Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Φόβοι για ντόμινο λόγω Ελλάδας


Το μήνυμα ότι η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, αλλά και ότι οι Έλληνες πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, εκπέμπει προς κάθε κατεύθυνση η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ελλάδα οφείλει να φθάσει σε συμφωνία στο Κοινοβούλιό της για το νέο πακέτο μέτρων. Καλώ τους Έλληνες εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο και να δράσουν ενωμένοι», δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο κάλεσε εν όψει της συνόδου του Eurogroup «να λυθούν όσες διαφωνίες υπάρχουν και να καταλήξουν σε μία υπεύθυνη συμφωνία για τη βοήθεια προς την Ελλάδα».

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ(φώτο), λίγες ώρες πριν την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, επεσήμανε πως, αν αφεθεί η Ελλάδα βορά στους οίκους αξιολόγησης, η κρίση θα παρασύρει κι άλλες χώρες με μεγάλα χρέη. «Παίζουμε με τη φωτιά», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «στην ακραία περίπτωση, οι οίκοι αξιολόγησης μπορούν να χαρακτηρίσουν την Ελλάδα ‘αναξιόχρεη’, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το κοινό νόμισμα. Μια χρεοκοπία μπορεί να μολύνει την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και στη συνέχεια, λόγω του υψηλού χρέους, το Βέλγιο και την Ιταλία».

Ήδη ο οίκος Moody’s έβαλε σε καθεστώς επιτήρησης την ιταλική οικονομία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο υποβάθμισής της, κάτι που προκαλεί ανησυχία στη Ρώμη.

Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί φαίνεται πως γεφυρώνουν τις διαφορές τους ως προς το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αισιοδοξεί ότι θα αποφευχθούν τα χειρότερα. Εξάλλου, για τον Ευρωπαίο επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ «κανένα δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει λευκές επιταγές στην πλάτη των επόμενων γενεών», γι’ αυτό «η δουλειά πρέπει να τελειώνει τις προσεχείς εβδομάδες».

Πηγή euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου