Σάββατο 2 Απριλίου 2011

2 Απριλίου "Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού". Δελτίο τύπου Κ.Ε.Κ.Υ.Κ. ΑμεΑ Ν. ΠΕΛΛΑΣ


Το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ. ΑμεΑ Ν. ΠΕΛΛΑΣ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού που καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, αποστέλλει Δελτίο Τύπου με σκοπό την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τον αυτισμό. Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπου και απομονώνει τον πάσχοντα από τον υπόλοιπο κόσμο. Εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 3 ετών και διαρκεί για όλη τη ζωή. Εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στα αγόρια, σε μια αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίτσι. Υπολογίζεται ότι...

...535.000 άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο πάσχουν από αυτισμό.

Παρακάτω παραθέτουμε βασικές πληροφορίες για τον αυτισμό:

1. Ο αυτισμός είναι μια ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή, μια αναπηρία που εμποδίζει τα άτομα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν, ακούν και γενικά αισθάνονται.

2. Οι αυτιστικοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά τους.

3. Ο αυτισμός είναι μια από τις πιο δυσνόητες και αινιγματικές καταστάσεις. Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί θεραπεία για τον αυτισμό.

4. Τι προκαλεί τον αυτισμό; Ο αυτισμός είναι μία εκ γενετής διαταραχή του εγκεφάλου, που επηρεάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τις πληροφορίες. Η αιτία εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη.

5. Δεν είναι υπαίτιοι οι γονείς που το παιδί τους έχει αυτισμό. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι ο αυτισμός φαίνεται να προκαλείται από κάποιο φυσικό πρόβλημα στον εγκέφαλο.

6. Ποιο είναι το πιο κοινό πρόβλημα στον αυτισμό; Τα άτομα με αυτισμό έχουν εξαιρετική δυσκολία στην εκμάθηση γλώσσας και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τις διαπροσωπικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

7. Πόσο συχνός είναι ο αυτισμός; Ο αυτισμός είναι μία από τις μείζονες αναπτυξιακές διαταραχές. Παρουσιάζεται σε ένα με δύο παιδιά σε κάθε χίλια που γεννιούνται.

8. Ποιους προσβάλλει ο αυτισμός; Ο αυτισμός παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις φυλές, τις εθνικότητες και τις κοινωνικές τάξεις. Τέσσερα στα πέντε άτομα με αυτισμό είναι αγόρια.

9. Πώς επηρεάζει ο αυτισμός την συμπεριφορά; Εκτός από τα σοβαρά προβλήματα στη γλώσσα και τις κοινωνικές σχέσεις, τα άτομα με αυτισμό βιώνουν συχνά μια τρομερή υπερκινητικότητα ή ασυνήθιστη παθητικότητα στις καθημερινές τους δραστηριότητες, καθώς επίσης και στις σχέσεις τους με τους γονείς τους, τα μέλη της οικογένειας και τα άλλα άτομα.

10. Πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα συμπεριφοράς στα άτομα με αυτισμό; Στον αυτισμό, τα προβλήματα συμπεριφοράς κυμαίνονται από πολύ σοβαρά έως πολύ ελαφριάς μορφής. Τα σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς εκδηλώνονται με τη μορφή πολύ ασυνήθιστης, επιθετικής και, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς. Αυτοί οι τρόποι συμπεριφοράς μπορεί να είναι επίμονοι και πολύ δύσκολο να αλλάξουν.

11. Παρουσιάζεται ο αυτισμός σε συνδυασμό με άλλες αναπηρίες; Ο αυτισμός μπορεί να υπάρχει μόνος του ή σε συνδυασμό με άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως νοητική καθυστέρηση, δυσκολίες στη μάθηση, επιληψία, κώφωση, τύφλωση, κ.α..

12. Ποια είναι η διαφορά του αυτισμού από τη νοητική καθυστέρηση; Τα περισσότερα παιδιά με νοητική καθυστέρηση (νοητική υστέρηση) αναπτύσσουν ικανότητες με έναν ομοιογενή ρυθμό μάθησης, παρόλο που είναι πιο αργός από εκείνον των παιδιών της ίδιας ηλικίας. Τα άτομα με αυτισμό παρουσιάζουν αποκλειστικά ανομοιογενή εξέλιξη ικανοτήτων. Τείνουν να έχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένους τομείς, με πιο κοινή την δυσκολία τους να επικοινωνήσουν και να συνδεθούν με τους άλλους, ενώ συχνά αναπτύσσουν πολύ μεγαλύτερες ικανότητες σε κάποιους άλλους τομείς, π.χ. μνήμη.

13. Μπορούν να βοηθηθούν τα άτομα με αυτισμό; Ναι, ο αυτισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί. Τα άτομα με αυτισμό μπορούν να μάθουν να λειτουργούν στο σπίτι και στην κοινότητα. Κάποια μπορούν να μάθουν να ζουν μια σχεδόν φυσιολογική ζωή.

"Μαζί, ας διασχίσουμε τον δρόμο προς μια πιο οργανωμένη φροντίδα προς αυτά τα άτομα χωρίς αποκλεισμούς."


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Κ.Ε.Κ.Υ.Κ. Α .με Α .
ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου