Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Αμετανόητος ο Ερντογάν


Μόλις λίγες ώρες μετά την ευρωτουρκική σύνοδο της Βάρνας, οι τουρκικές αρχές απέρριψαν το αίτημα των συνηγόρων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης και παρέτειναν την προφυλάκισή τους.Μάλιστα, το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι τουρκικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από το καθεστώς Ερντογάν κάνουν λόγο για απειλή πενταετούς φυλάκισής τους.Είναι φανερό ότι, παρά την πίεση που του άσκησαν οι Ευρωπαίοι για την απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων, ο
Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε θετικά, αλλά, αντιθέτως, επέλεξε την περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης του. Οταν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα πως το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών θα μπορούσε να επιλυθεί πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα, φάνηκε ότι ο Ερντογάν θέλει να φθάσει το θέμα στα άκρα.
Αφού είπε ότι το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια της τουρκικής Δικαιοσύνης, έδειξε ότι λειτουργεί ως Ανατολίτης στο παζάρι. Επιδιώκει και την προαγωγή των ευρωτουρκικών σχέσεων, τη λύση του θέματος της βίζας για τους Τούρκους ταξιδιώτες και την εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό, χωρίς ο ίδιος να κάνει βήματα για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στην Τουρκία.
Παρότι η Ευρώπη τού ζητά να απελευθερώσει τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που ενεπλάκησαν σε ένα συνηθισμένο επεισόδιο στη μεθόριο του Εβρου, θέλει να συμψηφίσει το θέμα τους με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας και τα ελληνικά δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι δεν μπορούν να εκδοθούν στη γείτονα επειδή ούτε στοιχεία για συμμετοχή τους στο πραξικόπημα υπάρχουν, αλλά, κυρίως, γιατί δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη.
Δυστυχώς, και η ελληνική πλευρά δεν έχει χειριστεί καλά το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας φέρεται να είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν την έκδοση των οκτώ, ενώ και η επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, όπου του στρώθηκε κόκκινο χαλί, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Αντιθέτως, δόθηκε επίσημο βήμα στο σουλτάνο για τις ανιστόρητες διεκδικήσεις του.
Τώρα, θα πρέπει να επιμείνουμε στην ενίσχυση της πίεσης από την Ευρώπη, ώστε το μήνυμα Γιούνκερ να έχει απήχηση στην Αγκυρα ακόμα και πριν από το Πάσχα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου