Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Την «Αριστερά της συμπόρευσης» παρουσίασε ο Κουβέλης


Του θωμά Τσάτση

Την ταυτότητα του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς παρουσίασε ο Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του στην έναρξη του πρώτου συνεδρίου χθες το βράδυ στο Cine Κεραμεικός.
Παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ, ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα και «στα δυσβάσταχτα και άδικα βάρη στις πλάτες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με αποσαθρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα».

Και μίλησε για την Αριστερά που «δεν μπορεί παρά να είναι και η ίδια ανοιχτή, ευρύχωρη, πολυφωνική, για να μπορούν σε ένα συμμετοχικά διαμορφούμενο πλαίσιο να εκφράζονται και να συμπορεύονται όσο το δυνατό ευρύτερες δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και οικολογικές δυνάμεις, καθώς και δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες που αναζητούν σήμερα κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους».

Μίλησε ο πρόεδρος του νέου κόμματος και για τα «δεν» της Δημοκρατικής Αριστεράς. Οπως είπε «θέλουμε μια Αριστερά ρηξικέλευθη και τολμηρή που δεν θα βολεύεται στα εύκολα και γι' αυτό δεν θα κάνει καμία παραχώρηση ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό ούτε στο μυωπικό αριστερισμό, δεν θα θεωρεί άκριτα ως δίκαιο αίτημα την υπεράσπιση κάθε κεκτημένου και δεν θα χαϊδεύει συντεχνίες στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Μια Αριστερά που δεν θα αναλώνεται σε ανέξοδο και γι' αυτό αδιέξοδο και συντηρητικό επί της ουσίας καταγγελτισμό, αδιαφορώντας για το παρόν και το μέλλον των πολιτών και του τόπου».

Μιλώντας για την οικονομική κρίση, επανέφερε την πρόταση για έκδοση ευρωομόλογου. «Η πρόταση για τη δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Χρέους, ο οποίος θα αναλαμβάνει να εκδίδει κρατικά ομόλογα εκ μέρους των χωρών-μελών της Ευρωζώνης» αποτελεί, όπως, είπε «γόνιμη ιδέα».

Ο Φώτης Κουβέλης αναφερόμενος στην κρίση είπε ότι το ξεπέρασμά της θα κριθεί σε τρία μέτωπα:

* Στην αποφυγή της χρεοκοπίας του Δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας,

* Στην ανατροπή της σημερινής άδικης κατανομής των βαρών σε βάρος των αδύνατων στρωμάτων.

* Στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας που θα προωθεί την επιχειρηματικότητα.

Πηγή www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου