Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ιστορική ήττα για τη Μέρκελ από τους Σοσιαλδημοκράτες


Το CDU συγκέντρωσε το χειρότερο ποσοστό του από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (26,3%) και συνετρίβη από τους Σοσιαλδημοκράτες της Χ. Κραφτ (39%). Το SPD μπορεί τώρα να κάνει κυβέρνηση με τους Πράσινους (11,8%). Εκτός Βουλής το αριστερό κόμμα Die Linke. Πονοκέφαλος στο Βερολίνο για το οδυνηρό αποτέλεσμα

Η... αγανάκτηση φαίνεται πως χτυπάει την πόρτα της Ανγκελα Μέρκελ, καθώς το κόμμα της, οι Χριστιανοδημοκράτες, υπέστη βαριά ήττα στη Ρηνανία-Βεστφαλία, με το CDU να συγκεντρώνει 26,3% έναντι 39% του SPD, το χειρότερο ποσοστό του από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...

... και μειωμένο κατά οκτώμισι ποσοστιαίες μονάδες από τις εκλογές του 2010.
Η πρώτη... παράπλευρη απώλεια σημειώθηκε ήδη με την παραίτηση του Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστ-φαλίας και υπουργό Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Μέρκελ. Αποδέχτηκε την προσωπική του ήττα, χαρακτηρίζοντάς την «οδυνηρή» και «πικρή».
Αντιθέτως, στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών επικρατούν χαμόγελα, καθώς, σε συνδυασμό με το 11,8% των Πρασίνων -εταίρων τους στην προηγούμενη κυβέρνηση- μπορούν πλέον να σχηματίσουν μία πλειοψηφική κυβέρνηση. «Είναι μια συντριπτική ήττα για τη Μέρκελ», σχολίασε η γενική γραμματέας του SPD Αντρέα Νάλες.
Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα για τους κυβερνητικούς εταίρους της Μέρκελ, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, που συγκεντρώνουν 8,4% από 6,7% των προηγούμενων εκλογών, επιβεβαιώνοντας ότι ανακάμπτουν εκλογικά.
Οι Πειρατές, το κόμμα-έκπληξη που μόλις πριν από δύο χρόνια ήταν στο 1,6%, μπαίνουν με άνεση στη Βουλή, αφού έσπασαν το φράγμα του 5%, συγκεντρώνοντας 7,7 τοις εκατό. Αντιθέτως, το αριστερό κόμμα Die Linke δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, συγκεντρώνοντας 2,6%.
Τα οδυνηρά αυτά αποτελέσματα θα προκαλέσουν μεγάλο πονοκέφαλο στο Βερολίνο, καθώς ο Ρέντγκεν είχε φροντίσει να χαρακτηρίσει τις εκλογές στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, δημοψήφισμα για την Ευρώπη και την οικονομική πολιτική της Μέρκελ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Βέβαια, οι υπόλοιποι συνάδελφοί του εντός του CDU έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν στέλνοντας το μήνυμα ότι «μια περιφερειακή απόφαση δεν πρέπει να μετατρέπεται σε εθνική ή ευρωπαϊκή απόφαση». Επιπλέον, για πρώτη φορά η Γερμανίδα καγκελάριος -της οποίας το ποσοστό δημοτικότητας φτάνει το 69%- εμφανίζεται ευάλωτη, δίνοντας ταυτόχρονα νέα ώθηση στα «πανιά» των Σοσιαλδημοκρατών.
Αυτό, εξάλλου, επισήμανε και ο πρόεδρος του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που είδε στις εκλογές αυτές «ένα καλό ξεκίνημα» για τις βουλευτικές του 2013. Επίσης, η μεγάλη νικήτρια Χανελόρε Κραφτ ενισχύει πολύ τη θέση της εντός του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών.
Εκτιμάται ότι κέρδισε ψήφους υποσχόμενη μια αργή διαδικασία μείωσης του χρέους ύψους 180 δισ. ευρώ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και αποκρούοντας τις καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης από την CDU. Επίσης, πόντους της έδωσε και το προφίλ που προβάλλει - αυτό του πολιτικού που είναι κοντά στον πολίτη κι ιδιαίτερα κοντά στα παιδιά.
Προσήλθε στις εκλογές, όταν τον Μάρτιο η κυβέρνηση της μειοψηφίας με τους Πράσινους κι αντιπρόεδρο την επικεφαλής των Πράσινων στο κρατίδιο, Σίλβια Λέρμαν, δεν κατόρθωσε να περάσει το σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό που προέβλεπε τον δανεισμό 4 δισ. ευρώ.

Πηγή  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου