Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ο Πασχαλίδης εγκωμιάζει τον Τζιτζικώστα και προκαλεί εγκεφαλικά σε ΠΑΣΟΚ και Μπόλαρη.



Σε… πόλεμο παρασκηνίου εξελίσσεται ο προεκλογικός αγώνας των υποψήφιων για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Την ώρα που τα περισσότερα κόμματα αναζητούν τους καταλληλότερους προς στήριξη, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, στήνει το ψηφοδέλτιό του, έχοντας διαρκείς επαφές σε όλους τους νομούς για τη στελέχωσή του με «πρόσωπα κοινωνικά καταξιωμένα ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης», ενώ ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, Μάρκος Μπόλαρης, προσπαθεί να
περιορίσει τις διαρροές των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Παρασκηνιακά διαδίδονται πολλά και ετερόκλητα, με προφανείς σκοπιμότητες. Το τελευταίο παράδειγμα είναι η παρεξήγηση μιας σαφούς –κατά τα άλλα- τοποθέτησης του πρώην υπουργού, Γιώργου Πασχαλίδη, στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Ο κ. Πασχαλίδης μίλησε εγκωμιαστικά για τον κ. Τζιτζικώστα, με αποτέλεσμα να «ενοχληθεί» ο κ. Μπόλαρης, αλλά και να παρερμηνεύσουν τις δηλώσεις του οι περιφερειακοί σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Ο ίδιος μιλώντας στη Voria.gr πάντως ήταν απολύτως ξεκάθαρος: «Το κεφάλαιο Περιφέρεια έκλεισε για μένα. Δε θα είμαι υποψήφιος για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση».
Ο κ. Πασχαλίδης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για άλλα αξιώματα, είτε αυτά αφορούν στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, είτε στην ευρωβουλή, είτε στη Βουλή. Για να καθαρίσει όμως τα πράγματα διευκρινίζει ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος με κανένα τρόπο.
Η αποχώρηση Πασχαλίδη όμως από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση έχει επιπτώσεις στην παράταξη Μπόλαρη. Όσοι παρακολουθούν το περιφερειακό συμβούλιο σε τακτική βάση γνωρίζουν ότι όσο καιρό ο κ. Μπόλαρης ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο ουσιαστικός αρχηγός και αυτός που κρατούσε την παράταξη ήταν ο κ. Πασχαλίδης.
Ο πρώην υπουργός κατόρθωσε σε δύσκολες περιόδους να κρατήσει ενωμένη την παράταξη και μάλιστα να περιορίσει τις αντιδράσεις με την ανεξαρτητοποίηση του κ. Μπόλαρη. Κανείς άλλωστε δεν ξεχνά πως η παράταξη Μπόλαρη δεν είναι στην ουσία και τον πυρήνα της ανεξάρτητη, αλλά εκλεγμένη με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Η κόντρα του επικεφαλής της παράταξης με τον πρόεδρο του κόμματος, Ευάγγελο Βενιζέλο, σε μια περιοχή «βενιζελοκρατούμενη» και με ενεργά κομματικά στελέχη όταν ο κ. Πασχαλίδης έκανε… πίσω και αποφάσισε να μην είναι ξανά υποψήφιος για την Περιφέρεια οδήγησε σε «ξήλωμα του πουλόβερ».

Μια σειρά από περιφερειακούς συμβούλους του κ. Μπόλαρη γυρίζουν την πλάτη στην παράταξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παντελής Κουκουλεκίδης σκέφτεται να μην είναι καν ξανά υποψήφιος (όχι λόγω της ανεξαρτητοποίησης Μπόλαρη), ενώ ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος στρέφεται προς μια υποψηφιότητα για το Δήμο Δέλτα.
Κι αυτά είναι μόνο δυο παραδείγματα. Γενικά, όσοι παραμένουν πιστοί κομματικά στο ΠΑΣΟΚ είναι «στα κάγκελα» με τον κ. Μπόλαρη, ο οποίος πάντως επιδιώκει με τη σειρά του άνοιγμα σε άλλους κομματικούς χώρους, όπως η ΔΗΜΑΡ ή ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει και τον ανεξάρτητο και ακομμάτιστο (πλην όμως προοδευτικό) χαρακτήρα του ψηφοδελτίου του.
Ο περιφερειάρχης από την άλλη κινείται προεκλογικά με μεθοδικότητα, χωρίς να γνωρίζει ακόμη τον ισχυρότερο αντίπαλό του. Οι επαφές και οι ζυμώσεις σε όλες τις περιφερειακές ενότητες είναι στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του κ. Τζιτζικώστα, που έχει καταγράψει περισσότερους από δέκα σίγουρους υποψήφιους για το ψηφοδέλτιό του.
Κι ο ίδιος όμως δεν έχει αποφύγει τα φίλια πυρά… Μέλη της ΝΔ διέδιδαν ότι υπάρχει ακόμη και πιθανότητα να μην πάρει το χρίσμα του κόμματος, κάτι που προφανώς δεν ισχύει. Οι «κακές γλώσσες» θέλουν στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να προκρίνει τη λύση του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου, για υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, παρά το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των πολύ στενών συνεργατών του πρωθυπουργού έχουν δηλώσει ανεπισήμως ότι «η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα δεν είναι διαπραγματεύσιμη». Επισήμως, μόνον ο γραμματέας του κόμματος (και υποστηρικτής του κ. Τζιτζικώστα), Ανδρέας Παπαμιμίκος, έχει μιλήσει τονίζοντας ότι «η ΝΔ δε θα δώσει χρίσματα, αλλά θα υποστηρίξει υποψηφίους».
Ο κ. Καράογλου από την πλευρά του έχει θολώσει τα νερά σε διάφορες συνεντεύξεις του (μεταξύ των οποίων και στη Voria.gr), αφήνοντας πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ακόμη και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αυτό το κλίμα πάντως, ο κ. Τζιτζικώστας συνεχίζει να καταρτίζει το ψηφοδέλτιό του, ανεπηρέαστος, όπως λένε οι συνεργάτες του, που θεωρούν δεδομένη τη στήριξη από τη ΝΔ (όχι θεωρητικά, αλλά με σαφείς διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του κόμματος).
Στο ΣΥΡΙΖΑ, ο σημερινός επικεφαλής της παράταξης, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, επιμένει να δηλώνει ότι «είναι στρατιώτης του κόμματος και δεν τον ενδιαφέρει που θα αποφασίσει να τον χρησιμοποιήσει το κόμμα».
Οι φήμες που θέλουν τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ να προέρχεται από την ομάδα Λαφαζάνη (την εσωκομματική… αντιπολίτευση) όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται, αλλά στελέχη του κόμματος τόνιζαν ότι «δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική συζήτηση για το πρόσωπο του υποψήφιου περιφερειάρχη, παρά μόνο ζυμώσεις των τοπικών στελεχών στην αυτοδιοίκηση». Την τελική απόφαση θα τη λάβει κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα όμως από εισήγηση των τοπικών στελεχών.
Εισήγηση, η οποία ακόμη δε φωτογραφίζει κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά αποκλείει τη συνεργασία με τον κ. Μπόλαρη σε πρώτη φάση. Μόνο το κύριο χαρακτηριστικό του υποψήφιου περιφερειάρχη περιλαμβάνει σίγουρα: «Να είναι ξεκάθαρα αντιμνημονιακός».
Ζυμώσεις γίνονται και στις άλλες παρατάξεις. ΚΚΕ και Οικολόγοι Πράσινοι θα κατεβάσουν τα δικά τους σχήματα, με στόχο να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή, οι οποίες τους βάζουν στο περιφερειακό συμβούλιο. Το ίδιο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που μετά την επιτυχία στις προηγούμενες εκλογές με τον κ. Γιάννη Κούτρα, δε σκέφτεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ (παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις ορισμένων).
- See more at: http://www.tsantiri.gr/ellada/proeklogikos_polemos_paraskiniou_stin_perifereia_kentrikis_makedonias/#sthash.o4avKdDr.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου