Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ψήφος αποδήμων: Τα βρήκαν στη διακομματική -Συναίνεση για πλειοψηφία άνω των 200 βουλευτών

Σε συμφωνία κατέληξαν τελικά τα κόμματα για την ψήφο των αποδήμων, μετά την διακομματική που συνεδρίασε υπό τον υπ. Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπ. Εσωτερικών ξεπεράστηκαν τα «τεχνικά προβλήματα» και πλέον υπάρχει κοινό έδαφος για την εξεύρεση των 200 ψήφων που απαιτούνται.
«Φαίνεται ότι διαμορφώνεται η βάση των 200 βουλευτών. Καλώ το σύνολο των πολιτικών κομμάτων
να το ψηφίσουν και να δουν οι Ελληνες ένα νομοσχέδιο να ψηφίζεται και από τους 300 βουλευτές» δήλωσε αμέσως μετά ο Τ. Θεοδωρικάκος.




Βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου που αναμένεται στη Βουλή και στους οποίους συμφώνησαν τα κόμματα, σύμφωνα με τις δηλώσεις Θεοδωρικάκου, είναι:

Η ισοτιμία της ψήφου με εκείνη των ψηφοφόρων που ζουν στην Ελλάδα, δηλαδή να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα.
Οι απόδημοι θα επιλέγουν υποψηφίους από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα έχει πλέον 15 υποψηφίους, έναντι 12 σήμερα και σε αυτό πιθανόν να συμπεριληφθούν και προσωπικότητες της ομογένειας
Οι απόδημοι θα ψηφίζουν μέσω φυσικής παρουσίας τους στα προξενεία και τους χώρους που θα επιλεγούν για τη διαδικασία (πρεσβείες, προξενεία κλπ). Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι.
Στο ακανθώδες θέμα του ποιοι έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο στην Ελλάδα είτε εργαζόμενοι, είτε σπουδάζοντας, είτε για τη στρατιωτική τους θητεία και μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου