρα είναι ότι οι πολίτες απέρριψαν το λαϊκισμό, τις πολιτικές απάτες, τους πολάκηδες, τους αριστερούς κουτσαβάκηδες και όλα όσα άχρηστα υλικά τους παρελθόντος αναπαλαίωσε ο Τσίπρας ως μόνος κάτοχος του ηθικού πλεονεκτήματος. Αλλά το ηθικό πλεονέκτημα του Τσίπρα μπορεί να απαντηθεί κάνοντας… ιεροσυλία στο στίχο του Σεφέρη: Για ένα πλεονέκτημα αδειανό, για έναν Τσίπρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου