Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

H υπογραφή ή όχι από τον Σαμαρά διχάζει τη ΝΔ


Για τα καλά έχει διχάσει τη ΝΔ το ζήτημα της υπογραφής ή μη του Αντώνη Σαμαρά στις δεσμεύσεις που του ζητά η τρόικα,  για την  υλοποίηση της δανειακής σύμβασης.

Από τη μια πλευρά, υπάρχουν οι «συνήθεις ύποπτοι» Φαήλος Κρανιδιώτης, Γιάννης Μανώλης και λοιποί «σκληροί», οι οποίοι ζητούν επιτακτικά από τον πρόεδρο της ΝΔ να μην υπογράψει.

Ο Φ. Κρανιδιώτης μίλησε το πρωί στον Σκάι και χαρακτήρισε τον  κίνδυνο πτώχευσης της χώρας «χάρτινη απειλή» , αφήνοντας να εννοηθεί  ότι η πίεση έχει και ελληνική προέλευση, με σκοπό να ταπεινωθεί ο πρόεδρος της ΝΔ. Στο ίδιο μήκος κύματος...
 
...και ο Γιάννης Μανώλης, σε συνέντευξή του  στη ΝΕΤ, ο οποίος δήλωσε για τη στάση Σαμαρά:  «Να μην υπογράψει. Ζητούν υπογραφή σε λευκό χαρτί». Πρόσθεσε ακόμα ότι το  κόμμα έχει δεσμευθεί για αυτά που πιστεύει.

Από την άλλη πλευρά, εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Γεράσιμου Γιακουμάτου, σε συνέντευξή του στον «Βήμα Fm», ότι «ο τσάμπα μάγκας και ο Ελληναράς έχει πεθάνει». Αλλά και ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Χρήστος Ζώης, υποστήριξε  χθες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ότι εάν είναι να χαθεί η έκτη δόση τότε ο κ. Σαμαράς ας υπογράψει.

Την ίδια στιγμή είναι αρκετά τα στελέχη του κόμματος που αποφεύγουν τις δημόσιες δηλώσεις,  αλλά διαμηνύουν  ότι άσχετα με τον «άκομψο τρόπο» με τον οποίο ζητείται η υπογραφή του προέδρου της ΝΔ, θα πρέπει να υπάρξει ένας «απεγκλωβισμός» του Αντώνη Σαμαρά από το σημερινό αδιέξοδο.

Αρκετοί είναι όμως και όσοι κινούνται σε μια ενδιάμεση γραμμή, , ζητώντας να  γίνει πρώτα  πιο συγκεκριμένη η τρόικα στο τι ακριβώς ζητάει από τον Α. Σαμαρά και εν συνεχεία να καθορίσει αυτός τη στάση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως αναζητούνται κι άλλες συμβιβαστικές «φόρμουλες», αν και το ζήτημα με την επιστολή στο ΕΛΚ δεν πρόσφερε τελικά διέξοδο, όπως ήλπιζαν ορισμένοι. Κι ένας λόγος ήταν ότι σε αυτήν  υπήρχε αναφορά του προέδρου της ΝΔ στην «επαναδιαπραγμάτευση» συγκεκριμένων μέτρων υλοποίησης  της σύμβασης. Ο όρος «αναδιαπραγμάτευση» όμως είναι απαγορευμένη λέξη για τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. 

Η συνάντηση με Παπαδήμο και οι επιστολές (;) βουλευτών

Το ζήτημα ούτως ή άλλως θα τεθεί στη σημερινή συνάντηση Σαμαρά-Παπαδήμου, ενώ δεν αποκλείονται να υπάρξουν κι άλλες εξελίξεις. Την ίδια ώρα πολλά και διάφορα ακούγονται στη Συγγρού για επιστολές που ετοιμάζονται ή έχουν ήδη συνταχθεί από τους υπέρμαχους της μιας ή της άλλης επιλογής σχετικά με την υπογραφή, όπως και για απειλές παραιτήσεων από βουλευτές. Μένει όμως να αποδειχθεί εάν, πόσοι και ποιοι συμμετέχουν σε αυτές τις κινήσεις ή κατά πόσο θα μείνουν οι επιστολές αυτές σε κάποιο συρτάρι...

Πηγή  star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου