Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ για τις δηλώσεις Κατσίκη


Το γύρο της Τουρκίας κάνουν οι δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, περί ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς.Σημειώνεται πως ο κ. Κατσίκης έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης έσπευσε να δώσει εξηγήσεις, λέγοντας πως η απάντησή του ήταν ένα υποθετικό σενάριο, σε μια υποθετική ερώτηση.

Ωστόσο, οι δηλώσεις έγιναν άμεσα γνωστές στην Τουρκία με την εφημερίδαHurriyet να αναφέρεται με διθυραμβικά σχόλια στην «προσφορά» Κατσίκη, ενώ σημειώνει πως επιτέλους στην Αθήνα «μίλησαν για πρώτη φορά ανοιχτά για αυτό».

Η εφημερίδα Υeniakit υποστηρίζει ότι οι Έλληνες «στριμώχτηκαν στη γωνία» και τώρα μιλούν για ανταλλαγή.
Μάλιστα, η εφημερίδα τονίζει ότι οι δηλώσεις Κατσίκη ήρθαν μόλις λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος συνέδεσε εμμέσως την κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους. Για την εφημερίδα οι δηλώσεις του Έλληνα βουλευτή αποτελούν νίκη για τον Ερντογάν.
Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκε τις δηλώσεις και η Haber7: «Το είπαν για πρώτη φορά! Η προσφορά ανταλλαγής στην Τουρκία», ενώ και η Υenihaber είχε άρθρο με τις δηλώσεις Κατσίκη με χαρακτηριστικό τίτλο: «Το είπαν για πρώτη φορά! Το μέλος της Βουλής, Κώστας Κατσίκης μίλησε για ανταλλαγή ανοιχτά».

Αντιδράσεις
«Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης παραβλέπει, προφανώς, ότι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η διάκριση των εξουσιών, θεμελιώδης Αρχή που προβλέπεται από το Σύνταγμα» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. «Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι απόψεις, που αποτυπώνουν τις γενικότερες αντιλήψεις της κυβέρνησης. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα, πιστοποιούν ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει το κύρος και τη σοβαρότητα για να διαχειριστεί την υπόθεση των κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών και υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου» προσθέτει.

«Η προσπάθεια να συσχετιστεί η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, με αυτή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν, πέρα από επικίνδυνη, στρώνει το έδαφος για να αναβαθμιστούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν σχετικά με το θέμα. Αν δεν λειτουργεί ως "λαγός"....» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ για τις δηλώσεις Κατσίκη.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, σχολίασε επίσης αιχμηρά τη δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, σημειώνοντας: «Αδιανόητη και απαράδεκτη τη σπουδή του βουλευτή των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν. Συμφωνεί, άραγε, η κυβέρνηση με τις θέσεις του κ. Κατσίκη; Οφείλει να τοποθετηθεί».
«Είναι προσωπική η άποψη του κ. Κατσίκη. Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών, που είναι σαν να τους λέει ότι τα παιδιά τους είναι προϊόν ανταλλαγής... Δεν είναι προϊόν ανταλλαγής οι δύο έλληνες στρατιώτες που κρατούνται παράνομα από το καθεστώς», δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος.

Ο έτερος βουλευτής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, είπε: «Δεν μπορεί να σταθεί ζήτημα ανταλλαγής. Ήταν μια προσωπική άποψη αυτή που διατυπώθηκε. Ο καθένας από εμάς κρίνεται από τον κόσμο που τον ακούει».
«Πισώπλατη μαχαιριά» χαρακτηρίζει η Ένωση Κεντρώων την «πρόταση του κ. Κατσίκη για ανταλλαγή των ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚ, «πριν στεγνώσει το μελάνι της συνόδου της Βάρνας και ενώ θριαμβολογούσαν κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα για απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών μας, προ του Πάσχα από τους Τούρκους, σαν μαχαιριά πισώπλατα έπεσε επάνω μας, η πρόταση του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Κατσίκη για ανταλλαγή των δυο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. Τελικά, πόσο ακόμη θα εξευτελιστεί η χώρα μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου