Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

"Bόλτες" στη Θράκη κάνει σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν.



Σήμερα θα επισκεφτεί την Κομοτηνή ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, καθώς ολοκληρώθηκαν χθες οι συναντήσεις που είχε με την ελληνική κυβέρνηση. Στις χθεσινές συναντήσεις του κ. Τσαβούσογλου με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά και τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην ελληνική κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός
τόσο για την επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή και τις συναντήσεις που θα έχει με τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας όσο και για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη ναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα 5». Για αυτό το λόγο αποφασίστηκε χθες ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, όπως ήταν προγραμματισμένο.

To τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε προκλητική ανακοίνωση με αφορμή την διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου «Μέδουσα 5» που διεξάγεται μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο υποστηρίζει ότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Ρόδο είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή επικαλούμενο την συμφωνία των Παρισίων το 1947 που, όπως λένε, απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο. 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε επίσης ότι έστειλε προειδοποίηση στην Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα «για να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο». Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Θράκη στις 12 Νοεμβρίου για το προγραμματισμένο περιφερειακό συνέδριο της κυβέρνησης, ενώ η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε ερώτηση με την οποία ζητά να μάθει τον ακριβή σκοπό των επισκέψεων του κ. Τσαβούσογλου σε Αθήνα και Θράκη.

 Στην Αθήνα ο Ερντογάν
 Στο μεταξύ στην Αθήνα αναμένται να βρεθεί και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πρώτο βήμα της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα έγινε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο. Ο Έλληνας πρόεδρος Προκόπη Παυλόπουλος είχε τότε απευθύνει πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό του. Το δεύτερο βήμα ήταν η επίσκεψη στην Άγκυρα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά ο οποίος επέδωσε και την επίσημη πρόσκληση. Στη συνέχεια ο Έλληνας ΥΠΕΞ έκανε γνωστό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε αποδεκτή την πρόσκληση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι Ερντογάν και Παυλόπουλος αναμένεται να υπογράψουν ένα πρωτόκολλο ή μία συμφωνία φιλίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου