Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Ποια ονόματα φέρνει για τα Σκόπια μετά το ναυάγιο του... "Ίλιντεν"


Ούτε 24 ώρες δεν κράτησε το… θαύμα με το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» ή Republika Ilindenska Makedonija που έριξαν στο τραπέζι οι Σκοπιανοί. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Ζόραν Ζάεφ – Αλέξη Τσίπρα, από την πλευρά των Σκοπίων διέρρευσε –με εντελώς αδιάκριτο τρόπο- σε ΜΜΕ, το σχέδιο που είχε καταθέσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.Μια διαρροή που ενόχλησε την ελληνική κυβέρνηση και με τρόπο ο κ. Τσίπρας την Παρασκευή το σχολίασε στη Βουλή. Το όνομα αυτό ξύπνησε πολύ άσχημες μνήμες στην Ελλάδα αλλά
στα Σκόπια είναι σίγουρο ότι ενθουσίασε του Σλαβομακεδόνες.
Όπως ήταν αναμενόμενο η πρόταση αυτή αποδοκιμάστηκε από όλα τα κόμματα, αν και από την κυβέρνηση έδειχναν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συμφωνίας με την απόλυτη υπενθύμιση ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν μόνο με συνταγματικές αλλαγές για εφαρμογή erga omnes.
Με την ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα χθες το Μαξίμου ουσιαστικά έβαλε «ταφόπλακα» στο σχέδιο για λύση με βάση το «Ίλιντεν». Ιδιαίτερη σημασία έχει ωστόσο το γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει σαφή αναφορά στις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.
Επί της ουσίας η υπόθεση της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ ξεκινά από την αρχή, ή μάλλον από εκεί που την άφησαν οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς. Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση με τα πέντε ονόματα του γνώστη πλέον της υπόθεσης κι εμπλεκόμενου επί 27 έτη αμερικανού διπλωμάτη ήταν:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]
Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι:
Nova Makedonija
Severna Makedonija


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου