Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Στα 303,5 δισ. το χρέος τον Ιούνιο


Στα 303,5 δισ. ευρώ ανήλθε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο τέλος Ιουνίου και ήταν αυξημένο κατά 23,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τα επίπεδα που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Μαρτίου (280,2 δισ. ευρώ). Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην επόμενη δεκαετία, δηλαδή έως και το 2022 η Ελλάδα καλείται να πληρώσει 121,5 δισ. ευρώ σε λήξεις ομολόγων και δανείων. Πρόκειται για ποσά σημαντικά, με δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται βυθισμένη σε πολυετή ύφεση...

... δεν έχει ακόμη πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που υποστηρίζει την επιχειρηματολογία όσων θεωρούν πως η χώρα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει και να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της θα πρέπει να κάνει νέο «κούρεμα» στα ομόλογά της.
Όσον αφορά στη σύνθεση του νέου δανεισμού, στο πρώτο εξάμηνο, το 76,7% ήταν δάνεια από τον μηχανισμό στήριξης EFSF, το 19,9% έντοκα γραμμάτια και το 3,4% δάνεια από το ΔΝΤ. Πλέον, η μέση διάρκεια δανεισμού έχει αυξηθεί σημαντικά και έχει φθάσει στα 11,21 έτη από 2,36 έτη που ήταν πέρυσι. Σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια η Ελλάδα χρωστούσε 136,58 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, ενώ το υπόλοιπο χρέος αντιστοιχούσε σε δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης, διακρατικά δάνεια, δάνεια από την ΤτΕ και άλλα.
Την ίδια ώρα σε σύγκριση με τα επίπεδα του χρέους στο πρώτο εξάμηνο του 2009, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης εμφανίζεται στο φετινό πρώτο εξάμηνο μειωμένο κατά περίπου 50 δισ. ευρώ, εξέλιξη που οφείλεται στη διενέργεια του PSI. Ωστόσο, με την εισροή της επόμενης δόσης, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, το χρέος θα υποστεί νέα επιβάρυνση.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ήταν 3,49 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, από 4,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, ενώ σταθερά υψηλά παραμένουν τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τα οποία ανήλθαν σε 20 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Πρόκειται για μια κατηγορία δανείων που προβληματίζει έντονα κυβέρνηση και τρόικα καθώς πολλά από αυτά είναι εν δυνάμει χρέος καθώς αφορούν σε δάνεια των ΔΕΚΟ.

Πηγή  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου