Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Απορρίφθηκε το αίτημα του Π. Ψωμιάδη


Απορρίφθηκε το αίτημα του Π. Ψωμιάδη
«Κόκκινο» στο αίτημα του Π. Ψωμιάδη, για την αναστολή της απόφασης με την οποία έχει τεθεί σε αργία από τη θέση του ως γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «άναψε» η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σύμφωνα με το απορριπτικό σκεπτικό της Επιτροπής, γίνεται δεκτό ότι οι καταδικασθέντες περιφερειακοί άρχοντες, μετά την καταδίκη τους για ορισμένα αδικήματα, μεταξύ αυτών και της παράβασης καθήκοντος, σύμφωνα με το νόμο, απομακρύνονται από την ενεργό άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο των ενεργειών του οικείου ΟΤΑ, αλλά και η ανεμπόδιστη απονομή της δικαιοσύνης.

Δημόσιο συμφέρον 
«Συνεπώς, οι σχετικές πράξεις δεν είναι, κατ΄ αρχήν δεκτικές αναστολής εκτελέσεως για λόγους δημοσίου συμφέροντος», τονίζει χαρακτηριστικά το ΣτΕ, το οποίο απορρίπτει, επίσης και τον ισχυρισμό του κ. Ψωμιάδη ότι δεν είναι δυνατή η επιβολή του διοικητικού μέτρου της αργίας για αδικήματα που φέρεται ότι διέπραξε σε πρωθύστερη θητεία, ως νομάρχης, ενώ πλέον έχει εκλεγεί περιφερειάρχης.
Όπως αναφέρει η Επιτροπή, ο λόγος αυτός δεν μπορεί να θεωρηθεί ως προδήλως βάσιμος γιατί μπορεί να υποστηριχτεί ότι μετά την ίδρυση των περιφερειών ως β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συνακόλουθη κατάργηση των νομαρχιών, στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους υπεισέρχονται αυτοδίκαια οι οικείες περιφέρειες. Διευκρινίζεται ότι η τοποθέτηση σε αργία συνιστά διοικητικό μέτρο και όχι «ποινή» και πως λαμβάνεται αποκλειστικά προς το συμφέρον της υπηρεσίας, με συνέπεια να απορρίπτονται και όσα επικαλείται ο Π. Ψωμιάδης περί αντισυνταγματικότητας της απόφασης.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου