Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Κωδικός «ασφάλεια»: Αλλάζει το αστυνομικό δόγμα για αναρχικούς και για το άσυλο

Η ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και η λήξη του καθεστώτος ανομίας στα πανεπιστήμια ήταν από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Η κατάλυση του άβατου των Εξαρχείων, αλλά και η αλλαγή του καθεστώτος ασύλου ήταν βασικές αιχμές της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη έχει καταρτιστεί η σχετική διάταξη για την αλλαγή καθεστώτος ασύλου και η αστυνομία ήδη επεξεργάζεται τα σχέδια παρέμβασης εντός των πανεπιστημιακών χώρων, με γνώμονα την ασφάλεια των φοιτητών αλλά και τη μη διατάραξη της εύρυθμης λειτουργία των ιδρυμάτων. Επιπρόσθετα, έχει ήδη αλλάξει το δόγμα της ΕΛ.ΑΣ., για τις παρεμβάσεις των αστυνομικών στα Εξάρχεια.

Το σχέδιο της αστυνομίας για το άσυλο

Ειδικότερα, στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., καταρτίζονται τα σχέδια παρέμβασης, με δύο βασικούς άξονες:
  • Μέσα στα πανεπιστήμια βρίσκονται, ανάμεσα και στους πιθανούς δράστες κακουργημάτων, και παιδιά ηλικίας 22-23 ετών. Γι αυτές τις περιπτώσεις, λένε οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., θα ληφθεί ειδική μέριμνα, ίσως να υπάρχει και ειδοποίηση πριν από την πιθανή παρέμβαση εντός των πανεπιστημιακών χώρων.
  • Επίσης υπάρχει μέριμνα ώστε να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου. Οι πανεπιστημιακές αρχές θα παράσχουν σχέδιο διαρρύθμισης στην αστυνομία, ώστε οι αστυνομικοί να ξέρουν τους χώρους για να μην σημειωθεί κάποιο ατύχημα.
  • Συγκρότηση ομάδων κρούσης που θα περιλαμβάνει MAT, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, Ασφάλεια κατά περίπτωση, καθώς κάθε φορά θα υπάρχει ένα εγχειρίδιο ενεργειών που έχει σχηματιστεί ανάλογα με το αδίκημα π.χ. για βανδαλισμούς, ρίψεις μολότοφ, ναρκωτικά κλ.π.
  • Εγχειρίδιο ενεργειών ανάλογα με το αδίκημα και τον αριθμό των δραστών
  • «Χειρουργικές» επεμβάσεις
  • Καταγραφή προσαχθέντων. Πρόκειται για μία πιο δυναμική παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία θα δημιουργεί μία τράπεζα δεδομένων των δραστών για αντίστοιχες έκνομες ενέργειες στο μέλλον
Πάντως, προς το παρόν δεν προβλέπεται δημιουργία ειδικού σώματος της αστυνομίας για την παρέμβαση στα Πανεπιστήμια. Το βάρος θα επωμιστούν οι άνδρες των ΜΑΤ καθώς επίσης και οι ομάδες που κινούνται στο κέντρο της Αθήνας.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη διάταξη για το άσυλο που περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, οι αρμόδιες αρχές του κράτους θα μπορούν να επεμβαίνουν στους χώρους των Πανεπιστημίων ασκώντας όλες τις νόμιμες αρμοδιότητες τους όπως σε οποιονδήποτε άλλο χώρο καθώς και όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις. Τις αρχές θα μπορούν να καλούν είτε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας είτε πολίτες.

Αλλαγή δόγματος

Επιπρόσθετα, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έχει ήδη προχωρήσει στην αλλαγή δόγματος της αστυνομίας για τα Εξάρχεια: «Πλέον έχουμε ξεκάθαρες εντολές να επιχειρούμε άμεσα σε περίπτωση επεισοδίων και να προχωρούμε σε συλλήψεις όσων μας κάνουν επιθέσεις με πέτρες ή μολότοφ. Δεν καθόμαστε απλά να παρακολουθούμε και να καταγράφουμε επιθέσεις και τραυματισμούς συναδέλφων όπως κάναμε πριν που υπήρχε “δημιουργική ασάφεια” ως προς τις εντολές», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας στην εφημερίδα «τα Νέα».
Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών σημείωναν πως πέρα από τα drones που χρησιμοποιήθηκαντην περασμένη Τετάρτη [στην πορεία κατά της αποφυλάκισης του Κορκονέα] για την εναέρια επιτήρηση της περιοχής των Εξαρχείων και τις διμοιρίες των ΜΑΤ που διατέθηκαν χρειάζονται αλλαγή των σχετικών διατάξεων του ποινικού κώδικα και ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα οι αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά άτομα που θέλουν να προκαλέσουν επεισόδια και να προστατέψουν τις περιουσίες των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό έχει προαναγγείλει και την επανασύσταση της ΔΕΛΤΑ, που ήταν ειδική ομάδα άμεσης επέμβασης κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου