Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Οι πολίτες γυρίζουν τα πλάτη στα κόμματα. Αναζητούν το νέο στην πολιτική ζωή του τόπου!



Σέρνονται δημοσκοπικά όλα τα κόμματα. Αυτό είναι το συμπέρασμα χαστούκι της έρευνας της GPO. Oι πολίτες περιμένουν και προετοιμάζουν το νέο πολιτικό τοπίο.
Προβάδισμα της τάξης του 0,4% καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό της εκπομπής «Ανατροπή» του τηλεοπτικού σταθμού Mega. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. «Απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας,«μας υπερφορολογούν» απαντά η
συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 20,4%, η Νέα Δημοκρατία το 20%, η Χρυσή Αυγή 8,4%, το ΚΚΕ 5,9%, το ΠΑΣΟΚ 5,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,2%, η ΔΗΜΑΡ 4%. Από 1,2% λαμβάνουν η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντίστοιχα.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς που λαμβάνει το 40,5% των προτιμήσεων, τη στιγμή που Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 27,7%. «Κανένας», απαντά το 29,9% των ερωτηθέντων.
Δημοφιλέστερος αρχηγός ο Αντώνης Σαμαράς, «όχι» σε πρόωρες εκλογές
Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς που λαμβάνει 39% των θετικών απόψεων. Ακολουθεί ο Φώτης Κουβέλης με 36%, ο Αλέξης Τσίπρας με 35,5%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 27,8%, ο Πάνος Καμμένος με 25,8%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 25,1% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 12,9%.
Το 73,6% των πολιτών εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει, ενώ το 24,3% θεωρούν ότι μπορεί να αναλάβει τις τύχες της χώρας, ενώ σε ποσοστό 54,3% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία.
«Όχι» σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες απαντά το 64,5% των ερωτηθέντων.
Δεν βοηθά το κλίμα πόλωσης, εκτιμούν οι πολίτες
Σχεδόν εννέα στους 10 (88,3%) θεωρούν ότι το κλίμα πόλωσης που επικρατεί στη χώρα δεν βοηθά στην αντιμετώπιση τη κρίσης, ενώ το 9,6 θεωρεί ότι η πόλωση λειτουργεί θετικά.
Σε ποσοστό 30,4% οι πολίτες επιρρίπτουν ευθύνες για την πόλωση στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 22,4% θεωρούν ότι ευθύνεται η Νέα Δημοκρατία, και σε 14,6% το ΠΑΣΟΚ. «Όλοι», απαντά το 28,1%.
Παράλληλα, τη δημιουργία μίας ισχυρής πολιτικής δύναμης ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ζητεί το 68,2% των ερωτηθέντων. 
Δεν εμπιστεύονται τα κόμματα, κρίνουν αρνητικά την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ
Η απαισιοδοξία κυριαρχεί και στην απόδοση των κομμάτων, αλλά και της κυβέρνησης. Ειδικότερα, σε ποσοστό 70,1% οι πολίτες κρίνουν αρνητικά την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 27,5% την εγκρίνουν.
Το 48,4% των ερωτηθέντων έχει λιγότερη εμπιστοσύνη στο κόμμα που ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές, το 34,6% την ίδια. Μόλις το 10% απαντά ότι εμπιστεύεται περισσότερο το κόμμα που ψήφισε.
Επτά στους 10 (71,4%) θεωρούν ότι η οικονομική πολιτική δεν πετυχαίνει τους στόχους της, ενώ το 27,1% εκτιμά το αντίθετο. 
Εξάλλου, το 62,8% σκιαγραφεί αρνητικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ το 35,6% τις χαρακτηρίζει θετικές.
«Μας υπερφορολογούν» απαντά το 96,7%
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία (96,7%) οι πολίτες απαντούν ότι υπερφορολογούνται τη στιγμή που το 3,1% εκτιμά το αντίθετο.
Την ίδια ώρα σχεδόν οκτώ στους 10 πολίτες (79,7%) εκτιμούν ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων είναι άδικος, τη στιγμή που το 12,8% τον χαρακτηρίζει δίκαιο.
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες λόγω κρίσης σε ποσοστό 85,4% οι πολίτες απαντούν ότι είναι συνεπείς απέναντι στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ το 13,7% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Η κατάσταση της οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια θα χειροτερέψει θεωρεί το 63,1%, το 16%  θεωρεί ότι θα παραμείνει ίδια, και το 19,7% ότι θα βελτιωθεί.
Το 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι στα επόμενα δύο χρόνια η ζωή του θα χειροτερέψει, το 19,9% εκτιμά ότι θα μείνει ίδια, και το 15,6% ότι θα καλυτερέψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου