Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

«Πάγωσαν» οι επεκτάσεις πολεοδομικών σχεδίων λόγω κρίσης


Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι επεκτάσεις στην Κεντρική Μακεδονία. Τα περισσότερα γενικά πολεοδομικά σχέδια έχουν δρομολογηθεί και απομένουν εκκρεμότητες, οι οποίες όμως υπολογίζεται ότι θα έχουν κλείσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Ωστόσο, η κρίση στα οικονομικά δήμων και πολιτών, η αναστάτωση του «Καλλικράτη» και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η προσοχή όλων έχει στραφεί...
 
...στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων (που δεν έχουν ανάγκη πλέον την ένταξη μιας παρανόμως δομημένης περιοχής σε σχέδιο πόλης) έχουν επιφέρει καθυστερήσεις.

Σήμερα, είναι σε εξέλιξη δεκάδες επεκτάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες έμειναν στα χαρτιά ή «πάγωσαν». Αλλωστε, η εισφορά σε χρήμα είναι αποτρεπτικός παράγοντας τόσο για τις δημοτικές αρχές όσο και για τους δημότες. 

Οι... βλέψεις των δήμων για ένταξη περίπου 200.000 στρεμμάτων γης στα σχέδια πόλης της κεντρικής Μακεδονίας σκοντάφτουν στην έλλειψη των απαιτούμενων κονδυλίων. Στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης όποια επέκταση ήταν να προχωρήσει προχώρησε. Νέες επεκτάσεις έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να γίνουν, καθώς οι αδόμητοι χώροι είναι ελάχιστοι κι οι περισσότεροι εμπίπτουν σε μια σειρά περιορισμών. Τα γενικά πολεοδομικά σχέδια (ΓΠΣ) των υπόλοιπων δήμων έχουν θεσμοθετηθεί. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των στοιχείων των χωροτακτών η αύξηση στο δομημένο χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας, όταν ολοκληρωθούν όλες οι προγραμματιζόμενες επεκτάσεις, θα φτάσει στο 43%, καλύπτοντας τις στεγαστικές ανάγκες 2,5 εκατομμυρίων πολιτών. 

Τα ΓΠΣ 
Ήδη από το 2007 μέχρι σήμερα, εξαιρουμένου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, έχουν εγκριθεί 36 ΓΠΣ στην Κεντρική Μακεδονία και προωθήθηκαν άλλα 20. 

Στην Πέλλα συγκεκριμένα, θεσμοθετήθηκαν τα ΓΠΣ Μενηίδος, Βεγορίτιδας, Γιαννιτσών, Αριδαίας - Εξαπλατάνου, Κρύας Βρύσης και Μ. Αλεξάνδρου, με μεγαλύτερη επέκταση στα Γιαννιτσά (προβλέπονται 3.300 στρ.). Σταδιακά θεσμοθετείται το ΓΠΣ Κύρρου.

Πηγή  agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου