Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Επιστολή Δημάρχου Πέλλας στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο


  ΘΕΜΑ:   Ενοποίηση της ΙΖ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση Υπουργείων και ΝΠΔΔ», το νέο Οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού προβλέπει την ενοποίηση της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ορίζει ως έδρα της διευρυμένης υπηρεσίας τη Βέροια...


Η πρόταση αυτή προκαλεί όλο το λαό της Πέλλας, καθώς συμβάλλει στον υποβιβασμό του τομέα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. σε μια περίοδο που χρειάζεται ιδιαίτερη ενδυνάμωση Σταδιακά και συστηματικά, τροποποιείται αρχικά και καταργείται τελικά, ότι έχει σχέση με το όνομα  «Μακεδονία», όπως η περίπτωση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης που μετονομάσθηκε σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης και τελικά καταργήθηκε.
Σε μια περίοδο που ξένοι παράγοντες επιχειρούν να αμφισβητήσουν ακόμη και τη γενέτειρα του Μ. Αλεξάνδρου, προχωρείτε στην ενοποίηση της υπηρεσίας ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Έδεσσα που μπορεί  να συνδράμει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην προβολή της ιστορίας της Πέλλας και της Μακεδονίας μας.
Δεν γνωρίζουμε ποιοι λόγοι επιβάλλουν αυτήν την ενοποίηση και τι είδους σκοπιμότητες μπορεί να εξυπηρετούν. Είναι περισσότερο από βέβαιο πως δεν είναι οικονομικοί   οι  λόγοι,  αφού,   επί  συνόλου  52   νομών της χώρας,    συστήνονται  40 Εφορείες Αρχαιοτήτων σχεδόν μία σε κάθε νομό.  Στους νομούς όμως Πέλλας και Ημαθίας  που φέρουν τόσο τεράστια και βαριά πολιτιστική κληρονομιά με την Πέλλα και τη Βεργίνα, συστήνεται δυστυχώς μια ενοποιημένη Εφορεία Αρχαιοτήτων. Είναι εμφανής η γενικότερη σύμπτυξη που επιχειρείται στη Μακεδονία.


Το έτος 2012 συμπληρώνονται 55 χρόνια οργανωμένης και συστηματικής ανασκαφής του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας. Τρεις γενιές αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, συντηρητών, εργατών, δούλεψαν σκληρά αφήνοντας το αποτύπωμα τους στο έργο της ανάδειξης των πολιτισμικών μας αξιών και παραδόσεων. Στη συνείδηση του κόσμου της Πέλλας έχει εδραιωθεί η ΙΖ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων με την ασπίδα που προστατεύει την πολιτιστική του περιουσία, την ανεκτίμητη περιουσία των προγόνων μας.
     Δεν επιθυμούμε να εκτεθούμε σε έναν άγονο τοπικό ανταγωνισμό. Η διαφωνία μας είναι ουσιαστική και σχετίζεται με τη λανθάνουσα αξιολόγηση της ιστορίας και του ιστορικού της Πέλλας.  Προτείνουμε την επαναπροσέγγιση της πρότασης σας λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα της Πέλλας, τη επίκαιρη διάσταση της στη σύγχρονη εποχή και τις σημαντικές προοπτικές του νέου αρχαιολογικού της μουσείου. Αλήθεια, πως είναι δυνατόν η πρωτεύουσα, η γενέτειρα και κέντρο του ελληνιστικού κόσμου να μην ορίζεται ως η έδρα μιας εφορείας αρχαιοτήτων; Σε αυτό το ερώτημα αδυνατώ να δώσω απάντηση.
Κλείνοντας θα ήθελα να επαναλάβω το αίτημα μας. Διεκδικούμε τη διαμόρφωση μιας ανεξάρτητης εφορείας αρχαιοτήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.  Αυτή η πρόταση να είστε σίγουρος ότι συνυπογράφεται από την τοπική κοινωνία που επιθυμεί να προσεγγίζει την αρχαιολογική υπηρεσία ως αρωγό και συνεργάτη. Παρακαλώ μην διασπάσετε αυτή τη σχέση.
                                                      



Με εκτίμηση,





Γρηγόριος Σωτ. Στάμκος
Δήμαρχος Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου