Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων για την Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Μεταποίησης, Τουρισμού και Εμπορίου «ΕΣΠΑ 2007013»

Εκδόθηκαν τα αναλυτικά αποτελέσματα της Δράσης «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013».

Η ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων στα ΠΕΠ του ΕΣΠΑ ολοκληρώθηκε στις 24 Μαΐου. Υποβλήθηκαν συνολικά 22.991 προτάσεις με αιτούμενη δημόσια δαπάνη  €1.569.925.851 (έναντι €456 εκατ.  που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός). Από τις προτάσεις αυτές οι 4.222 απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης τυπικών προϋποθέσεων και δικαιολογητικών συμμετοχής και αξιολογήθηκαν οι υπόλοιπες 18.769 με αιτούμενη δημόσια δαπάνη €1.164.006.435.

Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν τελικά 17 χιλιάδες επιχειρηματικά σχέδια, 7.500 περίπου που πέρασαν στην πρώτη κατηγορία και άλλα 9.500 χιλιάδες τα οποία ξεπέρασαν τη βάση κι έτσι συνολικά θα έχουμε 17.000 επιχειρήσεις, 17.000 επιχειρηματικά σχέδια. Με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών» του ΕΣΠΑ 7.505 έργα συνολικού προϋπολογισμού €929.020.826,04 και δημόσιας δαπάνης (επιδότησης) €456.643.734,23.
Πέραν αυτών των έργων, τα οποία άμεσα εντάσσονται, για πρώτη φορά το Υπουργείο δίνει τη δυνατότητα έμμεσης ένταξης επιπλέον προτάσεων υπό προϋποθέσεις.
Η κίνηση αυτή γίνεται με σκοπό να αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρηματικών σχεδίων που τελικά υλοποιούνται με επιδότηση, και επομένως να ενισχυθεί η απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Το υπουργείο εκτιμά ότι λόγω της οικονομικής κρίσης ενδέχεται ορισμένοι επενδυτές να μην υλοποιήσουν τελικά τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, για το λόγο αυτό προχωρά στην υπερδέσμευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Από τα επιχειρηματικά σχέδια που υποβάλλονται τα τελευταία χρόνια το ποσοστό υλοποίησης είναι περιορισμένο πράγμα που οδήγησε το υπουργείο ανάπτυξης να προχωρήσει σε έγκριση όλων των επιχειρηματικών σχεδίων που ξεπερνούν την απαιτούμενη βαθμολογία.  Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, τα επιχειρηματικά σχέδια χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία που είναι οι 7.500 επιχειρήσεις, είναι οι επιχειρήσεις που έτσι κι αλλιώς θα εντάσσονταν στο πρόγραμμα, γιατί ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας. Γι΄ αυτές θα ισχύσουν όλα όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί, σε σχέση με το πρόγραμμα αυτό. Για τη δεύτερη κατηγορία που είναι απλώς οι επιχειρήσεις, τα σχέδια τα οποία πέρασαν τη βάση, αυτό το οποίο αποφασίστηκε είναι ότι μπορεί και εκείνες να προχωρήσουν κανονικά, με δύο προϋποθέσεις που ισχύουν εναλλακτικά: Η πρώτη είναι να υποβληθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014 από το δικαιούχο στον ΕΦΕΠΑΕ αίτηση επαλήθευσης πιστοποίησης του έργου τουλάχιστον για το 30% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης. Δηλαδή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου αυτοί που πέρασαν τη βάση και ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν ότι έχουν κάνει το 30% της επένδυσης ή εναλλακτικά μέχρι τότε να έχουν συνάψει ένα δάνειο για την επένδυσή τους το οποίο να καλύπτει το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης. Είναι σημαντικό να γίνει σαφές, πως όποιος έχει κάνει δαπάνες τουλάχιστον 30% ήδη για την επένδυσή του να κάνει αμέσως τα χαρτιά του προκειμένου να πληρωθεί. Δεν θα περιμένει για μήνες. Όλοι όσοι έχουν ενταχθεί είτε στην πρώτη κατηγορία είτε στη δεύτερη, μπορεί να προχωρήσουν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τώρα αν έχουν τις προϋποθέσεις ή εν πάση περιπτώσει να κάνουν ό, τι είναι αναγκαίο έτσι ώστε οι επενδύσεις τους να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν, με απώτατο όριο ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2015.

Αξιζει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες των έργων θα πρέπει να συνδέονται με τον/τους ΚΑΔ της επένδυσης. Συνεπώς, εάν κατά την πιστοποίηση του έργου από τον ΕΦΕΠΑΕ διαπιστωθεί ότι δαπάνες εξυπηρετούν μη επιλέξιμες δραστηριότητες θα περικόπτονται.

Το γραφείο Οικονομικές Υπηρεσίες Ι&Μ Παπανικολάου στηρίζει με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο κάθε επιχειρηματική προσπάθεια. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας που έχουν σηκώσει και ένα μεγάλο βάρος της δημοσιονομικής κρίσης που βιώνουμε την τελευταία πενταετία. Οι εγκρίσεις των υποβαλλόμενων επενδυτικών σχεδίων του γραφείου μας απέδειξαν ότι στηρίζουμε τις υφιστάμενες επιχειρήσεις που προσβλέπουν σε αναπτυξιακές δραστηριότητες με απώτερο στόχο τη σταθεροποίηση τους στην αγορά και τη μεγέθυνση τους αλλά και κάθε νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία. Δε μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς επιχειρηματικότητα. Η ανάπτυξη θέλει δράση και στήριξη. Το γραφείο Ι&Μ Παπανικολάου στηρίζει και καθοδηγεί κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία με έργα και όχι με λόγια.


I. & M. Παπανικολάου Οικονομικές Υπηρεσίες
Λογιστικά-Ασφάλειες Παντός Τύπου-Προγράμματα Επιδοτήσεων
Τηλ: 2382022261 & 2382022263
Fax: 2382022263
 Ελ. Βενιζέλου 138 (Πεζόδρομος), Γιαννιτσά 58100
http://impapanikolaou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου