Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Ξέφυγαν οι Τούρκοι." Τα Ίμια είναι δικά μας.Φταίνε οι Έλληνες για το επεισόδιο"



Η Άγκυρα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι παραποιεί τα γεγονότα και παραπληροφορεί την κοινή γνώμη.Σε προκλητική ανακοίνωση προέβη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το περιστατικό εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού «Γαύδος» από την τουρκική ακταιωρό.
Το τουρκικό υπουργείο αναφέρει ότι τα Ίμια (βραχονησίδες Καρντάκ) ανήκουν στην Τουρκία και ότι για το γεγονός ευθύνονται οι κυβερνήτες της ελληνικής ακτοφυλακής, οι οποίοι
έκαναν «επικίνδυνες μανούβρες».
Επίσης, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι παραποιεί τα γεγονότα και παραπληροφορεί την κοινή γνώμη.
Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Τρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο εμβολισμός του ελληνικού σκάφους δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι τέτοια γεγονότα, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ
«Σε δήλωση που έκανε σήμερα το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (13 Φεβρουαρίου), υποστηρίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου προέβη σε ισχυρό διάβημα διαμαρτυρίας για περιστατικό στις βραχονησίδες του Kardak, παρουσία μάλιστα του πρέσβη μας. Δυστυχώς, με αυτή τη δήλωση, η ελληνική πλευρά παραπλανά την κοινή γνώμη ως συνήθως και στρεβλώνει τα γεγονότα, όπως πάντα.
Στην πραγματικότητα, ο Υφυπουργός του υπουργείου Εξωτερικών μας (ο πρέσβης στην Αθήνα) κάλεσε χθες το βράδυ τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, σε σχέση με τα γεγονότα που προκάλεσαν οι επικίνδυνοι ελιγμοί των ελληνικών ακτοπλοϊκών σκαφών γύρω από τις βραχονησίδες Καρντάκ, που ανήκουν στην χώρας μας.
Ο Τούρκος πρέσβης δήλωσε ότι οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συνέχισαν τις παραβιάσεις στον αέρα και στη θάλασσα και ότι δεν θα γίνουν ανεκτές, δηλώνοντας σαφώς ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να τερματίσει αυτές τις επικίνδυνες κινήσεις προς όφελος και των δύο χωρών.
Η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο χωρών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου