Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ευθύνες του ΣΕΥΥΠ στη συγκάλυψη σκανδάλου 2,3 εκ. ευρώ για ορθοπεδικό υλικό στο νοσοκομείο Έδεσσας.

Κύριε Υπουργέ,

Στο νοσοκομείο Έδεσσας εκκρεμεί από ετών η διερεύνηση μιας υπόθεσης, σοβαρής κατάχρησης ορθοπεδικού υλικού. Επί σειρά ετών, η ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου διενεργούσε υπέρογκες δαπάνες για προμήθεια ορθοπεδικού υλικού, χωρίς την έγκριση και παρά την απόρριψή τους από τον ελεγκτή του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σταδιακά στο νοσοκομείο ένα έλλειμμα 1,6 εκ ευρώ, το οποίο αναθεωρήθηκε στα 2,3εκ ευρώ το 2011.

Το 2006 με πρωτοβουλία του τότε διοικητή ανατέθηκε σε γραφείο ορκωτών ελεγκτών η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στο νοσοκομείο, το πόρισμα της οποίας διαπίστωνε «..την αλόγιστη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος προς όφελος των ιατρικών εταιριών και όσων έχουν συμφέρον να καθορίζουν τις αγορές νοσοκομειακού υλικού, προς ίδιον όφελος.»...

Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών διαβιβάστηκε από το νοσοκομείο στο ΣΕΥΥΠ, αλλά το ΣΕΥΥΠ δεν έκανε καμία ενέργεια επ’ αυτού, με αποτέλεσμα την πειθαρχική απραξία και τη συγκάλυψη του θέματος, που οδήγησε στην παραίτηση του τότε διοικητή. 
Στη συνέχεια το θέμα επανήλθε και πάλι στην  επιφάνεια λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης του ελεγκτή του ΙΚΑ να εγκρίνει τις αδικαιολόγητες δαπάνες. Έτσι, μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2008 ξεκίνησε από το ΣΕΥΥΠ η διαδικασία έρευνας για τις δαπάνες ορθοπεδικού υλικού του νοσοκομείου. Πέραν όμως της αρχικής άρνησης ελέγχου το 2006,  από το 2008 μέχρι και σήμερα το ΣΕΥΥΠ δεν έχει παραδώσει  ακόμη  πόρισμα για την ΕΔΕ που διεξάγει.
Από τα ανωτέρω, γίνεται πλέον φανερό ότι τίθεται μείζον ζήτημα συγκάλυψης  οικονομικού εγκλήματος. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Γενικός Επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ και οι συνεργάτες του παρέβησαν το καθήκον τους, κωλυσιεργώντας συστηματικά, επί πολλά έτη, τη διερεύνηση ενός οικονομικού εγκλήματος εκατομμυρίων ευρώ. Οι συνέπειες της καθυστέρησης αυτής είναι εξαιρετικά σοβαρές, τόσο για τα δημόσια οικονομικά, όσο και για την απόδοση δικαιοσύνης. Ο Εισαγγελέας Έδεσσας στον οποίο διαβιβάστηκε η υπόθεση για το ποινικό της σκέλος, διέκοψε την έρευνα που διεξάγει, περιμένοντας επί μήνες το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ και το πειθαρχικό συμβούλιο διέκοψε την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης περιμένοντας επίσης το πόρισμα.

Για τους παραπάνω λόγους κύριε Υπουργέ ερωτάσθε:

1.    Πότε θα ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και πότε θα αποδοθεί ποινική, πειθαρχική και διοικητική δικαιοσύνη στην κατάχρηση του ορθοπεδικού υλικού στο νοσοκομείο της Έδεσσας και ποια είναι τα αποτελέσματα του ελέγχου των λογαριασμών των εμπλεκομένων;
2.    Αν δώσατε ή θα δώσετε εντολή για τον πειθαρχικό έλεγχο, όπως επίσης και για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ, που ευθύνονται για την συγκάλυψη της υπόθεσης από το 2006 και αν μετά τα ανωτέρω ο Γενικός Επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης σας στην άσκηση των καθηκόντων του.                                                           
           
                                                                               ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ    
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΛΛΑΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου