Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Καθυστερήσεις και «εμφράγματα» με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις


Με μεγάλη καθυστέρηση, η οποία αναμένεται να ταλαιπωρήσει περισσότερους από 1.500.000 φορολογούμενους στην καρδιά του καλοκαιριού, υποβάλλονται φέτος οι φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων.
Μέχρι χθες το πρωί οι δηλώσεις που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά στο σύστημα TAXISnet δεν ξεπερνούσαν το 15% του συνόλου αυτών που αναμένεται να υποβληθούν φέτος, παρά το γεγονός ότι απομένουν πλέον μόλις 38 μέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.

Βασικά αίτια
Η καθυστέρηση στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων οφείλεται κυρίως στα ακόλουθα αίτια:
1. Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή και την εκκαθάριση των δηλώσεων άρχισε να λειτουργεί φέτος στις 19 Απριλίου, 13 μέρες αργότερα σε σύγκριση με πέρυσι.
2. Το σύστημα TAXISnet, στο οποίο έχει «στηθεί» η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων, ορισμένες μέρες παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία του και δεν δέχεται αμέσως τα στοιχεία που δηλώνονται, αλλά υποχρεώνει τους λογιστές ή τους ίδιους τους φορολογούμενους που επιχειρούν να υποβάλουν τις δηλώσεις να ξανασυμπληρώσουν τα απαιτούμενα πεδία και τους απαιτούμενους κωδικούς και να τα ξαναϋποβάλουν χάνοντας σημαντικό πολύτιμο χρόνο. Πρόσφατα μάλιστα, από τις 12:30 το μεσημέρι της 17ης Μαΐου έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Μαΐου, δηλαδή για περισσότερες από 12 ώρες, το σύστημα τέθηκε εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η υποβολή περισσοτέρων από 30.000 δηλώσεων.
3. Παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτρονική συμπλήρωση των δηλώσεων από όσους φορολογούμενους πρέπει να δηλώσουν ότι «φιλοξενούν» ενήλικα προστατευόμενα τέκνα τους ή άλλα ενήλικα άτομα στις κατοικίες τους, καθώς και από όσους πρέπει να δηλώσουν ότι «φιλοξενούνται». Τα προβλήματα αυτά τα οποία εμπόδιζαν την ομαλή ολοκλήρωση της συμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων των συγκεκριμένων φορολογουμένων επιλύθηκαν με κάποια καθυστέρηση, αφού δηλαδή είχαν περάσει αρκετές μέρες από τότε που άρχισε να λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων.
Ρυθμοί… χελώνας
Ενδεικτικό στοιχείο του πόσο καθυστερεί φέτος η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι το γεγονός ότι ενώ έχουν περάσει ήδη 35 μέρες τότε που άρχισε να λειτουργεί στο σύστημα TAXISnet η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποδοχή των δηλώσεων και απομένουν πλέον μόλις 38 μέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους, ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν αποσταλεί δεν ξεπερνούσε μέχρι χθες το πρωί το 1 εκατομμύριο, όταν το σύνολο αυτών που πρέπει να κατατεθούν υπερβαίνει τα 6,3 εκατομμύρια! Κάθε μέρα υποβάλλονται κατά μέσο όρο μόλις 26.592 δηλώσεις, ρυθμός πάρα πολύ χαμηλός, αν ληφθεί υπόψη ότι μέσα στις 38 ημέρες που απομένουν μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να υποβληθούν περισσότερες από 5,3 εκατομμύρια δηλώσεις για να είναι όλοι οι υπόχρεοι φορολογούμενοι εμπρόθεσμοι.
Ουσιαστικά, για να προλάβουν όλοι οι φορολογούμενοι την προθεσμία της 30ής Ιουνίου θα πρέπει το σύστημα TAXISnet να υποδέχεται καθημερινά κατά μέσο όρο περίπου 140.000 δηλώσεις, δηλαδή ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής θα χρειαστεί από σήμερα κιόλας να υπερπενταπλασιαστεί (να αυξηθεί απότομα από 26.592 σε περίπου 140.000 δηλώσεις)! Εναν τόσο απότομα υπεραυξημένο ρυθμό δεν μπορεί να τον αντέξει το σύστημα, αλλά ούτε και οι λογιστές ούτε και οι ίδιοι φορολογούμενοι. Η λογική λέει ότι δεν προλαβαίνουν πλέον όλοι οι υπόχρεοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα δε με υπολογισμούς, περισσότεροι από 1.500.000 φορολογούμενοι δεν θα προλάβουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους πριν από τις 30 Ιουνίου!
Μοιραία…
Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο!
Η προθεσμία αναμένεται και φέτος να παραταθεί κατά 3 εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 23 Ιουλίου, οπότε πάνω από 1.500.000 φορολογούμενοι θα χρειαστεί να υποβάλουν τις δηλώσεις τους εντός των πρώτων 23 ημερών του Ιουλίου. Οσοι δε από τους φορολογούμενους αυτούς λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει μέσα σε λίγες μέρες να βρουν και τα χρήματα για να πληρώσουν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση των οφειλών τους, δεδομένου ότι η προθεσμία για την εξόφληση της δόσης αυτής λήγει στις 31 Ιουλίου.
Επίσης, όσοι από τους φορολογούμενους αυτούς είναι δικαιούχοι των νέων οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ο ΟΠΕΚΑ) είναι βέβαιο ότι θα χάσουν το δικαίωμα να εισπράξουν τα επιδόματα του πρώτου τετραμήνου μέσα στον Ιούνιο. Αν μάλιστα υποβάλουν τις δηλώσεις στο τριήμερο 21-23 Ιουλίου, θα χάσουν και το δικαίωμα να εισπράξουν στις 25-27 Ιουλίου μαζεμένα όλα τα ποσά των επιδομάτων του πρώτου εξαμήνου. Ειδικά οι φορολογούμενοι αυτοί θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο για να εισπράξουν μαζεμένα τα ποσά των επιδομάτων που αντιστοιχούν στο πρώτο οκτάμηνο του έτους (στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου