Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Με κοινωνικά κριτήρια οι άδειες για υπαίθριο εμπόριο.



Με κοινωνικά κριτήρια όπως ανεργία, οικογενειακή κατάσταση κ.α., θα δίνονται στο εξής οι άδειες για το υπαίθριο εμπόριο. Η εμπορική αυτή δραστηριότητα θα θεωρείται πλέον κύρια ασχολία και όχι πάρεργο. Επιπλέον, καταργείται η κληρονομική διαδοχή των αδειών που θα χορηγηθούν με το νέο σύστημα, δηλαδή οι υφιστάμενες άδειες θα μπορούν να μεταβιβαστούν στην επόμενη γενιά. Οι άδειες θα προκηρύσσονται από τις Περιφέρειες με βασικό κριτήριο να υπάρχουν κενές θέσεις στις αγορές ώστε το επάγγελμα να είναι
βιώσιμο. Άδεια ετήσιας διάρκειας μπορεί επίσης να χορηγείται σε εμπόρους που πτωχεύουν προκειμένου να εκποιήσουν το εμπόρευμα της επιχείρησής τους. Το σύνολο των αδειών θα καταγραφούν σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα είναι έτοιμη σε περίπου πέντε μήνες.
Αυτά προβλέπει το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης. Στη διάρκεια της παρουσίασης του νομοσχεδίου «Άσκηση υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», τονίστηκε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων η εξυγίανση του χώρου του υπαίθριου εμπορίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από τους 11.000 επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών που ήταν καταγεγραμμένοι το 2014, περισσότεροι από τους μισούς (7.000) δήλωσαν στην εφορία ζημιές συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι που ήταν κερδοφόροι δήλωσαν κέρδη ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την αναβάθμιση του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλους τους συναρμόδιους για ελέγχους φορείς.
Οι διατάξεις περί Δημοσίων συμβάσεων συμπληρώνουν το νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών. Ο κ. Παπαδεράκης τόνισε με έμφαση ότι οι όποιες τροποποιήσεις γίνουν θα αποσκοπούν στην διευκόλυνση εφαρμογής και όχι στην παράκαμψη των διαδικασιών του νόμου, όπως ζητούν ορισμένοι φορείς. «Αντιστεκόμαστε σθεναρά σε αιτήματα που ξεφεύγουν από το πνεύμα του νόμου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μετά την ένταξη και των δημοσίων έργων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκήρυξης και διεξαγωγής των διαγωνισμών, έχουν ολοκληρωθεί 16 δημοπρασίες στις οποίες υπεβλήθησαν 310 προσφορές (περίπου 20 σε κάθε μία) ενώ είναι σε εξέλιξη 74 διαδικασίες αξίας 113 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν εγγραφεί στο μέτωπο 1.269 φορείς του δημοσίου και 1.219 εταιρίες. Σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα απολογιστικά στοιχεία από τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για αγαθά και υπηρεσίες που υλοποιήθηκαν το 2016.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα επιμελητήρια διευκρινίστηκε ότι οι προσεχείς εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν με το νέο καθεστώς που εισάγει ο νόμος.
Η κυρία Καφαντάρη τόνισε ότι το υπαίθριο εμπόριο είναι σημαντικό για την αναπτυξιακή προσπάθεια και ότι το νομοσχέδιο βάζει τέλος στο καθεστώς παθογένειας και τις πελατειακές σχέσεις που υπήρχαν ως τώρα.
Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε από την πλευρά του ότι οι στρεβλώσεις που εξυπηρετούσαν πελατειακές σχέσεις στο χώρο του υπαίθριου εμπορίου λειτουργούσαν σε βάρος και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Αναφορικά με τα επιμελητήρια τόνισε ότι αποτελούν μέρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στα μέλη τους και συμβάλλοντας στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου