Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Επιστήμονες συνδέουν της Selfies με τον ναρκισσισμό, τον εθισμό & την ψυχασθένεια (εικόνες)



Μία selfie τελικά μπορεί να μην είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Ήξερες ότι πλέον οι επιστήμονες συνδέουν τη συγκεκριμένη τάση με ψυχικές ασθένειες και την εμμονή κάποιων ανθρώπων με την εμφάνισή τους;
Σύμφωνα με τον ψυχίατρο David Veal, από τότε που ξεκίνησε η μόδα των selfies, οι δύο στους τρεις ασθενείς του, τον επισκέπτονται νομίζοντας ότι έχουν ελαττώματα στην εμφάνισή τους, μία πάθηση που ακούει στο όνομα Body Dysmorphic Disorder.



«Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία χρησιμοποιείται για να βοηθήσει έναν ασθενή να αναγνωρίσει τους λόγους της ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς του και έπειτα να μάθει να τη μετριάζει» είπε ο Δρ. Veal στην Sunday Mirror.
φώτο αρχείο
Ένας Βρετανός έφηβος προσπάθησε να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας όταν απέτυχε να τραβήξει την τέλεια selfie. Πρόκειται για τον 19χρονο Danny Bowman ο οποίος είχε πάθει τέτοια εμμονή, που περνούσε καθημερινά 10 ολόκληρες ώρες τραβώντας πάνω από 200 selfies. Έχασε 13 κιλά, παράτησε το σχολείο και δεν έβγαινε από το σπίτι του επί έξι μήνες μέχρι να τραβήξει την τέλεια φωτογραφία. Όταν πια απελπίστηκε και όλες οι προσπάθειές του έπεσαν στο κενό, ο Danny προσπάθησε να δώσει τέλος στη ζωή του παίρνοντας χάπια, αλλά τελικά τον έσωσε η μητέρα του. Ο έφηβος ήταν επίσημα ο πρώτος Βρετανός που εθίστηκε στις selfie και ακολούθησε θεραπεία για να ξεπεράσει την ιδεοψυχαναγκαστική του διαταραχή. Ο νεαρός πήρε αγωγή στο Νοσοκομείο Maudsley του Λονδίνου, όπου μέρος της θεραπείας του ήταν να του παίρνουν το iPhone για κάποια χρονικά διαστήματα.
Οι υπάλληλοι, πάντως, του τομέα υγείας στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι ο εθισμός στα social media όπως το Facebook και το Twitter δεν είναι αμελητέα πάθηση καθώς πάνω από 100 ασθενείς ετησίως παίρνουν αγωγή.
«Οι selfies συχνά δημιουργούν συναισθήματα αυτοικανοποίησης ή κοινωνικής αποδοχής  ωθώντας τα άτομα να ακροβατούν ανάμεσα στα δύο άκρα. Τον ναρκισσισμό και την χαμηλή αυτοπεποίθηση» ανέφερε η ψυχολόγος Pamela Rutledge στο περιοδικό Psychology Today.
Το μεγάλο πρόβλημα με την άνοδο του λεγόμενου ψηφιακού ναρκισσισμού είναι ότι ασκεί μεγάλη πίεση στους ανθρώπους προκειμένου να πετύχουν ανέφικτους στόχους, χωρίς καμία προσπάθεια.  Το να θες να γίνεις η Beyonce ή ο Jay Z ή σαν ένα μοντέλο είναι ήδη δύσκολο. Αλλά όταν δεν έχεις προετοιμαστεί να δουλέψεις σκληρά προτιμάς να χαμηλώσεις τις προσδοκίες σου. Ένας όμως άνθρωπος ο οποίος πιστεύει ότι αξίζει το καλύτερο αλλά έχει νοοτροπία τεμπέλη, μπορεί να γίνει αυτοκαταστροφικός. Τελικά, οι on-line εκδηλώσεις ναρκισσισμού μπορεί να κρύβουν μία στρατηγική αυτοπροβολής η οποία θα σε αποζημιώσει για την πολύ χαμηλή και ευάλωτη αυτοεκτίμησή σου. Και όταν αυτές οι προσπάθειες γίνονται αποδεκτές και ενθαρρύνονται από τρίτους, τότε διαιωνίζεται η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η εδραίωση των ναρκισσιστικών αυταπατών.  
Ο εθισμός στις selfies, πάντως, έχει αφυπνίσει τους επαγγελματίες υγείας στην Ταϊλάνδη. «Όταν δίνεις τεράστια προσοχή στις φωτογραφίες που δημοσιεύεις, όταν τσεκάρεις ποιος τις βλέπει και ποιος τους κάνει like ή τις σχολιάζει ελπίζοντας να συγκεντρώσεις έναν μεγάλο αριθμό like είναι μία συμπεριφορά που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα» αναφέρει η Δρ. Panpimol Wipulakorn, από το τμήμα ψυχικών ασθενειών της Ταϊλάνδης. Μία συμπεριφορά που μπορεί να δημιουργήσει εγκεφαλικά προβλήματα στο μέλλον, ειδικά σε όσους έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Η ορολογία selfie ψηφίστηκε ως η λέξη της χρονιάς για το 2013 από το λεξικό της Οξφόρδης.  
Να και μια καλή ευκαιρία να δούμε παρακάτω τις περισσότερες κατηγορίες των selfies:

1. Selfie στο γυμναστήριο (γιατί ο καθρέπτης από μόνος του δεν είναι ποτέ αρκετός)





2. Selfie με το κατοικίδιο (αν θέλετε να δημοσιεύσετε μία φωτογραφία του κατοικίδιου ζώου σας, απλά δημοσιεύστε μία φωτογραφία του κατοικίδιου ζώου σας)



3. Selfie στο αυτοκίνητο ή αλλιώς η selfie ζώνης ασφαλείας.





 4. Η θολή selfie (κανείς δεν ξέρει τον λόγο που αν και θολή ανεβαίνει... εκτός από τον ίδια)



 5. Η Selfie "μόλις ξύπνησα"!


6. Η ακόμα χειρότερα, η selfie “προσποιούμε ότι κοιμάμαι”




7. H Selfie με το παιδί δίπλα (έξτρα πόντοι αν διακρίνεται και η ουλή από την καισαρική τομή)






8. Η Selfie στο νοσοκομείο (ένα σπάνιο στολίδι αν φαίνονται και τα σωληνάκια πάνω σας)…. Πέσαμε και σε γνωστό εδώ.





10. Η “Duck Face” Selfie. (κορίτσια, αυτό δεν σας κάνει πιο όμορφες, αλλά πιο άσχημες και απελπισμένες. Αν αυτό είναι που ζητάτε, μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε)








11. Η “έγκυος” Selfie.(Στείλτε την κοιλιά σας στους φίλους και στους συγγενείς σας, όχι σε ολόκληρο το διαδίκτυο)  + ότι κάνει και "duck face".





12. Η «προκλητική» (για να μην την μεταφράσουμε όπως το έχει το αρχικό κείμενο) Selfie



 (ωραίο κινητό by the way...)


13. Η «Έχω αρκετά χρήματα για να πετώ με αεροπλάνο» Selfie (και έχω δικά μου ακουστικά)




14. Η 3D Selfie. (Χρειάζεται και ταλέντο... μαζί με την κλάση).





 15. H "είχα μία φοβερή νυχτερινή έξοδο" Selfie.




16. Η “ζω μες στην ακαταστασία” Selfie. (όλοι κάνουμε χάλια κάποια στιγμή το δωμάτιό μας, αν έχετε όμως σκοπό να δημοσιεύσετε τον προσωπικό σας χώρο, συμμαζέψετε το ρημάδι).







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου