Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

3-1 η Εθνική την Ρουμανία και… Βραζιλία, ερχόμαστε!

Τι και αν δεν κρατήθηκε το «μηδέν» στην άμυνα, ένας από τους βασικότερους στόχους του Φερνάντο Σάντος; Η Ελλάδα έβαλε 3 γκολ (για πρώτη φορά μετά τις 15 Αυγούστου του 2012 στο φιλικό 3-2 επί της Νορβηγίας στο Οσλο), νίκησε 3-1 την Ρουμανία στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο πρώτο αγώνα μπαράζ για την πρόκριση στο Mundial και έκανε το αποφασιστικό βήμα για να δώσει το παρών στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014.
Αρκεί στη ρεβάνς της Τρίτης (19/11) στο Βουκουρέστι να υπερασπιστεί το σημερινό αποτέλεσμα ώστε να «σφραγίσει» την παρουσία της στο τρίτο Mundial της ιστορίας της. Μια Εθνική που πέτυχε 3 γκολ, έχασε τρεις πολύ μεγάλες ευκαιρίες και για τέταρτο μετά το 3-1 και έδειξε ότι μπορεί να πάρει το εισιτήριο, ιδίως αν βελτιώσει λίγα από τα αμυντικά προβλήματα που έδειξε να έχει στο πρώτο ημίχρονο.

Δύο γκολ ο Μήτρογλου, ένα - και μία ασίστ - ο Σαλπιγγίδης για την Ελλάδα που υποστηρίχθηκε θερμά από τους Ελληνες φιλάθλους που γέμισαν το «Γ. Καραϊσκάκης». Πλήγμα η απουσία, λόγω καρτών, του Κατσουράνη, στη ρεβάνς. Απώλειες θα έχουν και οι Ρουμάνοι (είχαν την υποστήριξη 1.700 φίλων τους), με την αποβολή του Λάζαρ στις καθυστερήσεις και τις κάρτες που συμπλήρωσε ο Μπουρσεάνου, αμφότεροι αμυντικοί μέσοι! Πολλά νεύρα και διαμαρτυρίες των Ρουμάνων για τον Προένσα.
Τζιόλης, Σιόβας και… Λόμποντ
Τα ερωτηματικά που υπήρχαν για τις 11άδες των δύο ομάδων βρήκαν απαντήσεις. Σιόβας στην άμυνα (μαζί με Παπασταθόπουλος) και Τζιόλης, Κατσουράνης και Μανιάτης οι τρεις στα χαφ στο 4-3-3 της Ελλάδας. Λόμποντ και όχι Ταταρουσάνου στην εστία της Ρουμανίας, με τον Λάζαρ στον πάγκο και τον Κίρικες… με πολιτικά στην εξέδρα, στο 4-2-3-1 της Ρουμανίας.
Αρχή… με τρία γκολ!
Ο γηπεδούχος συνήθως θέλει γκολ στο πρώτο 20λεπτο και η Ελλάδα το πέτυχε στο 14' με τον Μήτρογλου, από πάσα του Σαλπιγγίδη (οι Ρουμάνοι ζήτησαν οφσάιντ). Ηταν η πρώτη τελική της Εθνικής μετά από ένα επιφυλακτικό πρώτο 15λεπτο. Οι Ρουμάνοι ισοφάρισαν μέσα σε πέντε λεπτά με τον Στάνκου στο 19' (αδράνησε ο Καρνέζης), αλλά η Ελλάδα είχε αμέσως την «απάντηση» με το κοντινό πλασέ του Σαλπιγγίδη που έκανε το 2-1 στο 20'.
Το πρώτο 45λεπτο είχε την Ελλάδα ουσιαστικά να περιμένει, να δίνει χώρο και… κέντρο στους Ρουμάνους και να προσπαθεί (ιδίως μετά το 20') να «χτυπήσει» στις αντεπιθέσεις. Σε μία από αυτές, στην καλύτερη ευκαιρία μετά τα γκολ, ο Σαμαράς δεν αξιοποίησε τις προϋποθέσεις (28'). Οι φιλοξενούμενοι, με τον Τόρζε δραστήριο (δύο καλά σουτ στο 7' και στο 37') βρήκαν κάποιες προϋποθέσεις για να απειλήσουν, αλλά ουσιαστικά το έκαναν μόνο στο 39' με το άστοχο σουτ του Κότσις.


 «Σφραγίδα» Μήτρογλου
Το δεύτερο ημίχρονο κύλησε στο κλασικό στιλ των αγώνων της Ελλάδας. Η εθνική έκλεισε τους διαδρόμους και ουδέποτε επέτρεψε στους Ρουμάνους να την απειλήσουν (εξαίρεση το άστοχο «ψαλίδι» του Στάνκου στο 74') και χωρίς να ρισκάρει, έψαξε το γκολ. Αυτό ήρθε στο 66' με σουτ του Μήτρογλου από νέα εκτέλεση φάουλ (σ.σ. όπως το πρώτο γκολ).
Μάλιστα, μετά το 3-1, η Ελλάδα ανέβασε την απόδοσή της και πίεσε για τέταρτο γκολ, χάνοντας δύο μεγάλες ευκαιρίες με τους Κατσουράνη (69') και Μήτρογλου (71')! Στο ίδιο διάστημα οι Ρουμάνοι έμοιαζαν «χαμένοι» και ανήμποροι να απειλήσουν, την ώρα που ο Σάντος στο τελευταίο 15λεπτο έκανε τις αλλαγές, με τους Καραγκούνη (130ή συμμετοχή), Γκέκα και Σάμαρη να μπαίνουν για να «φρεσκάρουν» την ομάδα (έξω οι Μανιάτης, Μήτρογλου και Κατσουράνης). Η εθνική «έψαξε» ως το τέλος το 4ο γκολ, αλλά αυτό δεν ήρθε, καθώς στο 89' ακυρώθηκε γκολ του Γκέκα με υπόδειξη του βοηθού. Αντίθετα, ήρθε η αποβολή του Λάζαρ με 2η κίτρινη στο 90'+1' (δύο κίτρινες… σε τρία λεπτά!)
ΣΚΟΡΕΡΣ: 14, 66' Μήτρογλου, 20' Σαλπιγγίδης - 19' Στάνκου
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Πέδρο Προένσα (Πορτογαλία)
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 90'+1' Λάζαρ (2η κίτρινη)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 40' Σιόβας, 62' Κατσουράνης - 26' Μπουρσεάνου, 35' Κότσις, 43' Γκοϊάν, 88' Λάζαρ, 90'+3' Ρατ
ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Σιόβας, Τζιόλης, Κατσουράνης (86' Σάμαρης), Μανιάτης (77' Καραγκούνης), Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Μήτρογλου (80' Γκέκας).
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Λόμποντ, Μάτελ, Ρατ, Γκοϊάν, Γκάρντος, Μπουρσεάνου (74' Λάζαρ), Κότσις, Τόρζε (75' Γκρόζαβ), Τανάσε (87' Μαξίμ), Στάνκου, Μαρικά.
sentragoal.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου