Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Βιβλία που θα προετοιμάσουν το παιδί για την πρώτη μέρα στο σχολείο



Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι ένα σημαντικό γεγονός για τα παιδιά, αλλά και τους γονείς. Η πρώτη μέρα στο σχολείο συνήθως συνοδεύεται από έντονα συναισθήματα για τους μικρούς μαθητές.Εκτός από την προσμονή και τη χαρά, πολλές φορές κυριαρχεί το άγχος και ο φόβος που εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, όπως ξέσπασμα σε κλάματα, εκρήξεις θυμού, σωματικά ενοχλήματα ή και άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο.Η παιδική βιβλιογραφία είναι πλούσια σε «βοηθήματα», πανέμορφα παραμυθάκια
που μιλούν στην καρδιά των παιδιών και τα βάζουν στο κλίμα της πρώτης σχολικής εμπειρίας.
«Τα νήπια: Η πρώτη μου μέρα στο σχολείο» από τις εκδόσεις Διόπτρα
Είναι η πρώτη μέρα του Λούη στο Νηπιαγωγείο και είναι πολύ ανήσυχος. Μπορεί η μικρή κουκουβάγια να ξεπεράσει τους φόβους της και να περάσει υπέροχα; Μέσα από το συγκεκριμένο παραμύθι, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας γνωρίζουν το σχολείο και ξεπερνούν το άγχος της πρώτης μέρας μέσα από χαρούμενες εικόνες και συναρπαστικά αυτοκόλλητα.
«Οι περιπέτειες του Μίλτου: Πρώτη μέρα στο σχολείο» από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα
Αύριο είναι η μεγάλη μέρα! Ο Μίλτος θα πάει στο σχολείο! Αντί όμως να είναι χαρούμενος, είναι πολύ προβληματισμένος. Ποιος θα παίζει μαζί του; Τι θα κάνει όλη μέρα; Και το κυριότερο: Πώς θα αποχωριστεί τη μαμά του; Μια έξυπνη ιστορία που δίνει απαντήσεις σ'αυτά και σε άλλα πολλά ερωτήματα για το σχολείο. 
«Από Δευτέρα ως Κυριακή» από τις εκδόσεις Ψυχογιός
Μια ιστορία με διασκεδαστικά στιχάκια και πανέμορφες ζωγραφιές, που βοηθά στην ομαλή μετάβαση του παιδιού στον παιδικό σταθμό, ενώ παράλληλα του μαθαίνει με ευχάριστο τρόπο τις ημέρες της εβδομάδας. 
«Το σχολείο φοβάται τον Νικόλα» από τις εκδόσεις Μίνωας
Του Νικόλα τού αρέσουν όλα! Θέλει να παίζει με τους φίλους του, να διαβάζει ιστορίες με τον παππού, να βάζει μουσική και να τραγουδάει δυνατά, να ζωγραφίζει, θέλει, θέλει, θέλει… Σήμερα, όμως, ο Νικόλας πρώτη φορά είπε: —Δε θέλω! Γιατί σήμερα είναι η πρώτη μέρα που θα πάει στο σχολείο…
«Ο δεινόσαυρος πάει σχολείο» από τις εκδόσεις Πατάκη
Ένα παιδί εξηγεί σ’ έναν αγχωμένο δεινόσαυρο πώς είναι η πρώτη μέρα στο σχολείο και διώχνει μακριά τους φόβους που τον έχουν κυριεύσει. Μαζί τους, διώχνει και τους φόβους των λιλιπούτειων αναγνωστών (προσεχώς και μαθητών) για την πρώτη χρονιά που θα περάσουν στα θρανία. Το έξυπνο κείμενο αναδεικνύεται με την εξαιρετική μετάφραση του Φίλιππου Μανδηλαρά, που συνοδεύεται από μια πολύχρωμη και χαρούμενη εικονογράφηση. 
«Πόσο μ' αρέσει το σχολείο!» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Υπάρχουν τόσοι λόγοι για να σου αρέσει το σχολείο! Σε κάθε σελίδα θα βρεις κι από έναν. Ένα βιβλία που βοηθάει τα μικρά παιδιά στην προσαρμογή στο Νηπιαγωγείο, με έξυπνες και διασκεδαστικές ρίμες που κάνουν την ανάγνωση παιχνίδι.
«Το γκουντούν πάει σχολείο» από τις εκδόσεις Πατάκη
Το όνομα του ευγένιου Τριβιζά είναι εγγύηση για την παιδική λογοτεχνία. Σ' αυτό το βιβλίο, ο ήρωάς μας, ο Γκουντούν, κρύβεται από τον γκουντουνοφάγο αλλά με τη βοήθεια της Χαράς καταφέρνει να αποδράσει. Όπως αποδεικνύεται, η Χαρά αλλά και οι περιπέτειές του είναι το δικό του σχολείο!
«Οδός των φίλων: Δε θέλω να πάω σχολείο» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Ο Τιμ, η Μία, ο Σαμ, ο Έντζο και η Ρόουζ μένουν στην ίδια πολυκατοικία και είναι αχώριστοι φίλοι. Κάθε απόγευμα, υπό τη «συνωμοτική επίβλεψη» του κυρίου Μορίς, του θυρωρού, μαζεύονται στην αυλή για να παίξουν, να μοιραστούν τις χαρές τους και τα μικρά προβλήματα της καθημερινότητάς τους και να βρουν όλοι μαζί λύσεις. Ήρθε η ώρα να ξανανοίξουν τα σχολεία και την προηγούμενη μέρα ο Σαμ έχει πονόκοιλο. Οι φίλοι του καταλαβαίνουν αμέσως πως στην πραγματικότητα του φταίει η επιστροφή στα θρανία. Ευτυχώς, η Μία έχει μια σούπερ ιδέα: μαζί οι πέντε φίλοι θα απαριθμήσουν όλους τους λόγους που υπάρχουν για να σου αρέσει το σχολείο, και θα τον βοηθήσουν να ξαναβρεί τη χαρά της ζωής!
«Πετάει, πετάει το σχολείο» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος
Δύο φίλοι ζωγραφίζουν φτερά στους τοίχους του σχολείου, μέχρι που αυτά... ζωντανεύουν και το σχολείο φεύγει μακριά. Τι θα γίνει στη συνέχεια; Τι πρέπει να κάνουν τα δύο αγόρια μετά; Το βιβλίο περιγράφει τις συνέπειες των πράξεών μας, ακόμα κι αν εμείς πιστεύουμε ότι δεν κάνουμε κάτι κακό. 
«75 συμβουλές για να επιβιώσεις στο σχολείο» από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Η ζωή στα 12 μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη: Η μαμά σου σε τιμωρεί χωρίς λόγο, η καλύτερή σου φίλη θυμώνει μαζί σου, ερωτεύεσαι ένα αγόρι που δεν σου ταιριάζει, τα τσουγκρίζεις με τους δημοφιλείς… Γι’ αυτό έφτιαξα αυτό το εγχειρίδιο δικής μου έμπνευσης, που θα σε βοηθήσει να επιβιώσεις στα δύσκολα. Εγώ αγαπώ τα τσίμπι. Α! Και κοίτα το τέλος του βιβλίου. Εκεί έχω βάλει τις καλύτερες συμβουλές για να μάθεις να ζωγραφίζεις τσίμπι, αλλά και χαρούμενα αυτοκόλλητα. Κανείς δε θα μπορεί να τα βάλει μαζί σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου