Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Σαμαράς: Όχι σε επιλεκτική χρεοκοπία

«Η λέξη «χρεοκοπία» απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας. Δεν την θέλουμε. Δεν τη χρησιμοποιούμε. Δεν την επιτρέπουμε καν, ως σκέψη», υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του στην πολιτική επιτροπή της Ν.Δ. Εκτίμησε πως «η εκφορά της και μόνο μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Αυτό ισχύει για όλες τις παραλλαγές της...
 
... Και η ελεγχόμενη και η επιλεκτική και η περιορισμένη. Ακόμα και στην αγγλική εκφορά του όρου, το λεγόμενο selected default». Αντίθετα, υποστήριξε η πραγματική λύση για την Ελλάδα είναι η έκδοση ευρωομολόγου.

Παράλληλα, στάθηκε κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο να δοθούν «εμπράγματες εγγυήσεις» στο νέο ελληνικό χρέος: «Να το πούμε ξεκάθαρα. Τις θεωρούμε απαράδεκτες. Ούτε καν τις συζητούμε».

Επιχειρηματολόγησε κατά της λύσης που θα οδηγήσει έστω και πρόσκαιρα την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας επικαλούμενος τις θέσεις της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας. «Η ΕΚΤ έχει δικαίως προειδοποιήσει ότι μια λεγόμενη επιλεκτική χρεοκοπία μιας χώρας, ακόμα κι αν δεν θεωρηθεί αρχικά «πιστωτικό γεγονός» από τους οίκους αξιολόγησης, τελικά θα σταματήσει την ροή ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα της χώρας αυτής», σημείωσε.

«Αν μειωθεί απότομα η ρευστότητα σε μια χώρα, τότε η ύφεση θα μεγαλώσει απότομα, η οικονομική παράλυση θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και η υποτιθέμενη επιλεκτική χρεοκοπία θα πάψει να είναι επιλεκτική. Αυτό δεν ισχύει, ασφαλώς για χώρες που έχουν δικό τους νόμισμα. Αλλά χώρες που μετέχουν σε νομισματική ένωση, έχουν τελείως διαφορετικούς περιορισμούς ρευστότητας. Και εκεί ένα μικρό κακό, μπορεί να οδηγήσει, πολύ σύντομα, σε πολύ μεγαλύτερο».

Πηγή  euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου