Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Διαδρομή προσγείωσης στα... μαλακά για το βαμβάκι


Image
Σε σχεδόν δύο μήνες μπαίνουμε στη νέα σεζόν για το βαμβάκι σε μια δύσκολη συγκυρία όχι τόσο όσον αφορά τις τιμές, μιας που απ’ ό,τι φαίνεται ακόμα και μετά τη θεαματική διόρθωση παραμένουν σε επίπεδα πολύ υψηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων ετών, αλλά όσον αφορά τη διάθεση του προϊόντος. 
Όπως γράφει το σχετικό άρθρο της εφημερίδας Agrenda, η περσινή σεζόν λόγω των χαμηλών αποθεμάτων, της υψηλής ζήτησης και των ανοδικών τιμών ήταν «εύκολη» στις πωλήσεις. Φέτος, με ελάχιστες προπωλήσεις, πτώση της ζήτησης, διόρθωση των τιμών και αναξιοπιστία της ελληνικής αγοράς, οι πωλήσεις θα δυσκολέψουν. Μέσα σε αυτό το κλίμα η ελληνική αγορά βάμβακος θα παλέψει να ανακτήσει το καλό της όνομα στο διεθνές εμπόριο.


Χαμηλότερη μεταβλητότητα
Οι τιμές ρεκόρ, όπως ήταν φυσικό, αύξησαν παγκοσμίως τις καλλιεργούμενες με
βαμβάκι εκτάσεις σχεδόν κατά 8%, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες στον αγροτικό πληθυσμό. Ως αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκαν ραγδαία. Υπάρχουν δύο κυρίως επίσημοι φορείς που ανακοινώνουν τις εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση:
Το αμερικάνικο υπουργείο Γεωργίας (USDA) και η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC): Πρόκειται για έναν παγκόσμιο σύνδεσμο από κράτη παραγωγής βάμβακος.
Η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε σχεδόν κατά 12% από τη σεζόν 2009/2010 στην αντίστοιχη του 2010/2011. Για τη νέα σοδειά (2011/2012) οι εκτιμήσεις βρίσκονται στο 7,5-8% αύξηση. Το αξιοσημείωτο όμως είναι πως η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά πολύ μικρότερο ποσοστό (σχεδόν 2%), με αποτέλεσμα η εκτιμώμενη συνολική παραγωγή να ξεπεράσει την αντίστοιχη κατανάλωση κατά 1,4-1,9 εκατ. τόνους. Τα τελικά παγκόσμια αποθέματα, των οποίων η ραγδαία μείωση πέρυσι συνετέλεσε στο χρηματιστηριακό ράλι, θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό, καλύπτοντας το κενό που είχε δημιουργηθεί.
Αυτά αποτελούν και τα βασικά θεμελιώδη στοιχεία, για τα οποία οι τιμές συμβολαίων Δεκεμβρίου ’11, που αντιπροσωπεύουν τις τιμές της νέας σοδειάς, μειώθηκαν κατά 28% (144 σεντς/λίμπρα στα 106 σεντς) τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Παρακολουθώντας πιο στενά την πορεία των σοδειών του βόρειου και νότιου ημισφαιρίου, τα νέα είναι άκρως ενθαρρυντικά σε όλες τις χώρες εκτός των ΗΠΑ.
Η Βραζιλία σχεδόν διπλασίασε τη φετινή της παραγωγή ενώ σε Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκία και φυσικά Ελλάδα αναμένονται ικανοποιητικές παραγωγές, που ενδεχομένως να αυξήσουν περαιτέρω την εκτιμώμενη παγκόσμια παραγωγή.
Η αμερικανική σοδειά αποτελεί την εξαίρεση, καθώς η εκτεταμένη ξηρασία (ιδιαίτερα στην περιοχή του Τέξας) θα αυξήσει το ποσοστό των παρατημένων χωραφιών σε επίπεδα ρεκόρ (30%) και γενικότερα θα μειώσει τις αποδόσεις. Έτσι, σε μια χρονιά με αύξηση των στρεμμάτων κατά 25%, η τελική παραγωγή
θα είναι μικρότερη των προσδοκιών. Η Αμερική αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς βάμβακος στη διεθνή αγορά. Η κατάσταση της σοδειάς έχει άμεσο αντίκτυπο στο χρηματιστήριο βάμβακος. Μάλιστα αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως τα προβλήματα στη χώρα έχουν κρατήσει την αγορά πάνω από τα 100 σεντς/λίμπρα.

Εμπορικοί οίκοι και κλωστήρια
Τα βαμβάκια παγκοσμίως πωλούνται είτε σε διεθνείς εμπορικούς οίκους, είτε σε κλωστήρια. Οι πολυεθνικοί οίκοι αγοράζουν μεγάλες ποσότητες από διάφορες σοδειές και τις μεταπωλούν αργότερα σε κλωστήρια.
Σε αυτό το διάστημα έχουν προβεί σε ενέργειες ελέγχου του ρίσκου της αγοράς με μηχανισμούς αγοράς/πώλησης συμβολαίων χρηματιστηρίου (κυρίως hedging).
Με λίγα λόγια, οι έμποροι, όταν αγοράζουν ή πωλούν μια ποσότητα, κάνουν την αντίθετη κίνηση σε συμβόλαια του χρηματιστηρίου, διασφαλίζοντας ένα συγκεκριμένο ποσοστό κέρδους. Έτσι ναι μεν δεν εκμεταλλεύονται στο έπακρο κάποιο ράλι της αγοράς, αλλά διασφαλίζουν κάποιο «σίγουρο» μικρό κέρδος και παράλληλα προσφέρουν φερεγγυότητα στην αγορά. Αν χάσουν στη φυσική αγορά, θα έχουν πάρει το ποσοστό τους από τη χρηματιστηριακή και αντίθετα.

Αυτός ο μηχανισμός, όμως, προϋποθέτει την εκτέλεση των συμβολαίων τόσο από τους εκκοκκιστές, όσο και από τους κλώστες. Δυστυχώς, φέτος υπήρξαν εκατέρωθεν διάφορα προβλήματα και αθετήσεις συμβολαίων που ανάγκασαν τους διεθνείς μεγάλους εμπόρους να πάρουν τη «χασούρα» πάνω τους, ώστε να διατηρήσουν το καλό όνομα στην αγορά. Ως αποτέλεσμα η δυναμική ορισμένων έχει μειωθεί, ενώ αρκετοί σκοπεύουν να αλλάξουν τη στρατηγική τους επικεντρώνοντας σε λιγότερους πελάτες και διασφαλίζοντας μεγαλύτερο κέρδος, που να αντιπροσωπεύει το ρίσκο που λαμβανουν.
agronews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου