Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Τελευταία ευκαιρία για προστασία από πλειστηριασμούς – Τι πρέπει να κάνετε

Και με τη βούλα… δόθηκε τετράμηνη παράταση στο ισχύον πλαίσιο προστασίας της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (ν.4605/2019), έως την 30ή Απριλίου του 2020 (από 31 Δεκεμβρίου, 2019 που έληγε). Η πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α΄4647/16-12-2019, Κεφάλαιο ΙΒ’, Αρθρο 59).

Σε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ επισημαίνεται πως «με την τετράμηνη αυτή παράταση παρέχεται η ευκαιρία αφενός σε περισσότερους οφειλέτες να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους και αφετέρου σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλει την αίτησή τους να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας».
Διευκολύνσεις
Η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία μέσω του ν.4605/2019 περιλαμβάνει: διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και κρατική επιδότηση (20%-50%) των μηνιαίων δόσεων. Μάλιστα, προσφάτως ο νόμος έγινε πιο «ελαφρύς» από άποψη γραφειοκρατίας, αφού -μεταξύ άλλων- καταργήθηκε η υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών (πιστοποιητικό βαρών, ΑΑ ΓΗΣ).
Οι οφειλέτες μπορούν να απευθύνονται σε εξειδικευμένους δικηγόρους, με σκοπό την υποστήριξή τους στις διαδικασίες της πλατφόρμας, το κόστος των οποίων χρηματοδοτείται από τις τράπεζες. Παράλληλα, όλοι οι πολίτες μπορούν να λάβουν συμβουλές για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, καθώς και για τις δυνατότητες ρύθμισης των οφειλών τους, στα 43 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που λειτουργούν πανελλαδικά (τηλέφωνο για ραντεβού: 213 212 57 30).
Οι αιτήσεις ένταξης στον ν. 4605/2019 υποβάλλονται στην πλατφόρμα (http://www.keyd.gov.gr/a-katoikia/) που έχει «στήσει» η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).
Σε… ρηχά νερά
Προς το παρόν, πάντως, ο νόμος κάνει… χαμηλές πτήσεις, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έδωσε στο «φως της δημοσιότητας» η ΕΓΔΙΧ. Σε 24 εβδομάδες λειτουργίας, για την ακρίβεια από 1.7.2019 μέχρι 13.12.2019, της παραπάνω πλατφόρμας έχουν δοθεί 274 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες. Από αυτές οι 64 έχουν γίνει αποδεκτές από τους δανειολήπτες και εκκρεμεί η τύχη των υπολοίπων. Παράλληλα, έχει εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 31 πολίτες. Από εκεί και πέρα, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εισήλθαν στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 55.545 χρήστες, έχουν ξεκινήσει να «χτίζουν» την αίτηση οι 37.018, ενώ έχουν υποβληθεί 1.120 αιτήσεις, οι οποίες και διαβιβάστηκαν στα πιστωτικά ιδρύματα.
Διάδοχο σχήμα
Υπενθυμίζεται πως από την 1η Μαΐου 2020 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων. Κεντρική ιδέα αυτού αποτελεί πως είτε μία επιχείρηση θελήσει να ρυθμίσει τις οφειλές της προς το Δημόσιο είτε ένα νοικοκυριό τα χρέη του προς τις τράπεζες θα έχει ένα διαθέσιμο εργαλείο. Η σχετική αίτηση θα υποβάλλεται σε μία κοινή πλατφόρμα, όπου εκεί θα συνδέονται όλοι (πιστωτές και οφειλέτες) με σκοπό την εξεύρεση λύσης.
Τα κριτήρια ένταξης
Για τους τέσσερις επιπλέον μήνες ισχύος του ν.4605/2019 οι βασικές προϋποθέσεις ένταξης σε καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς παραμένουν ως έχουν:
* Αφορά σε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα, το οποίο δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από στεγαστικό δάνειο, προκειμένου να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του από την αναγκαστική ρευστοποίηση.
* Η αξία της πρώτης κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης πρέπει να μην υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές συμπεριλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση (φυσικά πρόσωπα).
* Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν πρέπει να είναι ανώτερο των 130.000 ευρώ ανά πιστωτή. Για τα ληξιπρόθεσμα επιχειρηματικά δάνεια «ταβάνι» είναι οι 100.000 ευρώ.
* Οι καταθέσεις πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία τα 80.000 ευρώ.
* Οι οφειλές θα πρέπει να βρίσκονται σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2018.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
37.018 υπερχρεωμένοι έχουν μπει στην πλατφόρμα
1.120 οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί
274 προτάσεις ρύθμισης έχουν δοθεί από τις τράπεζες
64 έχουν γίνει αποδεκτές από τους δανειολήπτες
31 νοικοκυριά λαμβάνουν κρατική επιδότηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου