Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΕΛΛΑΣ – ΗΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ 16-06-2011


Αγαπητέ Πρόεδρε,
Η φουρτουνιασμένη θάλασσα στην οποία σήμερα ταξιδεύουμε δεν είχε προβλεφθεί κατά την προεκλογική περίοδο. Προέκυψε βίαια από την δριμεία επίθεση των αγορών και την κρίση δανεισμού της χώρας. Έχω την αντίληψη ότι για να πάει καλά η οικονομία πρέπει να πάει καλά η πολιτική.
Τρείς κύριοι άξονες συμπυκνώνουν τα αιτήματα του κινήματος στις πλατείες, αλλά και των εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών.
1ον Η δέσμευση του παράνομα αποκτηθέντος πλούτου κατά τις δεκαετίες της ανάπτυξης και η επιστροφή του στον ελληνικό λαό, ώστε να χρησιμοποιηθεί στην δικαιότερη δημοσιονομική προσαρμογή και στις δημόσιες επενδύσεις.
2ον Αποτελεί βασικό αξίωμα και αρχή, η κατάκτηση μιας νέας ισορροπίας μεταξύ της αποτελεσματικότερης εφαρμογής των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και της δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών- του φορτίου της κρίσης.
3ον Αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος από τη συνταγματική μεταρρύθμιση, τη δημιουργία κυβερνώσας βουλής, την κατάκτηση δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων, τη δημοψηφισματική δημοκρατία προς την κατεύθυνση μιας άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας, που αποτελεί τη μόνη διέξοδο από την κρίση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στη χώρα.
Το αδιέξοδο στην πραγματοποίηση μιας ουσιαστικής συναίνεσης στη βάση του λαού οδήγησε στο αδιέξοδο της αναζήτησης της συναίνεσης στην κορυφή, η οποία δυστυχώς εμπεριέχει δύο κινδύνους. Πρώτον, ότι μπορεί να εκληφθεί ως αδυναμία και δεύτερον, ως ευκαιρία για μικροκομματικά οφέλη εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου