Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού στον Καρασμάνη για την ομαλή πορεία συντήρησης του αρχαιολογικού Χώρου της Πέλλας




Είναι γνωστό ότι το σημαντικό έργο « Συντήρηση-Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου Πέλλας Β΄Φάση », είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, υλοποιείται κανονικά από το 2002 χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις, λήγει το 2014 και ανήκει ( όπως ήταν και στο Γ΄Κ.Π.Σ. ) στο ΤΔΠΕΑΕ ( Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων ). Λόγω όμως των επικείμενων καταργήσεων –συγχωνεύσεων Οργανισμών και Φορέων, το ΤΔΠΕΑΕ καταργείται και ενσωματώνεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, γεγονός που έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία για τη μελλοντική έκβαση της υλοποίησης  του σημαντικού αυτού έργου...

Την ανησυχία αυτή, ο Βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης, μετέφερε στον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό για θέματα Πολιτισμού κ. Τζαβάρα, ζητώντας του παράλληλα να εγγυηθεί τη συνέχιση της ομαλής πορείας του έργου, χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός, έδωσε  στο Βουλευτή την παρακάτω απάντηση :

 « …Το έργο Συντήρηση-Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου  Πέλλας και περιοχής της Β΄φάση, εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2007-2013, με φορέα υλοποίησης το ΤΔΠΕΑΕ ( Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων ), προϋπολογισμού 4.999.329 ευρώ και χρονική διάρκεια 43 μήνες. Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός αναλύεται σε τρία υποέργα: 1ο Υποέργο: Συντήρηση αρχαιολογικών λειψάνων Πέλλας-επίστρωση διαδρομών, 2ο Υποέργο: Αποπεράτωση πεζογέφυρας και 3ο Υποέργο: Απαλλοτριώσεις.
Η υλοποίηση του έργου συνεχίζεται απρόσκοπτα και μάλιστα στις 30-03-2011 υποβλήθηκε στο ΤΔΠΕΑΕ πρόταση 1ης τροποποίησης της εν λόγω Πράξης, η οποία βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή, ύστερα από πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής  «Συντήρησης-Ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου  Πέλλας και περιοχής της» και απόφαση του Δ.Σ. του ΤΔΠΕΑΕ. Η πρόταση αφορά στην αύξηση του φυσικού αντικειμένου με την προσθήκη νέων εργασιών, πχ κατεδάφιση του παλαιού κτιρίου του Μουσείου Πέλλας και σχετική διαμόρφωση του χώρου και αύξηση του οικονομικού αντικειμένου κατά 1.000.000 ευρώ. Παράλληλα προτείνεται παράταση του χρόνου λήξης του έργου κατά 12 μήνες, έως 31-12-2014.
Στο σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη Βουλή προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργίας των Επιστημονικών Επιτροπών του ΤΔΠΕΑΕ στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ε.Ε.  «Συντήρησης-Ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου  Πέλλας και περιοχής της», με τη μορφή συλλογικών οργάνων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού.
Επομένως, η ομαλή πορεία του έργου χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις είναι εξασφαλισμένη  ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου