Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Υποχρεωτική η χρήση κάρτας για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ



Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών θέτει σε ισχύ την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ και την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου

Τα νέα μέτρα που έρχονται με το “μεγάλο” φορολογικό νομοσχέδιο την Άνοιξη, προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει τη θέσπιση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογούμενων...
και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών. Το σχέδιο του υπουργείου για την αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής προβλέπει:

-Όλες οι συναλλαγές θα γίνονται με τραπεζικές επιταγές, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα το υπουργείο εξετάζει «την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής για μια ευρύτατη γκάμα συναλλαγών και για ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε να περιορίσουμε τις συναλλαγές με μετρητά και την ευνοούμενη από αυτές φοροδιαφυγή».

Σήμερα το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή πληρωμή μέσω τραπεζών ανέρχεται στις 3.000 ευρώ και αναμένεται να πέσει στα 500 ευρώ.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών αναζητά ουσιαστικά κίνητρα για τους φορολογούμενους ώστε να απαιτούν την έκδοση αποδείξεων εξετάζονται παλαιότερες προτάσεις για φορομπόνους στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ώστε η αποτύπωση της συναλλαγής μέσω τραπεζών να εξασφαλίζει την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ. Στο σχέδιο αυτό, ο φορολογούμενος που χρησιμοποιεί κάρτες θα μπορούσε σύμφωνα με ορισμένες εισηγήσεις να έχει για παράδειγμα μείωση ΦΠΑ κατά 5 μονάδες ή με βάση το αριθμό της απόδειξης να μετέχει σε κληρώσεις για αυτοκίνητα , ταξίδια ή χρηματικά ποσά σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει τις τομές αυτές με νέες σημαντικές αλλαγές:
  • Διευρύνεται σημαντικά η φορολογική βάση, μέσω της υποχρεωτικής δήλωσης όλων των εισοδημάτων από όλους τους πολίτες και της πλήρους ένταξης στο φορολογικό σύστημα ομάδων που μέχρι σήμερα φορολογούνταν ελλιπέστατα.
  • Επιτυγχάνεται η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών στις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, ώστε να σταματήσει η αποκλειστική επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι η συνολική επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων σε ό,τι αφορά τους φόρους, θα είναι μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
  • Μπαίνει ένα τέλος στην άδικη αντιμετώπιση της ίσης φορολόγησης εισοδημάτων από εντελώς διαφορετικές πηγές, μέσω της εφαρμογής τριών κλιμάκων: των μισθωτών και συνταξιούχων, των μη μισθωτών και της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια.
  • Προωθείται η ισότιμη φορολογική μεταχείριση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με ενιαία κριτήρια, θα φορολογούνται πλέον οι ατομικές επιχειρήσεις, οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, οι επιχειρήσεις που ανήκουν στο καθεστώς της κοινωνίας αστικού δικαίου.
  • Εξορθολογίζεται η φορολογική μεταχείριση της έρευνας στον ιδιωτικό τομέα, με την οποία στηρίζεται με υγιή και βιώσιμο τρόπο η αναπτυξιακή διαδικασία.
  • Εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ως επαγγελματικές δαπάνες, γεγονός που αναμένεται να ευνοήσει την επιχειρηματικότητα, μικρή ή μεγάλη.
  • Ο συντελεστής για εισοδήματα έως 50.000 θα είναι μειωμένος κατά 50% για νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες, με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1η Ιανουαρίου 2013, για τα 3 πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους και μέχρι 10.000 ευρώ εισόδημα, με στόχο να στηριχθεί η νεανική επιχειρηματικότητα.
  • Από το 2015, εισάγεται συντελεστής φορολόγησης 13% των εισοδημάτων από ατομική γεωργική επιχείρηση. Έτσι, από το 2015 εντάσσεται στο φορολογικό σύστημα, το αγροτικό εισόδημα, που θα φορολογείται πλέον βάσει βιβλίων εσόδων – εξόδων, με εξαιρέσεις που θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα. Τα οφέλη από αυτή τη διαδικασία δεν είναι μόνο ταμειακά καθώς θα μειώσει το αδήλωτο εισόδημα των μεσαζόντων, αλλά επίσης θα έχει επίδραση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων για τον τελικό καταναλωτή και θα συμβάλλει στην αύξηση του πραγματικού αγροτικού εισοδήματος.
  • Υπήρξε πρόνοια, όπως δεσμευθήκαμε για την προστασία των εισοδημάτων των παραγωγών φωτοβολταϊκών. Συγκεκριμένα, με τη νέα ρύθμιση, η έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης εκπίπτει ισόποσα μέσα σε διάστημα 5 ετών. Αυτό νομίζω ότι ικανοποιεί τα σχετικά αιτήματα, που έχουν υποβληθεί από πολλούς βουλευτές αλλά και από σχετική τροπολογία της Δημοκρατικής Αριστεράς.
  • Έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για το ζήτημα της εργασίας με απόδειξη παροχής υπηρεσιών, τα περίφημα μπλοκάκια.
  • Ρυθμίστηκε το πλαίσιο συλλογής και φορολογικής χρήσης των αποδείξεων δαπανών.
  • Σχετικά με το Άρθρο 5 ως προς τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ελήφθησαν υπόψη οι παρατηρήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Γελαλή, όπως και άλλων βουλευτών. Στη σχετική προσθήκη, γίνεται διευκρίνιση ως προς το υποκείμενο του φόρου και ως προς το ποια ακίνητα αφορά η συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με όσα αναφέρονται και στην Εισηγητική Έκθεση.
  • Ενισχύεται ο τρόπος λειτουργίας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και της Οικονομικής Επιθεώρησης, καθορίζεται το πλαίσιο του συμβολαίου αποδοτικότητας ελεγκτών βεβαίωσης και είσπραξης, ενώ διευρύνεται η νομική υποστήριξη του Κράτους από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
  • Αίρεται η στρέβλωση, άτομα με υψηλότερα εισοδήματα να απολαμβάνουν ωφελημάτων που δεν δικαιούνταν συμπολίτες μας με πολύ χαμηλά εισοδήματα.  Αυτό, πέρα από την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, πρακτικά σημαίνει ότι 869.000 οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα. Επιπλέον, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οι περίπου 150.000 πολύτεκνες οικογένειες που λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί, θα λαμβάνουν 500 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 το μήνα, ανά παιδί, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 45.000 ευρώ.
  • Από τις πλέον σημαντικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι αυτές που αφορούν στις ενδοομιλικές συναλλαγές, με τις οποίες ενοποιούνται οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του άρθρου 26 του ν.3728/2008. Το νέο σύγχρονο πλαίσιο, που ήταν ζητούμενο τα τελευταία χρόνια, ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ και μπορεί να αποφέρει μεγάλη αύξηση των εσόδων του Κράτους, αλλά και εξορθολογισμό των τιμών καταναλωτικών αγαθών. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού προβλέπονται βαριά πρόστιμα για παραβάσεις σχετικές με την τεκμηρίωση των τιμών διασυνοριακών ενδοομιλικών συναλλαγών, που θα αποθαρρύνουν τις αθέμιτες πολιτικές μεγάλων εμπορικών ομίλων εις βάρος των καταναλωτών και του δημόσιου ταμείου. Επιπλέον εισάγονται για πρώτη φορά στο ελληνικό φορολογικό δίκαιο διατάξεις για δυνατότητα σύναψης Συμφωνιών Προκαθορισμένων Τιμολογήσεων με τη σύναψή των οποίων αποφεύγονται δαπανηροί και χρονοβόροι φορολογικοί έλεγχοι των διασυνοριακών συναλλαγών και μειώνεται το κόστος συμμόρφωσης.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου