Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ο ήλιος της Βεργίνας σώζει την παρτίδα στη Χάγη


Της Αγγελικής Σπανού

Η αποκάλυψη ότι πανεπιστήμιο της ΠΓΔΜ χορηγεί πτυχία, στα οποία εικονίζεται ο ήλιος της Βεργίνας, ενισχύει την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με βάση την οποία η παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα Σκόπια είναι ευθεία και διαρκής.
Δύο ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας (χθες πραγματοποιήθηκε η δευτερολογία των εκπροσώπων της ΠΓΔΜ και την Τετάρτη θα δευτερολογήσει η ελληνική πλευρά) έγινε γνωστό ότι οι τελειόφοιτοι του κρατικού πανεπιστημίου του Στιπ (πόλης στο κεντρικό τμήμα της ΠΓΔΜ) παίρνουν πτυχίο με αποτυπωμένο το ελληνικό σύμβολο, το οποίο η γειτονική χώρα έχει δεσμευτεί να μη χρησιμοποιεί, υποχρεώθηκε μάλιστα να το αφαιρέσει από τη σημαία της το 1994.
Το γεγονός ότι η αποκάλυψη έγινε από μέσο ενημέρωσης των Σκοπίων, τον τηλεοπτικό σταθμό Α1, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και αποτέλεσε δυσάρεστο αιφνιδιασμό για τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ν. Γκρούεφσσκι, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το θέμα και παρέπεμψε στις πανεπιστημιακές αρχές. Το συγκεκριμένο κανάλι ανήκει στα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, τα οποία δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι (πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών του ιδιοκτήτη τους και όχι μόνο), με αποτέλεσμα να υπάρξουν εντονότατες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες και κυρίως από την Ουάσιγκτον.
Το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από τον σταθμό Α1 ανέφερε ότι ο ήλιος της Βεργίνας μπορεί να επηρεάσει την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η οποία εισέρχεται στην τελική φάση της.
Μετά τη λήξη της ακροαματικής διαδικασίας, την Τετάρτη, η Αθήνα θα αναμένει την ετυμηγορία του ΔΔΧ τον Οκτώβριο και μέχρι τότε δεν εκφράζει ούτε αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία, αλλά μόνο επισημαίνει τον στέρεο χαρακτήρα των ελληνικών επιχειρημάτων.

Αξονας Σκοπίων - Άγκυρας
Χείρα βοηθείας έτεινε προς τον Ν. Γκρούεφσκι ο τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες τριήμερη επίσκεψη στα Σκόπια. Η παρουσία του στην ΠΓΔΜ, οι συναντήσεις και οι δηλώσεις του, ειδικά για το θέμα του ονόματος, έτυχαν ευρείας προβολής από τα ΜΜΕ, κυρίως τα φιλοκυβερνητικά, που τόνισαν τις αναφορές Μπαγίς στο «κοινό ευρωπαϊκό μέλλον» της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ «παρά τις αντιευρωπαϊκές παρεμποδίσεις» που οι δύο χώρες υφίστανται από συγκεκριμένο κράτος-μέλος της ΕΕ». Έμφαση δόθηκε και στις διαβεβαιώσεις του ότι τα Σκόπια θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την ηθική και υλική στήριξη της Τουρκίας. Ο Εγκμέν Μπαγίς δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι «όλος ο κόσμος γνωρίζει πως η χώρα που επισκέπτομαι σήμερα είναι η Μακεδονία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου