Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Ο Σαμαράς ψάχνει 3 εξάρες και...8 βουλευτές.



Αν εξετάσει κανείς την κυβερνητική πραγματικότητα με όρους… τάβλι, είναι σαφές πως η κυβέρνηση χρειάζεται τρεις μεγάλες ζαριές, εκ των οποίων, η μία συνιστά τη βάση της άλλης. Με άλλα λόγια, οι κυβερνητικοί παράγοντες, αρχής γενομένης -σε επίσημο επίπεδο- από τη συνάντηση των κυρίων Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου το πρωί της Τρίτης, βάζουν σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τρεις βασικές προτεραιότητες: το σχέδιο «Ελλάδα 2021», η αναίμακτη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Τρόικα, αλλά και την
εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Το σχέδιο «Ελλάδα 2021»
 Το σχέδιο «Ελλάδα 2021» δεν είναι ένας νέος όρος, αντίθετα είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, όταν αυτό παρουσιάστηκε σε κοινοτικούς παράγοντες και στη συνέχεια παρουσιάστηκε και από τον ίδιο τον κύριο Σαμαρά. Πλέον, στο Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου εισρέουν καθημερινά αναφορές για όλους τους κλάδους της οικονομίας, ενώ διαμορφώνονται και οι αντίστοιχες προτάσεις, τόσο από κυβερνητικούς παράγοντες όσο και από θεσμικούς φορείς π.χ. ΙΟΒΕ, ΣΕΒ κλπ.
Το πλάνο προβλέπει πως αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να συγκεραστούν σε ένα ενιαίο κείμενο υπό την επίβλεψη του επικεφαλής του Γραφείου, Δημήτρη Πτωχό, και πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα βασικών παραγόντων του Μαξίμου, όπως οι κύριοι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου, οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι που είναι πάντα σε ανοιχτή γραμμή με την Τρόικα. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση έχει χρόνο περίπου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και θα συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Κομισιόν, ώστε να παρουσιάσει ένα κοστολογημένο πρόγραμμα για τη μετάβαση στη νέα, μεταμνημονιακή εποχή, όπως άλλωστε επιδιώκουν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος.
Παράλληλα όμως με τις δράσεις που θα προτείνονται, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει και ένα αναλυτικό κοστολόγιο, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως για την υλοποίηση των δράσεων που θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή θα απαιτηθούν κοινοτικά χρήματα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
Πρώτα η διαπραγμάτευση…
Μπορεί βέβαια το Μέγαρο Μαξίμου να σκέφτεται… το δάσος της μεταμνημονιακής εποχής, στην πραγματικότητα όμως πρώτα πρέπει να κλείσει ο ελληνικός φάκελος για τη διαπραγμάτευση των Παρισίων και να πάψει η κυβέρνηση να θυμίζει σκορποχώρι για πάσα αφορμή. Το… δέντρο της έλλειψης συντονισμού και των διαρκών αιτημάτων βουλευτών ένθεν κακείθεν συνιστά μείζονα κίνδυνο για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να ξεπεράσει τους εσωτερικούς σκοπέλους και να ανασυνταχθεί ενόψει και του θερμού Σεπτεμβρίου που θα ακολουθήσει.
Επί της ουσίας, η αυριανή συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου έχει κυρίως να κάνει με τις τελευταίες λεπτομέρειες για τον ελληνικό φάκελο που θα συμπεριληφθεί στις βαλίτσες των υπουργών που θα ταξιδέψουν στο Παρίσι, προκειμένου να διαμορφώσουν το πολιτικό πλαίσιο συμφωνίας με την Τρόικα.
Το κερασάκι στην τούρτα θα αποτελέσουν οι εκκρεμότητες με τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος τείνει να εξελιχθεί σε γεφύρι της Άρτας για την κυβέρνηση, αλλά και στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο δεν λέει να πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής και πήρα για μια ακόμα φορά την άγουσα για το γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, ώστε να υποστεί νέο face lift και να έρθει στη Βουλή με την έναρξη του Γ’ Θερινού τμήματος, δηλαδή μετά τις 2/9.
Υπό αυτό το πρίσμα, η συνάντηση αποτιμάται ως βαρύνουσας σημασίας, μιας και πρέπει να κλείσουν οι τελευταίες λεπτομέρειες της προετοιμασίες για το ραντεβού με την Τρόικα στο Παρίσι αλλά και τα εσωτερικά μέτωπα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθεί μια αχρείαστη ανάφλεξη.
Και ω! του θαύματος, σενάριο Κουβέλης
Φυσικά, ένα τρίτο στοίχημα, το οποίο πάντως συνδέεται άρρηκτα με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και τη διαμόρφωση όρων απεγκλωβισμού από τη μέγγενη των δανειστών, δεν είναι άλλο από την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Η συζήτηση άρχισε ξανά μετά τη διαρροή στην «Καθημερινή της Κυριακής» του ονόματος του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ως διαδόχου του Κάρολου Παπούλια.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες του τόσο από το περιβάλλον του κ. Κουβέλη όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου, το όνομα έχει συζητηθεί, τίποτα όμως δεν έχει κλειδώσει ακόμα, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο έκπληξης, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει να επιδείξει την τακτική του «ό,τι ακούγεται, καίγεται». Βασική προϋπόθεση για την επιλογή προσώπου θα είναι χωρίς αμφιβολία η έκβαση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Είναι σαφές πως δεν υπάρχει περίπτωση ο κ. Κουβέλης να δεχθεί να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος, σε περίπτωση που οι όροι εκείνης της χρονικής συγκυρίας δεν είναι ευνοϊκοί ή αν η διαπραγμάτευση έχει σκαλώσει στις μυλόπετρες.
Με τους παροντικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης αθροίζονται ακόμα 170-172 βουλευτές, όσους δηλαδή υπολόγιζε περίπου προ μηνός στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση βαρόμετρο θα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από τη λεγόμενη δεξιά πολυκατοικία. Και όταν έρθει η ώρα της προεδρικής εκλογής, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει να τους παρουσιάσει μια συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να συμπράξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου